Home » News » 3 economische gebeurtenissen die Europese aandelen vanaf 7 maart zouden kunnen bewegen

3 economische gebeurtenissen die Europese aandelen vanaf 7 maart zouden kunnen bewegen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is deze week de belangrijkste aanjager van de prijsactie op de financiële markten, maar beleggers moeten zich ook bewust zijn van de economische gebeurtenissen die Europese aandelen in beweging kunnen brengen.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, reageerden de financiële markten scherp. In Europa zijn de aandelenmarkten en de lokale valuta, de euro, aanzienlijk gedaald.

Neem bijvoorbeeld de Duitse Dax-index. Het begon de nieuwe handelsweek met een daling van 3,8% en betrad het bearmarktgebied. Het is nu met 22,6% gedaald ten opzichte van de recente high, en dus begon een bearish markt (een bearish markt begint wanneer de prijs met meer dan 20% daalt vanaf de meest recente high).

Het is duidelijk dat de oorlog de oorzaak is. Economische gegevens bewegen echter ook de Europese indices, dus hier zijn drie economische gebeurtenissen om deze week in de gaten te houden: het herziene BBP, de ECB-vergadering en de Duitse Final CPI.

Herziene BBP

Dinsdag staan de eerste belangrijke economische gegevens voor Europese aandelen op het programma. Het herziene BBP wordt driemaandelijks gepubliceerd en toont de verandering in de voor inflatie gecorrigeerde waarde van alle goederen en diensten die in het eurogebied worden geproduceerd. Het wordt voorspeld op 0,3% en afwijkingen van de voorspelling leiden vaak tot scherpe marktbewegingen.

Bijeenkomst Europese Centrale Bank

Het belangrijkste evenement van de handelsweek is de Monetary Policy Statement van de Europese Centrale Bank. De ECB verraste zes weken geleden de markten en gebruikte een agressieve toon. Het plande de normalisering van zijn beleid na de COVID-19-pandemie, en stijgende rentes zijn niet iets waar aandelenbeleggers dol op zijn.

Maar de oorlog en zijn impact op de Europese economieën is nog schadelijker voor de aandelenmarkt. Daarom betekent het vooruitzicht dat de ECB de toon verandert tijdens haar vergadering van donderdag niet dat de aandelen ook omslaan. Belangrijk tijdens deze bijeenkomst is de visie van de centrale bank op inflatie en haar plannen om de stijging van de prijzen van goederen en diensten tegen te gaan.

Duitse Final CPI

Aanstaande vrijdag staat de Duitse Final CPI op het programma. De markt verwacht dat de prijzen van goederen en diensten de afgelopen maand met 0,9% zijn gestegen, maar het risico is dat we een groter effect zullen zien: de WTI-olieprijs handelt vandaag immers boven $120.