Home » News » 4 redenen waarom Amerikaanse aandelen beschikbaar blijven bij meer onzekerheden

4 redenen waarom Amerikaanse aandelen beschikbaar blijven bij meer onzekerheden

Amerikaanse aandelen blijven geboden ondanks tal van redenen om zich zorgen te maken. Hoe komt het dan dat de aandelen niet fors zijn gedaald?

Amerikaanse aandelen herstelden scherp van hun dieptepunten in 2022 en maakten de meeste verliezen goed. Gisteren waren de verliezen van de S&P 500 slechts 5,6% voor het jaar, de Nasdaq 100-index daalde met 10,6% YTD en de Russell 2000 7,4%.

Waarom houden aandelen nog bod? Hier zijn vier redenen waarom beleggers aandelen blijven kopen:

  • Beleidsreële tarieven bevinden zich op een laagterecord
  • Inflatie stijgt veel sneller dan de renteverhogingen door de Fed
  • QT is deze keer anders
  • Deze cyclus is ook anders

Beleidsreële tarieven bevinden zich op een laagterecord

De reële rente is het verschil tussen de federale fondsen en inflatiepercentages. Ondanks dat de Federal Reserve vorige week de rente verhoogde, staat de beleidsreële rente op een laagterecord. 

Dus toen de centrale bank een verkrappingscyclus begon zal het nog even duren voordat voordat de renteverhoging doorwerkt in de economie. Ondertussen blijven de omstandigheden meer dan accomoderend.

Inflatie stijgt veel sneller dan Fed verstrakt

De Federal Reserve voerde een renteverhoging van 25 bp uit, maar de inflatie loopt in een hoger tempo op. In februari bereikte de inflatie op jaarbasis 7,9%, het hoogste niveau in meer dan vier decennia.

In dit tempo bestaat het risico dat de publicatie van maart een veel grotere stijging van de inflatie zal laten zien dan de renteverhoging die door de Fed is doorgevoerd. Daarom zou een nieuwe stijging van de activaprijzen de rally van de aandelen verder moeten ondersteunen.

Kwantitatieve aanscherping is deze keer anders

Aandelen staan erom bekend dat ze stijgen tijdens kwantitatieve versoepeling wanneer de balans groter wordt. Nu heeft de Fed het einde van de kwantitatieve versoepeling aangekondigd en zal ze beginnen met het verkleinen van haar balans, ook wel kwantitatieve verkrapping genoemd.

Moeten we verwachten dat het proces de aandelen zal schaden?

Niet per se. Als de Treasure dat geld aftapt door nieuwe wissels uit te geven, wordt kwantitatieve verkrapping geneutraliseerd.

Deze cyclus is anders

Obligaties en grondstoffen handelen anders, en dat geldt ook voor de FX-markt. Zo werd de Japanse yen, lang bekend als een veilige havenvaluta, agressief verkocht nadat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne was begonnen.

Als zodanig is het belangrijk om een open geest te hebben om vooruit te komen. Eén ding is duidelijk: ondanks de toenemende onzekerheden blijven de Amerikaanse aandelenmarkten gunstig.