Home » Aandelen » PharmaMar kopen
Begin met handelen met eToro

Hoe PharmaMar (PHMMF) aandelen te kopen in België 2023

Pharma Mar logo
Pharma Mar (PHMMF)
...
24u prijsverandering
...
exchange
...

PharmaMar is een Spaans biofarmaceutisch bedrijf dat zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling, productie en marketing van geneesmiddelen die zijn afgeleid van mariene bronnen. Dit is voor de behandeling van kanker en de ziekte van Alzheimer in Europa en de rest van de wereld.

Het bedrijf ontwikkelt via haar dochteronderneming Genomica moleculaire testprocedures voor verschillende infectieziekten (waaronder Covid-19) en biedt genetische analyse en vaderschapstesten aan. Via een andere dochteronderneming, Sylentis, ontwikkelt PharmaMar ook gentherapieën op basis van technieken voor genuitschakeling zoals RNA-interferentie.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Colmenar Viejo in Madrid, het aandeel is genoteerd aan de beurs van Madrid en maakt sinds 2020 deel uit van de IBEX 35 Index. Met deze handleiding leer je hoe je met vertrouwen PharmaMar aandelen kunt kopen en waarom je dat zou willen, rekening houdend met verschillende fundamentele factoren.

Hoe Je PHMMF Aandelen Koopt in 5 Eenvoudige Stappen

 1. 1
  Bezoek de website van eToro met onderstaande link en meld je aan door je gegevens in te vullen in de verplichte velden.
 2. 2
  Vul je persoonlijke gegevens in en vul een korte vragenlijst in voor informatieve doeleinden.
 3. 3
  Klik 'storten', kies je favoriete betaalmethode en volg de aanwijzingen om geld op je rekening te zetten.
 4. 4
  Zoek je favoriete aandeel en vind de belangrijkste statistieken. Als je eenmaal klaar bent om te investeren, klik je op 'handel'.
 5. 5
  Vul het bedrag in wat je wilt investeren en pas je belegging aan om het aandeel te kopen.

Best beoordeelde brokers om PharmaMar-aandelen te kopen

1. eToro

 eToro is een van de meest prominente sociale investeringsnetwerken, met de missie om de kennis en ervaring van investeerders met betrekking tot financiën te verbeteren. Sinds de oprichting in 2007 is eToro het belangrijkste investeringsplatform voor beginnende en ervaren handelaren geworden, met een gebruikersbestand van meer dan 17 miljoen. U kunt onze volledige eToro-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy

Bij het kiezen van een investeringsplatform is de beveiliging een van de belangrijkste factoren om te overwegen. Aangezien eToro wordt gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), kunt u er zeker van zijn dat uw geld en persoonlijke gegevens veilig zijn. Bovendien versleutelt eToro SSL alle inzendingen om te voorkomen dat hackers vertrouwelijke informatie proberen te onderscheppen. Ten slotte heeft het platform tweefactorauthenticatie (2FA) om ervoor te zorgen dat de accounts van de gebruikers veilig zijn.

Kosten & Functies

Zowel onervaren als ervaren beleggers kunnen profiteren van het uitgebreide aanbod van geavanceerde handelsmethoden van eToro. Beginners in traden kunnen bijvoorbeeld profiteren van CopyTrading die beschikbaar is op eToro, omdat ze hiermee de acties van meer ervaren traders kunnen nabootsen. Degenen met al wat handelservaring zullen blij zijn met de toegang die eToro biedt tot vele markten, zoals aandelen, valuta en cryptocurrencies. allemaal vanaf één platform. eToro is ook een commissievrije service. Het platform brengt echter een maandelijks bedrag van £ 10 in rekening voor inactiviteit om actieve transacties op het platform te promoten.

KostensoortKosten
Commissie0%
Opnamekosten£5
Inactiviteitskosten£10 (maandelijks)
Aanbetaling£0

Pros

 • Trade functies kopiëren
 • SSL-codering om gebruikersinformatie te beschermen
 • Handelen is commissievrij

Cons

 • Gelimiteerde klantenservice.

