Home » News » 3 redenen waarom de Fed de rente in maart zou moeten verhogen

3 redenen waarom de Fed de rente in maart zou moeten verhogen

Deelnemers aan de financiële markt houden de bijeenkomst van de Federal Reserve in maart nauwlettend in de gaten. Zal de oorlog in Oost-Europa de Fed ervan weerhouden een verkrappingscyclus te beginnen?

Krantenkoppen over de oorlog in Oekraïne domineren het nieuws – en met een goede reden. Handelaren en investeerders zijn bezig met de gevolgen van de oorlog voor de wereldeconomie en de aandelenmarkt, en wat de geopolitieke veranderingen zullen brengen.

De financiële markten wachten op het besluit van de Fed in maart over de Federal Funds-rente. Dit is de grootste centrale bank ter wereld en als ze een nieuwe verkrappingscyclus begint, zou haar zet worden gekopieerd door banken over de hele wereld.

Zal de Fed beginnen te verkrappen, of leidt de oorlog tot een wereldwijde recessie, waardoor de centrale banken worden afgeschrikt om stappen te zetten? En als de Fed verhoogt, zal het dan een stijging van 25 bp of een stijging van 50 bp zijn? Wat zijn bovendien de gevolgen voor de aandelenmarkt?

Historisch gezien is maart een sterke maand voor aandelen. De S&P 500-index leverde in maart positieve gemiddelde maandelijkse rendementen, als we kijken naar de periode na de jaren vijftig. Maar nogmaals, het conflict tussen Rusland en Oekraïne kan een game-changer zijn.

Hier zijn drie redenen waarom de Fed de Federal Funds-rente in maart zou moeten verhogen:

  • Olieprijzen stegen als gevolg van het conflict in Oost-Europa
  • Inflatie blijft hoog en zal waarschijnlijk nog verder stijgen
  • Economie draait bijna op volle capaciteit

Stijgende energieprijzen moeten worden ingewilligd

De oorlog in Oekraïne bracht ongekende maatregelen van de internationale gemeenschap tegen Rusland, de agressor. Een van de gevolgen van de sancties is dat de olieprijs is gestegen. Bijvoorbeeld, de WTI-ruwe olie werd verhandeld boven $110 per vat toen het slechts twee jaar geleden in negatief gebied neerkwam.

Stijgende energieprijzen zijn inflatoir en de Fed kan het zich niet veroorloven om alleen maar toe te kijken.

Inflatie ligt ruim boven de doelstelling van de Fed

De inflatie is veel hoger dan de doelstelling van de Fed. Afgaande op de manier waarop de Fed in 2015-2020 de rente verstrakte, zouden de rentetarieven nu veel hoger moeten zijn, zelfs zonder dat de inflatie het hoogste punt in vier decennia bereikt.

Economische groei zit weer op schema

Ten slotte zou de Fed moeten handelen nu de economie weer op het goede spoor zit na de daling als gevolg van de COVID-19-pandemie. Door de start van een verkrappingscyclus uit te stellen, loopt de Fed het risico de economie te oververhitten, wat later een harde landing zou veroorzaken.