HomeAandelenGameStop kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe GameStop (GME) aandelen te kopen in België 2022

GameStop (GME)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Ana Frincu Bijgewerkt: July 7, 2022

In deze handleiding leggen we je uit hoe je kunt beleggen in GameStop aandelen en met welke factoren je rekening moet houden voordat je je zuurverdiende centjes inlegt. Laten we eerst eens naar wat korte feiten over het bedrijf gaan kijken.

GameStop is een van de grootste retailers van videogames en consumentenelektronica ter wereld. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Texas, Verenigde Staten. Met wereldwijd meer dan 4.000 winkels en een team van meer dan 12.000 medewerkers bedient het bedrijf gameliefhebbers over de hele wereld.

De belangrijkste markten van GameStop zijn de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa. Naast een winkelketen, bezit het bedrijf ook een e-commerce marktplaats om de verkoop tussen consumenten te vergemakkelijken en een tijdschrift dat gaming-updates behandelt. GameStop trok in 2021 massale media aandacht en dat resulteerde in een verrassend aandeel. 

Hoe Je GME Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

 1. 1
  Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
 2. 2
  Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
 3. 3
  Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
 4. 4
  Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
 5. 5
  Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Alles wat je moet weten over GameStop

Laten we GameStop eens van dichterbij bekijken door de geschiedenis, strategie en de manier waarop het geld verdient te verkennen.

Geschiedenis van GameStop

In 1984 richtten James McCurry en Gary M. Kusin, oud-klasgenoten van de Harvard Business School, het in Dallas gevestigde Babbage's Software Company op. dat softwarebedrijf werd later GameStop. Met de hulp van de vroege investeerder Ross Perot opende het bedrijf in het NorthPark Center in Dallas zijn eerste winkel.

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de verkoop van Atari 2600-videogames. Babbage's begon na 1987 met de verkoop van Nintendo. In 1991 bestond twee derde van de omzet van Babbage uit videogames. In hetzelfde jaar verwierf het bedrijf FuncoLand (detailhandel in videogames) en Game Informer (tijdschrift voor videogames). Funco werd in 1992 omgedoopt tot GameStop Inc.

Eind 1992 opereerde het bedrijf via 37 winkels verspreid over de Verenigde Staten. Een decennium later onderging het bedrijf meerdere fusies en overnames en in 2002 werd het genoteerd op de New York Stock Exchange.

In 2003 beleefde het bedrijf zijn beste jaar op het gebied van omzet en winstgevendheid. Het verdiende een omzet van $ 1,58 miljard, terwijl de winst 63,5 miljoen dollar bereikte. Het meest indrukwekkend was dat GameStop elk kwartaal geld verdiende. Vanaf dat moment bleef het bedrijf groeien en had het tot 2017 verschillende succesvolle jaren.

Nadat het bedrijf in 2017 getuige was geweest van een aanzienlijke daling van de aandelenkoers, kondigde het de sluiting aan van zijn 150 winkels in verschillende rechtsgebieden. De netto-omzet van GameStop bleef verder dalen en het bedrijf leed in 2018 een recordverlies van $ 673 miljoen. Te midden van de COVID-19-pandemie werd GameStop gedwongen zijn fysieke locaties van maart tot mei 2020 te sluiten. Ondanks de tijdelijke sluiting van alle 3.500 winkels in de wereld slaagde het bedrijf er in om de nevenverkoop via online portals voort te zetten.

Wat is de strategie van GameStop?

GameStop wil 's werelds grootste retailer worden van nieuwe en gebruikte videogames en pc-entertainmentsoftware. Eerder was het handelsmodel van het bedrijf de verkoop van tweedehands-games. Lange tijd werkte dat erg goed.

Ongetwijfeld genereren gebruikte games veel hogere brutomarges dan nieuwe gaminghardware en -software. Nadat console-gaming online ging, gebruikte het bedrijf verschillende strategieën, waaronder investeringen in technologie, modernisering van de uitvoeringsactiviteiten en uitbreiding van het productassortiment met pc-gaming, gametafels, mobiel gamen, enz.

Hoe verdient GameStop geld?