2. Capital.com

Capital.com, opgericht in 2016, is een uitstekende multi-asset broker. Met meer dan 5 miljoen gebruikers heeft het zichzelf gevestigd als een goedkoop platform met lage overnachtingskosten, krappe spreads en 0% commissie. U kunt onze volledige Capital.com-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy 

Capital.com is een door FCA, CySEC, ASIC en NBRB gelicentieerd bedrijf dat zich toelegt op het bieden van de meest effectieve handelservaring ter wereld. Het laat zien dat de gegevens van gebruikers zijn beveiligd en verborgen op Capital.com, aangezien de site strikte criteria volgt om dit doel te bereiken. Capital.com neemt de beveiliging van klantgegevens serieus, en een manier om dit te doen is door te voldoen aan de PCI-gegevensbeveiligingsnormen.

Kosten & Functies

Capital.com biedt een breed scala aan gratis brokersdiensten. Haar financiële beleid is transparant. Eventuele kosten die u maakt, worden duidelijk gemaakt voordat u ze betaalt. De belangrijkste kosten van Capital.com zijn afkomstig van spreadkosten, die vaak laag zijn in vergelijking met concurrenten. De mobiele handelsapp van de broker beschikt over een AI-aangedreven tool die klanten gepersonaliseerde handelsinformatie geeft door gebruik te maken van een detectie-algoritme. Bovendien kunnen meertalige klanten van Capital.com contact opnemen met een vertegenwoordiger via e-mail, telefoon of live chat.

KostensoortKosten
Aanbetaling£0
Commissie0%
Inactiviteitskosten£0
Opnamekosten£0

Pros

 • Efficiënte e-mail- en chatondersteuning
 • MetaTrader-integratie
 • Commissievrij handelen

Cons

 • Grotendeels beperkt tot CFD's.

3. Skilling

Skilling is een multi-asset broker met een aanzienlijke groei. De broker biedt uitstekende handelsvoorwaarden met betrekking tot platformfuncties en producten die beschikbaar zijn voor ervaren handelaren. Skilling biedt nu zes jaar na de oprichting Forex-, CFD-, Aandelen- en cryptocurrency-handel aan individuele beleggers. U kunt onze volledige Skilling-recensie hier lezen.

Beveiliging en Privacy 

Wanneer u op zoek bent naar een broker zoals Skilling, is het essentieel om de wettelijke status van de broker te controleren. Skilling wordt beheerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Bovendien wordt het geld dat handelaren op hun Skilling-rekeningen storten, bewaard bij een volledig onafhankelijke financiële instelling. Voor maximale veiligheid maakt Skilling hiervoor alleen gebruik van financiële instellingen van het hoogste niveau. Tier 1-kapitaal is de industriële maatstaf voor het meten van de soliditeit van een bank.

Kosten & Functies

Skilling brengt geen commissies in rekening voor het handelen in aandelen, indices of cryptocurrencies. Het platform brengt spreads in rekening die variëren op basis van het aandeel, maar die doorgaans zeer redelijk zijn. Skilling biedt twee verschillende accountopties voor de handel in FX en metalen CFD's. Het Standard Skill-account heeft aanzienlijk grotere spreads, maar geen commissies. De Premium-account brengt commissies in rekening op spotmetaal- en FX CFD-transacties voor verminderde spreads. Daarnaast biedt Skilling een demo-account, mobiele applicaties en een handelsassistent.

KostensoortKosten
Commissie£0
OpnamekostenVarieert
Inactiviteitskosten£0
Aanbetaling£0

Pros

 • Zeer goede platformkeuze
 • Demo accounts

Cons

 • Hoge spreiding
 • Service is niet beschikbaar in veel landen, waaronder de VS en Canada.

Alles wat je moet weten over PharmaMar

Laten we nu eens dieper ingaan op PharmaMar en de geschiedenis en bedrijfsstrategie onderzoeken, hoe het geld verdient en hoe de prestaties van de afgelopen jaren geweest zijn.

De geschiedenis van PharmaMar

PharmaMar werd in 1986 opgericht door José María Fernández Sousa-Faro als een dochteronderneming van Zeltia, met als doel het ontwikkelen van antitumormiddelen uit mariene bronnen zoals algen. Zeltia zelf werd in 1939 opgericht om geneesmiddelen te produceren voor de behandeling van cardiovasculaire en metabole ziekten, evenals voor gynaecologische aandoeningen.

