Home » News » 2 belangrijke gebeurtenissen voor de aandelenmarkten deze week

2 belangrijke gebeurtenissen voor de aandelenmarkten deze week

2 belangrijke gebeurtenissen voor de aandelenmarkten deze week

De komende week wordt gekenmerkt door twee belangrijke gebeurtenissen die de aandelenmarkten in de VS en het VK in beweging zullen brengen: de Federal Reserve van de Verenigde Staten en de monetaire beleidsbeslissingen van de Bank of England.

Na de COVID-19-pandemie bedreigt een nieuwe schok de stabiliteit van het financiële systeem: het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Krantenkoppen uit het conflictgebied zorgden de afgelopen weken voor wilde bewegingen op de financiële markten sinds de oorlog in Oost-Europa begon, en dat zal waarschijnlijk hetzelfde blijven.

Maar naast de oorlog is deze week belangrijk voor marktdeelnemers omdat twee centrale banken hun besluit over het monetaire beleid zullen aankondigen, de Federal Reserve van de Verenigde Staten en de Bank of England. Als zodanig zullen aandelenbeleggers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan op de details willen letten, omdat beide banken de rente gaan verhogen.

Besluit van de Federal Reserve van de Verenigde Staten

De Fed in de Verenigde Staten bereidt zich voor op normalisering van het beleid. Het heeft zijn besluit ruim van tevoren gecommuniceerd, dus een renteverhoging van een kwart basispunt is al ingeprijsd.

Bovendien begint de Fed met kwantitatieve verkrapping, ook wel balansverkorting genoemd. Het draagt verder bij aan de verkrappingscyclus, aangezien de Fed een nieuwe cyclus ingaat.

Het is niet de eerste keer dat de Fed probeert de balans te verkleinen. De laatste keer dat dit gebeurde, werd onderbroken door de COVID-19-pandemie. Zal de oorlog in Oekraïne ervoor zorgen dat de Fed het verkrappingstempo zal vertragen? Alle aanwijzingen die op de persconferentie van woensdag naar buiten komen, zullen de S&P 500 en de andere aandelenmarktindices lokaal en internationaal verplaatsen.

Beslissing van de Bank of England over monetair beleid 

Een dag na de beslissing van de Federal Reserve is het de beurt aan de Bank of England om haar beleidsbeslissing te nemen. De Bank of England heeft de rente al twee keer verhoogd, maar zal dit blijven doen vanwege de toenemende inflatiedruk.

Ondanks de renteverhogingen hielden de Britse aandelen het echter vrij goed. De FTSE 100-index is bijvoorbeeld slechts ongeveer 300 punten gedaald ten opzichte van het openingsniveau van 2022.

Zullen de Amerikaanse aandelen hetzelfde reageren als de Fed de Federal Funds rente verhoogt?