Home » News » Aandelen stijgen in de hoop dat de Fed de renteverhogingen zal vertragen

Aandelen stijgen in de hoop dat de Fed de renteverhogingen zal vertragen

Een rampzalig winstrapport van Snap en minder dan inspirerende resultaten van Dow-componenten American Express en Verizon waren niet genoeg om de Wall Street-bulls op afstand te houden vrijdag. De aandelen stegen in de hoop dat de Federal Reserve snel te hulp zou komen door het tempo van haar renteverhogingen te vertragen.

De Dow steeg in de late namiddaghandel met ongeveer 600 punten of 2%, zelfs toen AmEx (AXP) en Verizon (VZ) respectievelijk 3% en 5% daalden.

Het was een brede rally, waarbij alle sectoren meededen. In feite waren Verizon en AmEx de enige twee Dow-aandelen die niet op groene vrijdag stonden. Blue chip-aandelen Exxon Mobil (XOM), zorgverzekeraar Cigna (CI) en defensieaannemer Northrop Grumman (NOC) bereikten zelfs nieuwe all-time highs.

Aandelen openden lager, maar gingen snel naar de races nadat een Wall Street Journalrapport aangaf dat, hoewel de Fed in november waarschijnlijk de rente met nog eens driekwart zal verhogen, de Fed-leden debatteren of ze moeten signaleren dat een kleinere verhoging zou kunnen in december op de kaart staan.

Beleggers begonnen nerveus te worden dat de reeks ongekend grote renteverhogingen van de Fed de economie in een recessie zou kunnen doen belanden. En blijkbaar hebben sommigen bij de Fed ook twijfels over het tempo van de renteverhogingen.

Reuters meldde dat Mary Daly, president van de San Francisco Fed, vrijdag in een toespraak zei dat de centrale bank geen “ongedwongen neergang” voor de economie mag veroorzaken met te veel massale renteverhogingen.

“De markt kijkt ernaar uit dat de Fed een pauze neemt”, zegt JJ Kinahan, CEO van IG Group North America, eigenaar van het online brokeragebedrijf Tastyworks.

“Ik denk dat het de juiste beslissing is om de renteverhogingen die ze al hebben doorgevoerd een beetje door het systeem te laten gaan en te zien wat eruit komt”, voegde Kinahan eraan toe.

De Nasdaq en S&P 500 stegen ook met respectievelijk 1,7% en 1,9%. Alle drie de belangrijkste marktindices zijn nu meer dan 4% gestegen voor de week en hebben solide winsten geboekt voor de maand oktober.

Dat is ondanks het feit dat Snapchat’s moederbedrijf (SNAP) meer dan 30% kelderde na zijn winst, nieuws dat aandelen van andere sociale-mediabedrijven ook naar beneden deed stijgen. Facebook -eigenaar Meta (META) zakte meer dan 2% en Pinterest (PINS) zakte 7%.

Twitter (TWTR) daalde ook met bijna 5%, vanwege berichten dat de Biden-administratie de andere bedrijven van Elon Musk nauwlettend zou kunnen onderzoeken om redenen van nationale veiligheid voordat Musk toestond om Twitter (TWTR) te kopen. Er waren ook rapporten die wezen op massale ontslagen bij Twitter (TWTR) als de CEO van Tesla (TSLA) en SpaceX de deal sluit.