HomeAandelenLyft kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe Lyft (LYFT) aandelen te kopen in België 2022

Lyft (LYFT)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...
Auteur: Emmanuel Ekwomadu Bijgewerkt: July 7, 2022

Lyft is een transport-as-a-service-bedrijf dat een peer-to-peer-community exploiteert voor on-demand ridesharing in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf biedt een verscheidenheid aan oplossingen voor transport, waaronder een online marktplaats voor het delen van ritten waar chauffeurs klanten kunnen ontmoeten. Daarnaast is er ook een autoverhuur voor chauffeurs voor korte en lange afstanden, en een netwerk van deelfietsen en scooters voor korte ritten.

Bovendien integreert Lyft gegevens van het openbaar vervoer van derden in de Lyft-app om klanten informatie te geven over routes voor openbaar vervoer in de buurt, en om het openbaar vervoer aan te vullen door ritten aan te bieden voor het eerste en laatste deel van woon-werkverkeer. Het bedrijf ontwikkelt ook zelfrijdende auto's.

Deze handleiding laat je zien hoe je Lyft aandelen kunt kopen en waarom het een goed idee kan zijn, evenals de verschillende fundamentele analysefactoren waarmee je rekening moet houden voordat je gaat beleggen.

Hoe Je LYFT Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

 1. 1
  Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
 2. 2
  Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
 3. 3
  Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
 4. 4
  Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
 5. 5
  Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Alles wat je moet weten over Lyft

Laten we nu eens dieper ingaan op Lyft als bedrijf door te kijken naar de geschiedenis, bedrijfsstrategie, de manier waarop het inkomsten genereert en de financiële prestaties van de afgelopen jaren onderzoeken.

De geschiedenis van Lyft

Lyft begon als een dienst van Zimride, een bedrijf dat in 2007 werd opgericht en dat intercity-carpooldiensten over lange afstanden aanbiedt die chauffeurs en passagiers in de stad bij elkaar brengen via sociale netwerkplatforms. Lyft werd in mei 2012 gelanceerd om ritten binnen de stad aan te bieden. Zimride concentreerde zich op universiteitscampussen, maar Lyft werd gelanceerd als een ridesharing-service voor kortere ritten binnen steden.

De Lyft-app groeide snel en werd de belangrijkste dienst van het bedrijf. In mei 2013 veranderde het officieel zijn naam van Zimride in Lyft. In juli 2013 verkocht Lyft de Zimride-service aan Enterprise Holdings om zich uitsluitend te concentreren op de groei van kortere trips binnen de stad.

In augustus 2014 introduceerde Lyft het concept van gedeelde ritjes om tarieven goedkoper te maken. Lyft breidde in december 2017 uit naar Canada en bood zijn diensten aan in Toronto, Hamilton en Ottawa. In maart 2019 ging Lyft naar de beurs en het werd daarmee het eerste ride-sharingbedrijf op de beurs. De IPO bracht $ 2,34 miljard op en het bedrijf werd op $ 24,3 miljard gewaardeerd.

Wat is de strategie van Lyft?

De bedrijfsstrategie van Lyft is uitgebreid van het aanbieden van een online platform dat chauffeurs in de stad verbindt met klanten tot het aanbieden van een multimodaal platform dat een breed scala aan transportoplossingen biedt, zoals het experimenteren met autonoom rijden en robotaxis.

Een aantal van de oplossingen zijn Express Drive, dat een autoverhuurprogramma voor chauffeurs biedt; Lyft Rentals, dat een autoverhuurservice biedt voor langeafstandsreizen; Lyft Pass, waarmee organisaties aangepaste transportprogramma's kunnen maken. Ook ondernemingsprogramma's, zoals maandelijkse rittegoeden voor dagelijks woon-werkverkeer en het aanbieden van ritten voor het eerste en laatste deel van woon-werkritten als aanvulling op het openbaar vervoer zijn oplossing waar Lyft mee werkt, net als een netwerk van deelfietsen en scooters voor korte ritjes binnen de stad.

