Home » News » 2 redenen waarom Amerikaanse aandelen stegen ondanks een agressieve Fed

2 redenen waarom Amerikaanse aandelen stegen ondanks een agressieve Fed

De agressieve Fed kon de rally van Amerikaanse aandelen niet stoppen. Negatieve reële rendementen schrikken beleggers af, omdat ze in plaats daarvan de voorkeur geven aan de aandelenmarkt.

Amerikaanse aandelen sloten op de hoogste punten op de dag dat de Federal Reserve een verkrappingscyclus begon. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat de aandelen dol zijn op een agressieve Fed, maar de stijging is niet zo verrassend.

Stijgende rentes zijn inderdaad niet goed voor aandelen, maar als we alternatieven bedenken voor beleggers, dan zien aandelen er toch niet zo slecht uit. Ja, de Fed heeft de rente met 0,25% verhoogd, maar de inflatie staat op 7,9%.

Bovendien laten de prognoses van de Fed zien dat de inflatie aanhoudend zal zijn ondanks de veel strakkere beleidskoers van de centrale bank. Dus waarom stegen de aandelen? Hier zijn twee mogelijke verklaringen:

  • Negatieve reële opbrengsten bepalen de beslissingen van investeerders
  • De renteverhoging was grotendeels ingeprijsd

Negatieve reële rendementen schrikken beleggers af

De Fed zorgde voor de eerste renteverhoging in een nieuwe verkrappingscyclus nadat ze de Federal Funds-rente tijdens de COVID-19-pandemie dicht bij nul hield. Maar vergeleken met de inflatie is de stijging zo klein dat het geen verschil maakt.

Het reële rendement is het verschil tussen de federale fondsenrente en de inflatie. Aangezien de inflatie 7,9% bedraagt en de Federal Funds slechts 0,25%, blijft het reële rendement negatief. De kloof slonk nauwelijks.

Bovendien zal de inflatie naar verwachting blijven stijgen. Tegen de tijd dat de Fed over zes weken een nieuwe renteverhoging doorgeeft, kan het negatieve verschil dus nog groter zijn.

Daarom hebben beleggers weinig opties meer dan beleggen op de aandelenmarkt.

De renteverhoging was grotendeels ingeprijsd

Een andere verklaring voor de rally van gisteren is dat de renteverhoging grotendeels was ingeprijsd. De Fed communiceerde ruim van tevoren over haar besluit en dat kwam dan ook niet als een verrassing.

De aanvankelijke daling kwam op de bank van een van de Fed-leden die het er niet mee eens was en een grotere verhoging wilde tijdens de vergadering van gisteren. Maar over het algemeen verwachtten de markten een agressieve Fed, dus er waren geen verrassingen.