4 redenen om de Dax index te kopen ondanks de oorlog in Oekraïne
Dax-index aarzelt bij horizontale weerstand, niet in staat om te breken en boven 14.800 punten te komen. dit zijn een paar technische en fundamentele redenen die een bullish case ondersteunen.
De oorlog in Oekraïne volgt op de ongekende monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen die zijn veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Als zodanig werden de knelpunten in de bevoorrading die door de pandemie werden veroorzaakt, versterkt door de sancties die de westerse landen aan Rusland hebben opgelegd.
Een direct gevolg van zowel de pandemie als de oorlog in Oost-Europa is een stijging van de prijs van goederen en diensten. De inflatieniveaus verschillen in de ontwikkelde wereld, maar bereikten niettemin tientallen jaren hoge cijfers.
De aandelenmarkten in geavanceerde economieën hebben het grootste deel van het verloren terrein sinds december 2021 teruggewonnen, maar er is ruimte voor meer. Vooral Europese indexen zien er interessant uit vanwege de lage rente en de positie van de ECB.
Van alle Europese indexen lijkt de Duitse Dax-index in ieder geval om volgende redenen interessant:
- Energieprijzen stuwen de inflatie in de eurozone
- Het technische plaatje ziet er bullish uit
- ECB om de monetaire accommodatie te behouden
- Er is geen loonprijsdruk in de eurozone
Energieprijzen stuwen de inflatie in de eurozone
De inflatie in Europa verschilt van die in de Verenigde Staten, omdat de energieprijzen dit voornamelijk drijven. Als zodanig, gezien een aanbodgestuurde context, zullen de rentetarieven waarschijnlijk lager blijven dan in de Verenigde Staten. Dit zou de aandelenmarkt een boost moeten geven, aangezien het monetaire beleid in Europa soepeler blijft.
Dax aarzelt bij horizontale weerstand, maar de verwachting is bullish
Dax aarzelt bij 14.800 maar het ziet er constructief uit. Een dagelijkse afsluiting boven het gebied zou een run naar de all-time highs van vorig jaar moeten veroorzaken.
Het is onwaarschijnlijk dat de ECB de rente op korte termijn zal verhogen
De ECB staat onder druk om de rente te verhogen en zal dat waarschijnlijk ook doen, maar niet op korte termijn. Tariefverhogingen zouden de drijvende krachten achter de inflatie in het eurogebied niet aanpakken, en de centrale bank is zich daar terdege van bewust.
Geen tekenen van een loon-prijsspiraal in de eurozone
Een ander verschil tussen de VS en de eurozone is dat er in Europa geen tekenen zijn van een loon-prijsspiraal. Dit is nog een reden waarom het monetaire beleid meer dan accommoderend zal blijven en de aandelenmarkt zal stimuleren.