De belangrijkste inkomstenstroom van GameStop is de verkoop van gebruikte games. Het verkoopt echter ook nieuwe games en pc-software. Na een hele reeks nieuwe gameconsoles die in 2020 door de techgiganten Microsoft en Sony werden uitgebracht, noteerde het bedrijf een aanzienlijke stijging van de verkoopopbrengsten.

Online diensten zoals Xbox Live en Steam worden echter ook steeds populairder. Deze platforms stellen spelers in staat om vanuit hun luie stoel volledige gamebibliotheken te downloaden en kunnen het verkooppotentieel van GameStop beperken.

Hoe heeft GameStop de afgelopen jaren gepresteerd?

Sinds de trend van online gamen hard in populariteit steeg, is de vraag naar fysieke gameconsoles aanzienlijk afgenomen. Het was een van de belangrijkste redenen waarom GameStop de afgelopen vijf jaar flinke verliezen heeft geleden.

Als gevolg daarvan daalde de waarde van GameStop tot januari 2021 constant. Maar te midden van de korte druk veranderden de zaken drastisch. De GameStop aandelen verhandelden op 25 januari 2021 rond de $ 347. Dat was gigantisch, aangezien het aan het begin van de maand nog rond de $ 19 verhandelde.

Dit kwam nadat institutionele beleggers, waarschijnlijk beheerders van hedgefondsen, probeerden te profiteren van een ondergaand bedrijf. Ze begonnen hun aandelen te shorten in een poging de aandelen tegen lagere prijzen terug te kopen. Dit viel echter zwaar voor gameliefhebbers.

Als reactie op het short verkopen van GameStop aandelen door hedgefondsmanagers, begonnen Reddit-gebruikers een massale campagne om geld in het bedrijf te steken. Ze dreven de aandelenkoers op 25 januari 2021 op tot $ 325. De shortsqueeze van GameStop werd buitensporig winstgevend voor kleine beleggers, terwijl hedgefondsbeheerders miljarden verloren.

Ongeacht het risico zijn veel particuliere beleggers vastbesloten om die aandelen vast te houden en ervoor te zorgen dat de op Wall Street gevestigde bedrijven zoveel mogelijk verliezen. De prijs is echter al begonnen te dalen. Als de prijs zijn negatieve trend doorzet, zou dit ernstige verliezen kunnen veroorzaken voor investeerders die hun belang in het bedrijf behouden.

GameStop fundamentele analyse

De fundamentele analyse is een methode om de intrinsieke waarde van een aandeel in te schatten na onderzoek van relevante macro- en microfactoren. Variërend van het economisch welzijn van een staat tot de managementprestaties van een bedrijf, kunnen fundamentele analisten alles bestuderen dat de prijs van een aandeel kan beïnvloeden.

Het helpt je te beoordelen of de onderliggende waarde onder- of overgewaardeerd is. Sommige variabelen die beleggers mogelijk willen controleren voordat ze hun belang in een bedrijf investeren, zijn onder meer omzet, koers-winstverhouding, dividendrendement, rentedekking, winst per aandeel (EPS), enz. We kijken naar deze indicatoren om te begrijpen hoe ze waardevolle informatie kunnen bieden aan investeerders.

De inkomsten van GameStop

Inkomsten zijn het geld dat bedrijven genereren uit de verkoop van hun producten en diensten. Het moet worden verrekend met de relevante uitgaven om de winst of het verlies van een bedrijf over een bepaalde periode te berekenen. Meestal is dit de bovenste regel op de resultatenrekening van een bedrijf. We trekken de verkoopkosten af van het omzetcijfer om de brutowinst van een bedrijf te vinden. Dan kunnen we de rest van de kosten aftrekken om de nettowinst of het nettoverlies te bereiken. Onderstaande tabel geeft de GameStop prestaties van de afgelopen jaren weer.

Bron: Yahoo! Finance

De winst per aandeel (WPA) van GameStop

De winst per aandeel (EPS) is een essentieel element om te overwegen bij het inschatten van de winstgevendheid van een bedrijf. Het helpt je uit te vinden hoeveel rendement je kunt verwachten op elk aandeel in het bedrijf. Beleggers kunnen de WPA berekenen door de nettowinst van een bedrijf die beschikbaar is voor aandeelhouders te delen door het gemiddelde aantal uitstaande aandelen.

