Home » News » 2 redenen waarom aandelen mogelijk stijgen ondanks renteverhogingen van de Fed

2 redenen waarom aandelen mogelijk stijgen ondanks renteverhogingen van de Fed

De financiële markten wachten op het later vandaag geplande besluit van de Fed. Hoewel de Fed de rente hoogstwaarschijnlijk zal verhogen, zijn er redenen om nog steeds aandelen te kopen?

De belangrijkste gebeurtenis voor de financiële markten staat later op de dag op het punt te beginnen in de Noord-Amerikaanse sessie: de verklaring van de Fed en de persconferentie. Er is al veel geschreven in de aanloop naar de gebeurtenis, zoals dat de Fed achter de feiten aan loopt.

De inflatie is immers het hoogste in 40 jaar tijd, maar de Federal Funds rente ligt bij nul in de buurt.

De aandelen daalden in 2022, maar vonden onlangs steun. Dat wil zeggen, ondanks alles wat er in de wereld gebeurt, zoals stijgende inflatie en oorlog in Europa, zijn aandelen veerkrachtig. Hier zijn twee redenen waarom het zo is: de renteverhoging en veel negatieve gebeurtenissen zijn al ingeprijsd.

De tariefverhoging is 100% ingeprijsd

Laten we beginnen met de renteverhoging. Tijdens de laatste getuigenis zei Powell dat een renteverhoging van 25 bp de voorkeur geniet. Het is dus al ingeprijsd.

Inflatie is wat de Fed tegenwoordig wakker houdt en waarschijnlijk zal het tijdens de persconferentie meerdere keren worden genoemd. Dus waar kan de Fed verrassen?

In de dotplot-projecties.

Als de Fed de dot plot-projecties niet verhoogt met hoeveel de markt verwacht (bijv. mediaan 4 stijgingen in plaats van 5 verwacht), dan zouden de aandelen ondanks de renteverhoging moeten stijgen. Deze 25 bp moet dus worden gezien als een gematigde stijging.

Veel negatieve gebeurtenissen ook ingeprijsd

Vanuit geopolitiek perspectief circuleerde er veel slecht nieuws. Bovendien loopt de inflatie erg hoog op.

Als zodanig viel de Nasdaq 100-index in het bearmarktgebied. Er is ook een death cross op de S&P 500-index (dwz het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen daalt onder het voortschrijdend gemiddelde van 100 dagen).

Bovendien is het consumentenvertrouwen het laagste in 10 jaar. Bovendien blijkt uit een onderzoek van de Bank of America dat wereldwijde fondsbeheerders op een hoop geld zitten, onderbelegd.

Dus, met al deze onzekerheid die blijft hangen, kunnen de aandelen stuiteren om de eenvoudige reden dat al het bovenstaande al bekend is. En toch zijn aandelen veerkrachtig.