PharmaMar behaalde zijn eerste succes in 2001 toen het trabectedine (ecteinascidine 743 of ET-743) produceerde, het eerste medicijn tegen kanker dat in Spanje werd ontwikkeld. Het medicijn wordt op de markt gebracht onder de commerciële naam Yondelis na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Food and Drug Administration (FDA) in de VS voor de behandeling van wekedelensarcoom en baarmoederkanker in gevorderde stadia.

In 2015 nam PharmaMar haar moedermaatschappij (Zeltia) en al haar dochterondernemingen over via een omgekeerde fusie. In 2020 werd het bedrijf een onderdeel van de Madrid Stock Exchange General Index (IGBM) en de IBEX 35 Index, een index van de top 35 bedrijven in Spanje.

Wat is de strategie van PharmaMar?

PharmaMar onderzoekt, ontwikkelt, produceert en verkoopt bio-actieve stoffen van mariene oorsprong voor gebruik in de oncologie, evenals therapieën die gebaseerd zijn op gen silencing. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt ook diagnostische kits voor genanalyse en vaderschapstesten. De strategie is gebaseerd op gedegen onderzoek en ontwikkeling, met de nadruk op oncologie, genetische tests en gentherapie.

De strategie van het bedrijf om zich te concentreren op zijn oncologieactiviteiten en zich te concentreren op mariene oorsprong is wat het onderscheidt van andere biotechbedrijven. Het is een van de weinige bedrijven ter wereld die zich uitsluitend toelegt op het isoleren en extraheren van nieuwe medicinale stoffen uit mariene organismen zoals algen.

Hoe verdient PharmaMar geld?

PharmaMar verdient geld met de verkoop van zijn producten, waaronder oncologische geneesmiddelen van mariene oorsprong, diagnostische kits voor genanalyse en vaderschapstesten, en RNA-interferentietherapie. Het bedrijf deelt zijn activiteiten daarom in drie segmenten in: oncologie, diagnostiek en RNA-interferentie.

De meeste inkomsten komen echter uit het op de markt brengen van deze oncologische geneesmiddelen: Yondelis, dat is goedgekeurd voor de behandeling van wekedelensarcomen en eierstokkanker; Aplidin, goedgekeurd voor de behandeling van multipel myeloom; en Zepzelca, goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met kleincellige longkanker.

Hoe heeft PharmaMar de afgelopen jaren gepresteerd?

De prestaties van het aandeel door de jaren heen zijn wisselend geweest. Het daalde van een recordhoogte van € 317,40 in oktober 2000 tot ongeveer € 15 rond 2012/2013 en bleef tot 2020 onder de € 50, daarna steeg het tot een hoogtepunt van € 148 in oktober 2020. Sinds begin 2021 bevindt het aandeel zich echter weer in een vrije val. Op 6 oktober 2021 wordt het aandeel verhandeld rond de € 70,44, wat meer dan 50% lager is dan het hoogtepunt van oktober 2020.

Bron: Yahoo! Finance

PharmaMar fundamentele analyse

De fundamentele analyse is een methode die je gebruikt om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen door de activiteiten van het bedrijf en de manier waarop het geld verdient te bestuderen. Enkele van de factoren waarmee je rekening moet houden bij het uitvoeren van een fundamentele analyse van een aandeel, zijn de price to earnings, de omzet, de winst per aandeel, het dividendrendement en de cashflow, die we hieronder zullen uitleggen.

De inkomsten van PharmaMar

De omzet van een bedrijf, ook wel de bovenste regel genoemd, is de hoeveelheid geld die het genereert uit de verkoop van zijn producten of diensten voordat er kosten zijn afgetrokken om tot de winst te komen. Wanneer een bedrijf een hogere omzet boekt in vergelijking met het voorgaande kwartaal of een vergelijkbare periode in het voorgaande jaar, zal de aandelenkoers waarschijnlijk beter presteren.

Voor het fiscale jaar 2020, dat eindigde op 30 december 2020, boekte PharmaMar een omzet van ongeveer € 270 miljoen, wat een groei van 214% vertegenwoordigt in vergelijking met de inkomsten van 2019 van ongeveer € 86 miljoen.

