HomeNews3 economische gebeurtenissen om aandelenmarkt deze week te bewegen

3 economische gebeurtenissen om aandelenmarkt deze week te bewegen

Mircea Vasiu

De Amerikaanse aandelenmarkt kent de op twee na slechtste start van een jaar in de geschiedenis. Welke economische gebeurtenissen in deze onzekere toekomst zouden de markt kunnen ondersteunen?

De S&P 500 daalde in de eerste 82 handelsdagen van het jaar met meer dan 13%. De inflatievrees die de Fed tot buitensporige verkrapping zou kunnen drijven, heeft geleid tot een verkoopgolf.

De meeste van de komende renteverhogingen, zo niet allemaal, zijn al ingeprijsd. Voor 2022 zijn niet minder dan 10 renteverhogingen ingeprijsd, wat een groot deel van de terughoudendheid van beleggers om aandelen te kopen verklaart.

Als zodanig hebben beleggers een verandering in het sentiment nodig die deze week zou kunnen komen. De komende week brengt belangrijke economische gebeurtenissen die de markten kunnen ondersteunen, zoals het monetaire-beleidsbesluit van de Federal Reserve, de ADP Non-Farm Employment Change en de Non-Farm Payrolls.

Het besluit van de Federal Reserve over het monetaire beleid

Dit is misschien wel de belangrijkste week voor de financiële markten tot nu toe dit jaar. De Federal Reserve van de Verenigde Staten zal haar monetaire-beleidsbeslissing en projecties voor de economie presenteren, en de verwachting is dat de volatiliteit door het dak zal springen.

Woensdag staat de Fed op het punt de Federal Funds rente voor de tweede keer dit jaar te verhogen. De grote vraag is met hoeveel.

Om de stijgende inflatie aan te pakken, zou de Fed 50 bp kunnen verhogen, wat een teken is dat ze niet achter de curve zit. Dit kan al ingeprijsd zijn, zoals eerder uitgelegd. Door de rente met een half procentpunt te verhogen, mag de Fed de aandelen dus niet schaden.

Wat voor de aandelenmarkt belangrijker is, is hoe de Fed de verhoging uitvoert. Om precies te zijn, de details in de persconferentie zijn voor de beursbeleggers belangrijker dan het daadwerkelijke rentebesluit.

Particuliere loonlijsten

Eerder die dag zullen de ADP-gegevens of particuliere loonlijsten de eerste aanwijzing bieden voor de baangegevens van april. De markt verwacht dat de Amerikaanse particuliere sector in april 400.000 nieuwe banen zal hebben toegevoegd, en een groter aantal zou een aandelenmarktrally kunnen stimuleren.

NFP

Op vrijdag moet ten slotte het NFP rapport worden ingediend. De verwachting is dat de Amerikaanse economie in april 390k nieuwe banen heeft toegevoegd, en een groter aantal zou de hete banenmarkt moeten bevestigen en aandelen bij dips moeten ondersteunen.