Hoe verdient Lyft geld?

Lyft genereert voornamelijk inkomsten uit het geld dat de chauffeurs betaald krijgen voor het voltooien van ritten op het platform. Elke keer dat een gebruiker een rit krijgt via de Lyft-app, krijgt het bedrijf 20% van het tarief voor de rit, terwijl de rest naar de chauffeur gaat. Een andere belangrijke bron van inkomsten voor Lyft zijn abonnementskosten en eenmalige ritkosten die rijders betalen om toegang te krijgen tot het netwerk van deelfietsen en scooters van het bedrijf.

Met meer dan 10 miljoen actieve rijders per week was Lyft de belangrijkste concurrent van Uber op de Noord-Amerikaanse markt voor het delen van ritten en had het per september 2021 39% van de markt in handen. Aangezien het bedrijf alleen actief is in de VS en Canada, heeft het heeft nog steeds een aanzienlijk groeipotentieel als het besluit naar andere landen uit te breiden.

Hoe heeft Lyft de afgelopen jaren gepresteerd?

Lyft ging in maart 2019 naar de beurs. Sindsdien heeft het aandeel wisselvallig gepresteerd. Het aandeel werd eerst aangeboden voor $ 72 per aandeel, maar daalde in maart 2020 door de start van de coronapandemie zelfs tot onder de $ 21. Sindsdien heeft het aandeel zich grotendeels hersteld, tot $ 68 per aandeel in maart 2021 voordat het weer een pullback maakte naar het niveau van $ 45. In september 2021 komt het aandeel uit het tweede deel van die pullback en stijgt het weer. 

Bron: Yahoo! Financiën

Hoewel de aandelenprestaties van Lyft niet indrukwekkend waren sinds de IPO, herstelt het aandeel, net als de rest van de markt, van de pandemie die de economie ontwrichtte en vooral verwoestend was voor de transportsector.

Lyft fundamentele analyse

De fundamentele analyse is een manier om een aandeel te evalueren door de activiteiten van het bedrijf te bestuderen om zo de werkelijke waarde ervan te kennen en om te voorspellen hoe het in de toekomst zou kunnen presteren. Deze analysemethode wordt gebruikt door langetermijnbeleggers, in tegenstelling tot kortetermijnhandelaren die meestal technische analyse gebruiken.

Beleggers houden bij het uitvoeren van een fundamentele analyse van een aandeel rekening met bepaalde financiële factoren, waaronder bedrijfsbeheer en goodwill, die niet meetbaar zijn. In deze handleiding zullen we ons echter concentreren op meetbare financiële statistieken, zoals de omzet van het bedrijf, de winst per aandeel, de K/W-ratio, het dividendrendement en de cashflow.

De inkomsten van Lyft

De inkomsten van een bedrijf zijn de hoeveelheid geld die het verdient met de verkoop van producten of diensten voordat de verkoopkosten en andere uitgaven ervan worden afgetrokken. Inkomsten worden meestal bovenaan de resultatenrekening gerapporteerd, dus dit wordt vaak de bovenste regel genoemd.

Een jaarlijkse omzetgroei is goed voor elk bedrijf. Zoals verwacht (door de pandemie) daalde de omzet van Lyft voor het fiscale jaar 2020 met 34,6% (van $ 3,62 miljard in 2019 naar $ 2,36 miljard in 2020) in vergelijking met het fiscale jaar 2019.

Bron: Yahoo! Financiën

Lyft's winst per aandeel

Inkomsten zijn de resterende winst nadat alle kosten van het zakendoen zijn afgetrokken van de inkomsten voor de boekhoudperiode. Maar je zou meer geïnteresseerd moeten zijn in de winst per aandeel (EPS), omdat je dan kunt zien hoeveel je eraan verdient, uiteraard afhankelijk van het aantal aandelen dat je bezit.