Bron: Yahoo! Finance

De winst per aandeel van PharmaMar

Inkomsten verwijzen naar de winst die een bedrijf maakt binnen een boekhoudperiode nadat alle kosten van het zakendoen van de inkomsten zijn afgetrokken. Het wordt meestal de "onderste regel" genoemd omdat het in de onderste regel van de resultatenrekening wordt geplaatst.

Als belegger met slechts een paar aandelen in het bedrijf, ben je echter meer geïnteresseerd in de winst per aandeel (WPA), die het bedrag weergeeft dat het bedrijf verdiende voor elk uitstaand gewone aandeel, in plaats van de totale inkomsten.

Je kunt de winst per aandeel van PharmaMar berekenen door de nettowinst (minus de aan preferente aandeelhouders uitgekeerde dividenden) te delen door het aantal uitstaande gewone aandelen. Maar je hoeft het niet zelf te doen; de statistiek is meestal beschikbaar op websites van effectenmakelaars of op een grote financiële website. De winst per aandeel van PharmaMar voor het boekjaar 2020 bedroeg € 7,50.

De price to earnings van PharmaMar

De price to earnings (P/E) van een bedrijf vergelijkt de koers van het aandeel met de winst per aandeel en wordt berekend door de huidige aandelenkoers te delen door de WPA.

Met de aandelenkoers van PharmaMar van € 70,44 en de WPA van € 7,50, is de P/E-ratio ongeveer 9,39. Dit betekent dat beleggers op 6 oktober 2021 bereid waren € 9,39 te betalen voor elke euro die het bedrijf per jaar aan winst verdient.

Hoewel aandelen met een zeer hoge P/E-ratio meestal als overgewaardeerd worden beschouwd en aandelen met lage ratio's als ondergewaardeerd, is er geen grensniveau voor de P/E-ratio om te weten wat hoog of laag is. Bovendien houdt het geen rekening met winstgroei, daarom zou de PEG-ratio een betere maatstaf kunnen zijn.

Het dividendrendement van PharmaMar

Dividenden zijn een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan zijn aandeelhouders om hen te belonen voor investeringen in het bedrijf. Contante dividenden worden gewoonlijk driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks uitbetaald. PharmaMar keert jaarlijks dividend uit en voor het boekjaar 2020 keerde het een dividend uit van € 0,60 per aandeel. Wanneer een bedrijf dividenden declareert, stijgt de koers van het aandeel tot aan de ex-dividenddatum en vervolgens daalt hij weer.

Een dividendrendement is het totale jaarlijkse dividend van een bedrijf, uitgedrukt als een percentage van de aandelenkoers. Als het jaarlijkse dividend van een bedrijf bijvoorbeeld € 0,60 per aandeel is terwijl de aandelenkoers € 70,44 is, zou het dividendrendement 0,85% zijn. Je kunt de berekening zelf doen, maar dat hoeft niet, aangezien je het dividendrendement vaak naast andere financiële ratio's vindt op de website van de broker of op een van de grote financiële websites.

De cashflow van PharmaMar

Het kasstroomoverzicht is een overzicht van hoe geld in en uit een bedrijf stroomt. Het is een van de drie financiële overzichten die je bestudeert bij het analyseren van een bedrijf, en je zult het naast de andere financiële overzichten zien in het financiële gedeelte van de bedrijfsinformatie op de website van een broker of op een van de belangrijke financiële websites.

De belangrijkste informatie in het kasstroomoverzicht is de vrije kasstroom, die de hoeveelheid geldmiddelen of kasequivalenten weergeeft die overblijven na het betalen van grote uitgaven die nodig zijn voor het runnen van het bedrijf, zoals gebouwen, apparatuur en andere rekeningen. In het onderstaande kasstroomoverzicht van PharmaMar kun je zien dat het bedrijf eind 2020 meer dan € 275 miljoen aan vrije contanten had. Dat is contant geld dat het bedrijf nodig heeft om expansie te financieren, dividenden uit te betalen of schulden af te betalen.

Bron: Yahoo! Finance

Waarom PharmaMar aandelen kopen?