Een bedrijf met een hogere EPS heeft waarschijnlijk hogere aandelenkoersen. GameStop rapporteerde $ -0,85 winst per aandeel voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2021.

K/W-ratio van GameStop

De koers-winstverhouding helpt je om de huidige aandelenkoers van een bedrijf te vergelijken met de winst per aandeel (EPS). Beleggers gebruiken K/W-ratio's om de relatieve waarde van de aandelen van een bedrijf te vergelijken en om de prestaties van een bedrijf in de loop van de tijd te vergelijken met andere bedrijven in de sector. Als een bedrijf een hogere K/W-waarde heeft, duidt dit op overwaardering.

De eenvoudigste methode om de K/W-ratio van GameStop of een ander bedrijf te achterhalen, is door de marktprijs van de aandelen van het bedrijf te delen door de winst per aandeel (EPS). Voor bedrijven die in de loop van de tijd verliezen registreren, is het onmogelijk om de PE-ratio te berekenen. Met een negatieve winst per aandeel van de afgelopen jaren presteerde GameStop ondermaats.

Bron: MacroTrends

GameStop Dividendrendement

Een dividendrendement verwijst naar de jaarlijkse betaling die een bedrijf aan zijn aandeelhouders betaalt, uitgedrukt als een percentage van de huidige prijs van het aandeel van een bedrijf. Als een organisatie er bijvoorbeeld voor kiest om $ 0,01 als jaarlijks dividend uit te keren en de aandelenkoers is $ 1, dan is het dividendrendement 1%.

Bedrijven hanteren verschillende beleidslijnen met betrekking tot dividendbetalingen, zoals jaarlijkse, halfjaarlijkse of driemaandelijkse uitbetaling van winst aan aandeelhouders. Ondanks dat een bedrijf hogere winsten genereert, kan het de interesse van investeerders verliezen als het ervoor kiest om helemaal geen dividend uit te keren. Het belang van een dividendrendement kan echter ook per klant verschillen. Sommige klanten geven er de voorkeur aan om consistente dividendbetalingen te ontvangen, terwijl anderen misschien blij zijn met geconsolideerde rendementen.

Over het algemeen kun je lagere dividendpercentages verwachten bij bedrijven in opkomst in vergelijking met gevestigde bedrijven. Bedrijven met een hoog dividendrendement zijn dan ook niet altijd de beste keuze om te overwegen.

Wat betreft het dividendrendement van GameStop is het gestopt met het uitkeren van dividend. Het bedrijf betaalde de vorige keer $ 0,3 miljoen als contant dividend voor het fiscale jaar 2020. Het bedrijf trok echter dividendbetalingen in om de schuld van het bedrijf te verminderen en de financiële stabiliteit te vergroten.

GameStop Cashflow

Een kasstroomoverzicht is een samenvatting van contante transacties van een bedrijf. Ongeacht of het winst of verlies maakt omvat het alle inkomende en uitgaande kasstromen over de gegeven periode. Een kasstroomoverzicht helpt beleggers de liquiditeit van een bedrijf te beoordelen.

Een onderneming moet voldoende liquide zijn om aan haar schuldverplichtingen (rekening-courantkredieten, kortlopende leningen) te voldoen en de bedrijfskosten (huur, salarissen, belastingbetalingen) te betalen. Nadat aan alle onmiddellijke verplichtingen zijn voldaan, blijven de vrije kasstromen over.

Beleggers zijn meestal geïnteresseerd in vrije kasstromen, aangezien bedrijven deze gebruiken om dividenden uit te keren of te investeren in andere winstgevende activiteiten. Het is van cruciaal belang om het kasstroomoverzicht van een bedrijf te controleren voordat je de aandelen koopt. De vrije cashflow van GameStop lijkt in de loop der jaren te zijn afgenomen. Het bedrijf doet het op het moment van schrijven echter goed in vergelijking met vorig jaar.

Bron: Yahoo! Finance

Waarom GameStop aandelen kopen?

