Home » News » 2 redenen om in april aandelen te kopen, ondanks verkrapping Fed

2 redenen om in april aandelen te kopen, ondanks verkrapping Fed

Amerikaanse aandelen sloten het eerste kwartaal van het nieuwe handelsjaar af en leverden negatieve rendementen op. Dit zijn vier redenen om aandelen te kopen, ondanks het plan van de Federal Reserve om het monetaire beleid verder te verkrappen.

In maart herstelde de aandelenmarkt het meeste verloren terrein sinds het begin van het handelsjaar, maar er is ruimte voor meer. Hoewel veel beleggers vrezen dat de verkrappingscyclus van de Federal Reserve de aandelen zou schaden, zijn dit twee redenen die de aandelenmarkt in april ondersteunen:

  • Amerikaanse consument is in goede vorm
  • Fed wordt gezien als achter de curve

Amerikaanse consument is in goede vorm

De Amerikaanse consument blijft sterk in vorm, zoals blijkt uit de sterk stijgende invoer van consumptiegoederen in 2022. Als de consument blijft uitgeven, zal de economie blijven groeien en zo bijdragen aan de winsten van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Consumentenbestedingen zijn de motor van economische groei. Een dergelijk sterk uitgavenpad suggereert dat een recessie nog lang niet in de buurt is, zoals velen vreesden nadat de rentecurve vorige week was omgekeerd.

Fed wordt gezien als achter de curve

De Federal Reserve van de Verenigde Staten heeft tijdens haar laatste vergadering de Federal Funds-rente verhoogd. Het verhoogde de rente met 25 bp en hield vol dat dit slechts het begin was van een verkrappingscyclus.

Bovendien suggereerde de voorzitter van de Fed in de dagen die volgden sterk dat de Fed van plan is de renteverhogingen te versnellen. De markt prijst nu een renteverhoging van 50 bp in tijdens de vergadering van de Fed in mei en vervolgens een verschuiving naar renteverhogingen van 25 bp in juni en juli.

Terwijl hogere tarieven gunstig zijn voor aandelen, is het echte probleem van de Fed de inflatie. Ervan uitgaande dat de Fed doorgaat en alle bovengenoemde renteverhogingen uitvoert, zou dat de Federal Funds-rente in juli op 1,25% brengen.

Maar de inflatie loopt in een veel hoger tempo. Het bereikte 7,9% op jaarbasis in februari en de trend zal zich waarschijnlijk voortzetten. Er zijn veel redenen achter de stijging van de prijzen van goederen en diensten, zoals de monetaire en fiscale stimulering van COVID-19, de knelpunten in de toeleveringsketen of de oorlog in Oost-Europa.

Het is onwaarschijnlijk dat deze allemaal gemakkelijk zullen verdwijnen, waardoor de inflatie nog meer wordt gestimuleerd. Als zodanig wordt gedacht dat de Fed achterloopt, ondanks het ambitieuze plan om de rente te verhogen.