EPS wordt berekend door de totale inkomsten van het bedrijf te delen door het totale aantal uitstaande gewone aandelen, maar je hoeft dit gelukkig niet zelf te berekenen. Je vind het op de website van je broker of van een van de grote financiële websites. Lyft's winst per aandeel voor het fiscale jaar 2020 was -$ 0,58; dat wil zeggen dat het bedrijf verlies heeft gemaakt.

Bron: Yahoo! Financiën

K/W-verhouding van Lyft

De koers-winstverhouding (ook wel P/E) van een bedrijf vergelijkt de koers van het aandeel met de winst per aandeel. Het wordt berekend door de huidige aandelenkoers te delen door de EPS.

Lyft heeft in het fiscale jaar 2020 verlies gemaakt en heeft ook in 2021 geen winst gemaakt. Dus hoewel we de aandelenkoers kennen, kunnen we de K/W-ratio niet berekenen omdat dit een negatieve waarde zou opleveren die je niet kunt gebruiken voor de analyse.

Normaal gesproken betekent een zeer hoge P/E-ratio meestal dat het aandeel overgewaardeerd is, terwijl een lage verhouding erop kan wijzen dat het aandeel ondergewaardeerd is.

Dividendrendement van Lyft

Dividenden zijn een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders.Bedrijven die dividenden uitkeren, kunnen dit driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks doen. Over het algemeen stijgt de aandelenkoers van een bedrijf wanneer het dividenden bekendmaakt, maar na de ex-dividenddatum daalt het aandeel.

Het dividendrendement van een bedrijf is het totale jaarlijkse dividend uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers. Als een bedrijf bijvoorbeeld in totaal $ 5 aan dividend uitkeert en de aandelenkoers $ 100 is, zou het dividendrendement 5% zijn. Wanneer je het rendement vergelijkt met de rente, zegt dat of het zinvoller is om je geld op de bank te houden of het toch in dat aandeel te beleggen.

Je kunt het dividendrendement zien op de website van je broker of op een van de grote financiële websites. Per september 2021 heeft Lyft geen dividend in contanten gedeclareerd of betaald, en het lijkt erop dat dit in de nabije toekomst ook niet zal gebeuren, omdat het van plan is toekomstige inkomsten binnenboord te houden.

De cashflow van Lyft

Het kasstroomoverzicht van een bedrijf legt vast hoe geldmiddelen en kasequivalenten in en uit het bedrijf stromen. Je ziet het kasstroomoverzicht naast de andere financiële overzichten in de financiële sectie van de bedrijfsinformatie op een website zoals Yahoo Finance of zelfs op de website van je broker.

Bij het analyseren van het kasstroomoverzicht moet je kijken naar het vrije kasstroomcijfer, dat is het bedrag aan contanten of het equivalent daarvan dat overblijft voor het bedrijf nadat het heeft voldaan aan de verplichtingen die nodig zijn voor het runnen van zijn bedrijf, zoals de hypotheek, apparatuur, en andere rekeningen. Het bedrijf kan zijn vrije contant geld gebruiken om expansie te financieren, dividenden uit te betalen of schulden af te lossen.

Het kasstroomoverzicht van Lyft voor het fiscale jaar 2020 is hieronder te zien:

Bron: Yahoo! Financiën

Waarom Lyft aandelen kopen?

Hoewel Lyft sinds de beursgang meer dan twee jaar geen winst heeft gemaakt, heeft het aandeel op lange termijn nog steeds groeipotentieel. De slechte prestaties kunnen worden toegeschreven aan de pandemie van het coronavirus, die grote schade aanrichtte in de ride-sharing industrie. De vraag was laag omdat restaurants, bars en uitgaansgelegenheden gesloten waren.