Na jaren van stilletjes bouwen, onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen, is PharmaMar begonnen met het maken van winst. Met de manier waarop het bedrijf zijn belangrijkste financiële statistieken verbetert, kan het een geweldig aandeel zijn voor beleggers die van groeiaandelen houden. Het bedrijf groeide in één jaar tijd met meer dan 200%, terwijl de winst per aandeel steeg van -€ 0,60 in 2019 naar € 7,50 in 2020.

Hier zijn drie redenen waarom je PharmaMar aandelen zou willen kopen:

 1. De winst per aandeel van PharmaMar groeit elk jaar
 2. Het bedrijf keert dividend uit
 3. De koers van het aandeel lijkt zich te herstellen na jaren van stagnatie

Tip van een expert voor het kopen van PharmaMar aandelen

Als je naar de koersgrafiek van het aandeel kijkt, zie je een zichtbaar hoofd-en-schouderpatroon, wat zou kunnen wijzen op een verdere prijsdaling. Het is dus misschien niet logisch om nu een limietorder te plaatsen. Misschien wil je eerst wachten tot de prijs weer stijgt en vervolgens een uitbraak van een lokale swing high betreden.
- kanirobinson
Koop vandaag nog PharmaMar aandelen!

5 dingen die je moet overwegen voordat je PharmaMar aandelen koopt

Dit zijn vijf dingen die je moet overwegen voordat je PharmaMar aandelen koopt:

1. Begrijp het bedrijf

Er is misschien niets mis met investeren in een bedrijf dat je kent en die zijn producten en diensten gebruikt, maar je moet eerst de grondbeginselen van het bedrijf bestuderen om er zeker van te zijn dat het geld verdient voordat je je zuurverdiende geld investeert.

Dingen om te bestuderen zijn onder meer het bedrijfsmodel van het bedrijf en hoe het geld verdient. Je moet ook de omzetgeschiedenis bekijken om te weten of de inkomsten groeien. Het loont om te weten wat het bedrijf doet met zijn vrije contanten - het uitkeren aan aandeelhouders als dividend, aandelen terugkopen, het bedrijf uitbreiden of het verspillen aan meerdere zakenvliegtuigen en te grote uitgaven.

2. Begrijp de basisprincipes van beleggen

Wat weet jij over beleggen? Het is noodzakelijk om de basisterminologie te leren, zodat je financiële overzichten kunt lezen en kunt begrijpen wat financiële analisten zeggen wanneer ze bepaalde termen gebruiken. Het lezen van de bronnen op onze verschillende pagina's kan je zeker helpen, maar je kunt ook financiële woordenboeken raadplegen voor termen die je niet begrijpt.

Afgezien van de terminologie, moet je leren hoe orders worden uitgevoerd. Zorg er ook voor dat je technieken voor geldbeheer en risicobeheer leert, evenals diversificatiestrategieën.

3. Kies zorgvuldig je broker

Dingen om te overwegen bij het kiezen van een broker zijn onder meer het aanbod van de broker, ondersteunde ordertypes, handelscommissies, handelsplatforms (desktop, internet of mobiel), betalingsmethoden en klantenservice. Maar wat nog belangrijker is, zorg ervoor dat de broker gereguleerd is in jouw land van verblijf om de veiligheid van je geld te garanderen. Als een gereguleerde broker failliet gaat, kan je in aanmerking komen voor een verzekeringsregeling in je land.

4. Bepaal hoeveel je wilt investeren

Je kunt je investering budgetteren, maar je moet er wel voor zorgen dat je alleen investeert wat je je kunt veroorloven te verliezen. Vermijd het gebruik van geleend geld, inclusief de hefboomwerking die door je broker wordt aangeboden - vermijd als beginner hefboomwerking totdat je ervaring opdoet, omdat dit de verliezen kan vergroten. Wanneer je het geld hebt gespaard om te beleggen, bepaal dan het percentage dat je aan één aandeel wilt binden en plan ook hoe je de aandelen kunt kopen. Geleidelijk opschalen met behulp van Dollar Cost Averaging is beter dan in een keer een grote investering doen.

