Home » News » 2 redenen om Britse aandelen te kopen ondanks daling in FTSE 100-index

2 redenen om Britse aandelen te kopen ondanks daling in FTSE 100-index

De FTSE 100-index reageerde op het nieuws dat Rusland van de ene op de andere dag Oekraïne is binnengevallen. Alle Europese beurzen staan in het rood en de belangrijkste Britse index verloor ongeveer 3% op het moment dat dit artikel werd geschreven.

Langetermijnbeleggers kunnen het echter aantrekkelijk vinden om de dip te kopen. Voor degenen die op zoek zijn naar koopjes op de wereldwijde aandelenmarkten, zien de Britse aandelen er hier aantrekkelijk uit om ten minste drie redenen:

  • Aantrekkelijke waarderingen
  • Hogere vrije kasstroom dan andere regio's

Britse aandelen worden verhandeld tegen aantrekkelijke kortingen

Een van de belangrijkste dingen die Britse aandelen aantrekkelijk maken, is de hoge korting waarmee ze handelen in vergelijking met hun concurrenten. Zo werden eind januari van dit jaar Britse aandelen vertegenwoordigd door de FTSE 100-index verhandeld met een korting van ongeveer 30% in vergelijking met de MSCI World Index.

Bovendien worden zelfs kleine en middelgrote bedrijven in het VK tegen aantrekkelijke waarderingen verhandeld. Hoewel de premie, gemeten aan de hand van de koers-winstverhouding, groter is dan de FTSE 100 large cap-index, ligt deze nog steeds ruim onder de wereldwijde referentie-index.

Britse bedrijven hebben hoge kassaldi

Bovenop de aantrekkelijke waarderingen zitten Britse bedrijven op een hoop geld. Volgens Goldman Sachs is het contante bedrag als percentage van de totale activa voor Britse aandelen boven de 34% gestegen.

Bovendien overtreft de vrije kasstroom van de FTSE 100 andere regio's, zoals de VS, Japan of Europa, zonder het Verenigd Koninkrijk. Vrije kasstroom is een maatstaf voor hoeveel geld er over is nadat een bedrijf al zijn kapitaal- en operationele kosten heeft gedekt. Na rekening te houden met de marktwaarde, is het vrije kasstroomrendement in het VK, zoals vertegenwoordigd door de FTSE 100-bedrijven, 6,8%, veel hoger dan in andere regio's.

Al met al kunnen de tijden onzeker zijn voor beleggers om aandelen op te halen als ze laag staan. Maar degenen die daartoe bereid zijn, willen misschien letten op de goedkope waardering van Britse bedrijven en de sterke vrije kasstromen.