Lyft heeft enkele verbeteringen aangebracht in zijn kostenstructuur en heeft gratis diensten gelanceerd om de groei te stimuleren. Naarmate de economie aantrekt, zullen de activiteiten van het bedrijf waarschijnlijk stijgen, en dit is waarom Lyft dan interessant is:

 • Met de beschikbaarheid van de vaccins worden de beperkingen op eet- en vrijetijdsactiviteiten al opgeheven, wat een gunstige omgeving biedt voor de activiteiten van het bedrijf.
 • Lyft's cash-free ride-hailing service is nu beschikbaar in meer dan 600 Amerikaanse steden en ook in Canada. De Lyft-app ligt goed onder millennials.
 • Lyft biedt nu een vloot van fietsen en scooters voor korte afstanden in verschillende steden, en dit kan cruciaal zijn voor de groei van het bedrijf.

Tip van een expert over het kopen van Lyft aandelen

Het ziet er op het moment van schrijven (september 2021) misschien niet zo goed uit voor de aandelen van Lyft, dat geldt zowel voor de aandelenmarkt als de jaarrekening. Lyft kan echter worden beschouwd als een groeiaandeel met enorm goede langetermijnvooruitzichten. Interessant is dat het management van het bedrijf de kosten slim herstructureert en uitbreidt naar belangrijke diensten die groei kunnen stimuleren. Het is een goed moment voor slimme groeibeleggers met een langetermijnvisie om geleidelijk posities in het aandeel op te bouwen, zeker nu het aandeel nog in een dip zit.
- Emmanuel Ekwomadu
Koop vandaag nog Lyft aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je Lyft aandelen koopt

Zorg dat je deze vijf dingen overweegt voordat je Lyft aandelen koopt:

1. Begrijp het bedrijf

Zoals gesuggereerd door grote investeerders, zoals Peter Lynch en Warren Buffett, is het goed om te investeren in een bedrijf dat je zelf kent (bijvoorbeeld een bedrijf waarvan je de producten regelmatig gebruikt). Het kan zijn dat je vaak van van Lyft gebruik maakt voor ritje of je het zelfs elke dag gebruikt om naar je werk te gaan. Zorg echter ook dat je verder kijkt dan dat, want dat alleen is niet genoeg reden om in het aandeel te investeren. Zorg ervoor dat je de fundamenten van het bedrijf bestudeert om te weten hoe het bedrijf ervoor staat om in de toekomst geld te verdienen voordat je investeert.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

Het is belangrijk om de basisprincipes van beleggen te begrijpen voordat je de markt op gaat. Zoek naar boeken over beleggen of lees financiële blogs om bepaalde termen en processen te begrijpen, zodat je financiële overzichten of analyses van experts kunt begrijpen. Wat nog belangrijker is, leer over risicobeheer, geldbeheer en diversificatie, zodat je weet hoe je je kapitaal kunt beschermen bij het beleggen. Beter nog, oefen met een demo-account voordat je met echt geld handelt, en wanneer je uiteindelijk met echt geld gaat handelen, begin dan eerst met een klein bedrag.

3. Kies zorgvuldig je broker

Zorg ervoor dat de broker die je kiest gereguleerd is in het land waar jij woont. Het gebruik van een gereguleerde broker kan een vorm van bescherming bieden: je fonds is verzekerd tegen faillissement van brokers en je kunt profiteren van bescherming tegen een negatief saldo. Je moet rekening houden met het activa aanbod van de broker, maar ook de handelscommissies, handelsplatforms (desktop, internet of mobiel), betalingsmethoden en klantenservice.

4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Je moet weten hoeveel je moet budgetteren voor investeringen en het percentage dat je aan één aandeel wilt binden. Bepaal bijvoorbeeld hoeveel je in Lyft wilt investeren en hoe je dat doet: investeer je in één keer of oefen je met dollar cost averaging? Op welke manier je ook wilt beleggen, investeer niet meer dan je je kunt veroorloven te verliezen en vermijd het gebruik van geleend geld, inclusief de hefboomwerking die de broker aanbiedt, tenzij je weet hoe je dat veilig kunt gebruiken. Hoewel hefboomwerking de potentiële winst kan vergroten, kan het ook de verliezen vergroten.

