Home » News » De aandelenmarkt bereikt doorgaans een bodem vóór het einde van een renteverhogingscyclus door de Fed. Hier leest u hoe u die weddenschap kunt laten renderen

De aandelenmarkt bereikt doorgaans een bodem vóór het einde van een renteverhogingscyclus door de Fed. Hier leest u hoe u die weddenschap kunt laten renderen

Wat u kunt verwachten als u verwacht dat de Fed zal kantelen?

Er kan veel geld worden verdiend door te wedden op wanneer de Federal Reserve zal “draaien” – dat wil zeggen, zijn voet op zijn minst gedeeltelijk van het gaspedaal voor de renteverhoging halen. Toch kan er ook veel geld verloren gaan, zoals we zagen op 26 augustus, toen de Dow Jones Industrial Average DJIA, -0,96% meer dan 1.000 punten verloor nadat Fed-voorzitter Jerome Powell de hoop had verdreven dat de spil van de Fed in juli was begonnen.

Het is dus nuttig om eerdere cycli van renteverhogingen te bekijken om te zien hoe beleggers het deden toen ze probeerden te anticiperen wanneer die cycli tot een einde kwamen.

Om dat te doen, concentreerde ik me op de zes verschillende renteverhogingscycli sinds de Fed zich specifiek begon te richten op de Fed-fondsrente. De onderstaande tabel geeft aan hoeveel dagen voor het einde van die cycli de aandelenmarkt het dieptepunt bereikte. (In het bijzonder concentreerde ik me op een periode van zes maanden voorafgaand aan het einde van elke cyclus en bepaalde wanneer binnen dat venster de S&P 500 SPX, -1,10% het dieptepunt bereikte.)

Zoals u kunt zien, bereikte de markt zijn dieptepunt gemiddeld 57 dagen voor het einde van de renteverhogingscyclus van de Fed – ongeveer twee maanden. Maar merk ook op dat er een behoorlijk bereik is, van geen doorlooptijd aan het ene uiterste tot bijna het hele venster van zes maanden waarop ik me heb gefocust. Aangezien het moeilijk is om te weten wanneer de Fed daadwerkelijk begint te draaien, illustreert dit brede bereik de onzekerheid en risico’s die gepaard gaan met het proberen te herinvesteren in aandelen in afwachting van een spil.

Desalniettemin laat de tabel ook zien dat er flinke winsten te behalen zijn als je het ook maar gedeeltelijk goed doet. De S&P 500 won bijvoorbeeld gemiddeld 7,1% over de periode tussen de pre-pivot low van de markt en het daadwerkelijke einde van de renteverhogingscyclus. Dat is een indrukwekkend rendement voor een periode van twee maanden. Bovendien is de gemiddelde winst over de zes maanden na de pre-pivot low een sterke 16,3%, en over de 12 maanden na die low is deze 25,8%.

Hoe moet je deze risicovolle/hoge beloningssituatie spelen? Een manier is om het gemiddelde van de dollarkosten te berekenen tot wat uw gewenste aandelenblootstelling is. U kunt bijvoorbeeld het totale bedrag dat u uiteindelijk terug wilt storten op de aandelenmarkt in vijf tranches verdelen en elke tranche aan het einde van de volgende vijf kalenderkwartalen in aandelen beleggen. Als u deze aanpak zou volgen – en het is slechts een van de vele mogelijke – zou u begin 2024 weer terug zijn op uw beoogde aandelenblootstelling.

Een dergelijke benadering zal u niet in aandelen brengen op het exacte dieptepunt van vóór de draai, maar daarop hopen is een waanidee. Toch zou de aanpak u een gemiddelde buy-in prijs moeten opleveren die beter is dan wachten. Het zou je ook moeten beschermen tegen dagen als 26 augustus, toen de markt degenen strafte die wedden dat de Fed al was begonnen te draaien.