Terwijl het grote publiek en instellingen respectievelijk 44,5% en 37% van de GameStop aandelen bezitten, zijn 18,5% van de aandelen van het bedrijf in handen van het management van het bedrijf. Het is een van de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen overwegen om GameStop aandelen te kopen. Je kunt er vanuit gaan dat het management van het bedrijf zijn best doet om de aandelenkoers hoger te krijgen om ze het aandeel zelf bezitten. De prijs van het GME aandeel zou echter al uitgeput kunnen zijn tijdens de shortsqueeze die in januari 2021 werd gestart. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het bedrijf na 2020 ook de dividendbetalingen heeft stopgezet.

GameStop zal inspanningen leveren om zijn digitale aanwezigheid uit te breiden. Na de benoeming van Ryan Cohen (mede-oprichter van Chewy) als voorzitter, lijkt GameStop daar dit jaar al de vruchten van te plukken met een omzetstijging van 25%.

Ongetwijfeld kan een sterk leiderschap en de massale blootstelling aan e-commerce het bedrijf zeker helpen een sterke comeback te maken. Volgens experts heeft GameStop het juiste potentieel om een van de toonaangevende gamingportals in de e-commerce-industrie te worden. Voordat je je geld in het bedrijf investeert, moet je echter wel je eigen onderzoek doen.

Tip van een expert voor het kopen van GameStop aandelen

GameStop werd in korte tijd een van de meest populaire meme aandelen op de markt. Vanwege de hoge volatiliteit wordt aanbevolen dat je je eigen onderzoek doet en alleen in dit aandeel investeert als je ervan overtuigd bent dat het heeft wat nodig is om de concurrentie op de markt te verslaan en in de toekomst te kunnen blijven groeien.
- Ana Frincu
Koop vandaag nog GameStop aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je GameStop aandelen koopt

1. Begrijp het bedrijf

Het ontwikkelen van een goed begrip van het bedrijf kan je helpen beslissen of het je investering waard is of niet. Maak voldoende tijd vrij en onderzoek het bedrijf goed. Overweeg zowel technische als fundamentele aspecten van je toekomstige bedrijf voordat je een definitieve beslissing neemt, zoals het type bedrijf, de locatie, het bedrijfsmodel, prestaties uit het verleden, winstpotentieel en andere aspecten.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

Handelen op de aandelenmarkt is uitdagender dan andere, minder risicovolle activa, zoals obligaties. De kans is groot dat nieuwkomers de weg kwijt raken of overweldigd worden. Zorg altijd voor een goed geplande handelsstrategie. Vergeet niet om verschillende tools voor risico- en geldbeheer te gebruiken. Investeer minder en houd je belegging goed gespreid. Voorkom dat je meer dan 5% van je geld in één aandeel belegt.

3. Kies zorgvuldig je broker

De markt zit vol met legitieme brokers, maar ook zwendelaars. Laten we daarom enkele cruciale punten noemen om je te helpen je zoekopdracht te versnellen.

Controleer allereerst de reguleringsstatus van je broker. Regelgeving zorgt ervoor dat brokers de beleggingen van klanten gescheiden houden en voldoende liquiditeit behouden. Sommige gereguleerde brokers staan klanten zelfs toe om compensatie te eisen voor hun financiële verliezen als een bedrijf insolvent wordt. Gereguleerde brokers in de VS en het VK bieden klanten bijvoorbeeld een schadeloosstellingsverzekering aan bij registratie met de FDIC en FSCS.

Controleer ten tweede de handelskosten bij je potentiële broker. De kosten voor het kopen en verkopen van aandelen moeten haalbaar zijn. Je kunt ook de kosten van je potentiële broker vergelijken met andere beschikbare concurrenten. Kies degene met lage handelskosten en zonder verborgen kosten.

Misschien wil je ook bevestigen welke handelsplatforms en risicobeheertools je potentiële broker aanbiedt. Het openen van een demo-account bij je broker kan je helpen de gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatform van de broker en de gebruiksvriendelijkheid van de beschikbare hulpmiddelen te testen.

Vergeet niet het niveau van de klantenservice van je potentiële broker te controleren. Een gerenommeerde broker is altijd alert om zijn klanten 24 uur per dag van dienst te zijn.