5. Bepaal een doel voor je investering

Je moet een beleggingsdoel hebben. Waarom investeer je en wat hoop je met de investering te bereiken? Het kan zijn om dat je een pensioenfonds op probeert te bouwen of om geld in te zamelen voor de universitaire opleiding van je kind. Wat de reden ook is, je moet weten hoe lang je de investering moet vasthouden en wanneer je deze moet uitbetalen. Dit kan zijn wanneer de prijs een bepaald niveau bereikt, wanneer de fundamenten zwak zijn of wanneer je het geld nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om voor onbepaalde tijd te kopen en vast te houden.

De bottom line bij het kopen van Lyft aandelen

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste punten van deze handleiding.

Lyft is een transport-as-a-service bedrijf dat een verscheidenheid aan transportoplossingen biedt, waaronder een online marktplaats voor het delen van ritten, autoverhuurdiensten voor korte en lange afstanden en een netwerk van deelfietsen en scooters voor korte ritten binnen de stad. Het aandeel heeft groeivooruitzichten op lange termijn en je kunt via een broker met toegang tot de Nasdaq beurs kopen.

Klaar om nu te investeren? Meld je dan aan voor een handelsaccount van een broker, zoek naar Lyft in de lijst met aandelen en klik vervolgens op de knop "kopen" om tegen de vermelde prijs te kopen, of plaats een limietorder om te kopen tegen de maximale prijs die jij bereid bent te betalen.

Als je nu nog niet klaar bent om te beleggen, lees dan onze andere handleidingen voor meer informatie over beleggen. Je kunt oefenen met behulp van een demo-account van een broker om meer over de markt te weten te komen.

Alternatieve aandelen

Netflix logo
Netflix
NFLX
...
...
ThyssenKrupp logo
ThyssenKrupp
TYEKF
...
...
Valeo logo
Valeo
VLEEF
...
...
Vestas logo
Vestas
VWSYF
...
...
Rolls-Royce logo
Rolls-Royce
RR
...
...
Abn Amro logo
Abn Amro
ABN
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Dit is een beleggingstechniek waarbij de belegger zijn kapitaal in vele delen verdeelt en de aandelen geleidelijk en met regelmatige tussenpozen koopt, ongeacht de prijs. Het idee is om de impact van volatiliteit te verminderen en een slecht getimede aankoop te voorkomen, door ze met een vaste regelmaat te doen.

 2. Risicobeheer verwijst naar de procedures die handelaren gebruiken om verliezen onder controle te houden en een goede risico-opbrengstverhouding te behouden. Het kan bijvoorbeeld gaan om het instellen van een stop-loss order die hen uit een transactie haalt als de markt een bepaald niveau bereikt. Risicobeheer helpt handelaren om te voorkomen dat ze al hun geld in één transactie verliezen.

 3. Dit is een techniek die door handelaren en investeerders wordt gebruikt om hun handelskapitaal te beschermen. Het idee is om een fractie (vaak 1-3%) van het kapitaal in één transactie te investeren om zo je verliezen te beperken als één activum daalt.

 4. Diversificatie is een beleggingstechniek waarbij de belegger zijn kapitaal verdeelt over verschillende activa en verschillende sectoren. Het doel is om het marktrisico te verminderen en tegelijkertijd het rendement te maximaliseren. Het is dus een van de methoden die je kunt gebruiken om risico's bij beleggen te beheersen.

 5. Ja, je kunt op korte termijn Lyft aandelen verhandelen omdat de prijs nogal schommelt en de liquiditeit redelijk is. Het aandeel heeft echter ook goede langetermijnvooruitzichten en biedt een geweldige kans voor groeibeleggers die de tijd hebben om te kunnen wachten.

 6. Technische analyse is een manier om een aandeel te evalueren voor handelsmogelijkheden door de historische prijsbeweging te gebruiken om te voorspellen hoe de prijs in de toekomst zou kunnen evolueren. Een technische handelaar zoekt naar specifieke prijspatronen of gebruikt enkele technische indicatoren om te weten wanneer hij moet handelen. Je kunt deze methode gebruiken als je Lyft aandelen wilt verhandelen.