HomeNews5 takeaways na de Fed persconferentie van gisteren

5 takeaways na de Fed persconferentie van gisteren

Mircea Vasiu

De Federal Reserve van de Verenigde Staten verhoogde de rente met 50 bp en kondigde de start van kwantitatieve verkrapping aan. Waarom steeg de aandelenmarkt?

De belangrijkste gebeurtenis van de handelsweek ligt achter ons, aangezien de Federal Reserve gisteren aankondigde dat ze de fund rate met nog eens 50 bp heeft verhoogd. Tot verbazing van velen stegen de aandelen, ondanks het feit dat hogere rentetarieven op het marktsentiment zouden moeten wegen.

Dit zijn vijf takeaways na de persconferentie van de Fed:

  • Aanscherping om door te gaan
  • Inflatie is veel te hoog
  • Fed houdt internationale ontwikkelingen in de gaten
  • Kwantitatieve aanscherping start in juni
  • Tariefverhogingen van 75 bp liggen niet op tafel

Monetair beleid om te blijven verkrappen

Volgens de Fed is de verkrapping net begonnen. Tijdens de persconferentie bevestigde Jerome Powell, voorzitter van de Fed, dat renteverhogingen van 50 basispunten gepland zijn voor juni en juli, en misschien zelfs september.

Inflatie is veel hoger dan de Fed wil

De belangrijkste reden voor de verkrapping van de Fed is inflatie. Het bereikte niveaus die de afgelopen 40 jaar niet zijn gezien en wordt door de Fed niet meer als tijdelijk beschouwd.

Als zodanig is het de taak van de Fed om de prijsstabiliteit te herstellen, en de enige manier om dit te doen is om de tarieven zo snel mogelijk te verhogen.

Internationale ontwikkelingen spelen mee voor de Fed

De Fed heeft vertrouwen in haar vermogen om de inflatieverwachtingen te verankeren, maar zei dat internationale ontwikkelingen een belangrijke rol spelen. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne draagt bij aan verstoringen van de toeleveringsketen, wat leidt tot hogere prijzen.

Fed begint obligaties te verkopen

Dit was misschien de reden waarom de aandelen stegen. De Fed kondigde aan dat ze in juni zou beginnen met de verkoop van obligaties in een poging om de omvang van haar balans te verkleinen, een beweging die de verkrapping zou versterken.

Tegen september zal de balans naar verwachting met $95 miljard per maand krimpen. De markt beschouwde het trage verkooptempo tot september als een gematigd resultaat, en dus stegen de aandelen.