4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Het is het beste om je risicotolerantieniveau ruim van tevoren te bepalen. Zo voorkom je dat je te veel in één aandeel investeert. Onthoud dat het een fout is om op één paard te wedden. Verdeel je investering verstandig en bouw een portefeuille van meerdere aandelen op. Als je bijvoorbeeld $ 10.000 beschikbaar hebt om te investeren, verdeel het dan in kleine stukjes en koop vijf verschillende aandelen van elk $ 2.000 in plaats van alles in GameStop te investeren.

5. Bepaal een doel voor je investering

Denk ten slotte voordat je de GameStop aandelen koopt goed na wat jouw doel is voor je investering. Voor pensioenregelingen moet je bijvoorbeeld kiezen voor langetermijninvesteringen. Je ontvangt jaarlijkse, tweejaarlijkse of driemaandelijkse dividendbetalingen, samen met de mogelijkheid om je vermogen te vergroten door de prijsstijging van je aandelen in de loop der jaren. Als je snelle winsten wilt, kan daghandel juist beter bij jou passen. Denk eraan, investeer geen geld dat je je niet kunt veroorloven te verliezen.

De bottom line bij het kopen van GameStop aandelen

GameStop is al lang een favoriet bij veel gamers en heeft er alles aan gedaan om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Om het bedrijf te transformeren van winkelverkoop naar een bloeiend e-commercebedrijf, heeft GameStop twee ex-managers van Amazon aangenomen, Mike Recupero als de nieuwe CFO van GameStop en Matt Furlong als de CEO.

Volgens veel experts uit de branche kan de aandelenkoers van GameStop in de toekomst een daling zien waarmee de koers terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie. Meerdere voorspellingen suggereren ook dat de aandelenkoers van het bedrijf opnieuw zal stijgen te midden van de voortdurende ontwikkelingen in het bedrijfsmodel en de organisatiestructuur van het bedrijf. De kans is groot dat het bedrijf binnenkort opnieuw interessanter wordt.

Als je denkt dat je klaar bent om te beginnen, is het kopen van GameStop aandelen vrij eenvoudig. Zoek een betrouwbare broker die GameStop aandelen aanbiedt en open er een handelsaccount mee. Stort geld op je account en plaats je transactie.

Als je echter nog steeds niet zeker weet of het het juiste moment is om GameStop aandelen te kopen, kun je enige tijd wachten totdat de aandelenkoers van het bedrijf daalt. Het kopen van GameStop aandelen tegen een lage prijs en anticiperen op een waardegroei in de loop van de tijd kan ook een goede zet zijn. Al met al is de keuze helemaal aan jou. 

Alternatieve aandelen

Netflix logo
Netflix
NFLX
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Ja, bijna alle grote brokers hebben GME aandelen in hun aanbod. Vanwege de buitensporige volatiliteit van het aandeel staan sommige beursvennootschappen echter slechts een beperkt volume aan GME handel toe.

 2. GameStop aandelen zijn genoteerd op de New York Exchange (NYSE) onder het aandelensymbool GME.  

 3. Tot 2020 was GameStop consistent met het betalen van dividenden. Het heeft de uitbetaling van dividend nu echter voor onbepaalde tijd stopgezet.

 4. Ja, de splitsing van GameStop vond plaats op 19 maart 2007. Het was een 2:1 splitsing. Met andere woorden, voor elk GME aandeel dat je vóór de splitsing bezat, bezat je er nu twee. Te midden van de aandelensplitsing blijft de marktkapitalisatie hetzelfde, maar daalt de prijs per aandeel.

 5. Het hangt af van je verwachte investeringsduur. Technische analyse is handig als je op korte termijn wilt beleggen. Aan de andere kant stelt een fundamentele analyse je in staat een breder beeld te krijgen van de positie van het aandeel en helpt het bij het nemen van investeringsbeslissingen op de lange termijn.

 6. Vergeet bij het openen van je positie niet om een stop-loss order in te stellen. Hoewel er altijd een risico bestaat bij hoge volatiliteit, kunnen limietorders je helpen dat risico veel beter te beheersen.