5. Bepaal een doel voor je investering

Kijk wat je met de investering hoopt te bereiken - het kan zijn dat je geld wilt verdienen voor de universiteit van een kind, plannen wilt maken voor een toekomstig project of je pensioenfonds wilt opbouwen. Je moet ook weten hoe lang je de belegging wilt vasthouden en wanneer je moet verkopen om je geld terug te krijgen. Het kan zijn wanneer de prijs een bepaald niveau bereikt, wanneer jij of je kind een bepaalde leeftijd bereikt, of wanneer de fundamenten van een aandeel verzwakken. Je kunt ook voor onbepaalde tijd vasthouden en verkopen wanneer je het geld nodig hebt.

De bottom line bij het kopen van PharmaMar aandelen

PharmaMar is een Spaans biotechbedrijf dat onderzoek doet naar bioactieve stoffen van mariene oorsprong voor de behandeling van kanker, evenals therapieën op basis van genuitschakeling en diagnostische kits voor genanalyse en vaderschapstesten en ze ontwikkelt, produceert en op de markt brengt. Misschien wil je in dit aandeel beleggen om te profiteren van het groeipotentieel, en dat kun je doen via een effectenmakelaar met toegang tot de Spaanse beurs.

Als je nu klaar bent om in PharmaMar aandelen te beleggen, meld je dan aan voor een effectenrekening bij een effectenmakelaars en zoek dan naar de aandelen in de lijst. Klik vervolgens op de knop "kopen" om tegen de marktprijs te kopen of plaats een limietorder om tegen een gewenste prijs te kopen.

Als je nu nog niet klaar bent om te beleggen, blijf dan onze andere handleidingen lezen voor meer informatie. Papierhandel met behulp van een demo-account van een effectenmakelaar kan op dit moment ook nuttig zijn.

Alternatieve aandelen

Telenor logo
Telenor
TELNF
...
...
JSW logo
JSW
JSWSTEEL
...
...
Lufthansa logo
Lufthansa
LHA
...
...
Eletrobras logo
Eletrobras
EBR
...
...
Storebrand logo
Storebrand
SREDF
...
...
indofood logo
indofood
INDF
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Genuitschakeling is een manier om de expressie van bepaalde genen te reguleren om hun invloed te verminderen. Dus als een gen het zwijgen wordt opgelegd, wordt de expressie ervan verminderd. Dit proces wordt in toenemende mate gebruikt om therapieën te produceren ter bestrijding van kanker en andere ziekten, zoals infectieziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

 2. RNA-interferentie, of kortweg RNAi, is een methode voor het uitschakelen van genen die zich richt op de RNA-moleculen die de cel gebruikt om de informatie in het DNA te decoderen. Het proces van RNA-interferentie is zeer technisch, maar het belangrijkste is dat het wordt gebruikt om genexpressie te onderdrukken en wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde ziekten.

 3. De omzet van een bedrijf wordt de bovenste regel genoemd omdat deze bovenaan de resultatenrekening wordt geplaatst. Het is het eerste item dat je in de resultatenrekening ziet voordat je de verkoopkosten en alle andere uitgaven begint te zien. De omzet vertelt je hoeveel het bedrijf heeft verdiend met de verkoop van zijn product of diensten.

 4. De PEG-ratio (price to earnings/growth) is een met groei gecorrigeerde P/E-ratio. Het wordt afgeleid door de P/E-ratio van een bedrijf te delen door het groeipercentage van de winst voor een bepaalde periode, zeg drie jaar. De ratio houdt rekening met de verwachte groei van de winst per aandeel van de onderneming.

 5. In technische analyse is het hoofd- en schouderpatroon een grafiekpatroon dat wijst op een mogelijke bearish stemming in de markt. Het bestaat uit drie schommelhoogtes, waarbij de middelste hoger is dan de andere. Dit patroon geeft aan dat de neerwaartse prijsbeweging na de derde swing high misschien niet zomaar een terugval is, maar een potentiële neerwaartse prijsomkering.

 6. Leg slechts een klein deel (5% of minder) van je handelskapitaal vast in een transactie, zodat als de transactie in verlies eindigt, je nog steeds genoeg kapitaal heeft om mee te handelen. Zorg er ook voor dat je altijd een stop loss order instelt om je verlies te beperken tot alleen het bedrag dat jij hebt ingezet. Je kunt je belegging ook spreiden over verschillende activaklassen.