Home » News » De aandelenmarkt zou tegen het einde van het jaar met 18% kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten, aangezien de bearmarkt van 2022 voorbij is, zegt Fundstrat

De aandelenmarkt zou tegen het einde van het jaar met 18% kunnen stijgen naar nieuwe hoogtepunten, aangezien de bearmarkt van 2022 voorbij is, zegt Fundstrat

De aandelenmarkt zou zich voor het einde van het jaar kunnen voorbereiden op nieuwe recordhoogtes, aangezien de berenmarkt van 2022 voorbij is, zei Tom Lee van Fundstrat in een notitie op vrijdag.

“De grootste afhaalmaaltijd voor mij over evenementen van deze week? Overtuigend en aantoonbaar beslissend bewijs dat de bodem is bereikt – de berenmarkt van 2022 is voorbij,” zei hij.

Lee’s vertrouwen komt voort uit het feit dat tussen een negatieve BBP-afdruk, nog een renteverhoging van 75 basispunten door de Fed en meer aardgasvolatiliteit als gevolg van het Russische Nord Stream-pijpleidingdrama, deze week veel slecht nieuws plaatsvond en toch de S&P 500 en Nasdaq 100 wisten een rally van 3% te realiseren.

“Als slecht nieuws de markten niet naar beneden haalt, is het tijd voor investeerders om te beoordelen”, zei Lee.

Wat de winst betreft, rapporteren bedrijven, ondanks een sterke Amerikaanse dollar en toegenomen economische onzekerheid, beter dan gevreesde resultaten. Nu 52% van de S&P 500 al resultaten over het tweede kwartaal heeft gerapporteerd, versloeg 73% de winstramingen met een mediaan van 7%.

Inkomsten zijn belangrijk, want op de lange termijn is dat wat de aandelenkoersen drijft.

Resultaten van mega-cap tech-giganten Alphabet, Microsoft, Amazon en Apple hebben allemaal de bezorgdheid van beleggers over de veerkracht van hun groei en hun vermogen om de inflatie te beheersen, weggenomen, wat heeft bijgedragen aan aanzienlijke stijgingen van hun aandelenkoersen deze week.

Lee gelooft dat de economie het scharnierpunt heeft bereikt waarop de binnenkomende gegevens beslist minder negatief zullen zijn en de wind in de rug van de desinflatie zal toenemen. Grondstoffen, van metalen tot olie tot granen, zijn de afgelopen weken gedaald, wat al heeft geleid tot prijsdalingen voor consumenten.

En als de Federal Reserve de acties van 1982 van de toenmalige Fed-voorzitter Paul Volcker blijft weerspiegelen, zou de aandelenmarkt zich in de komende vier maanden volledig kunnen herstellen en naar nieuwe hoogtepunten kunnen marcheren, zei Lee.

“Tijdens de oorlog van Volcker tegen de inflatie, bereikten aandelen in augustus 1982 een dieptepunt. Dit is twee maanden voordat Volcker de ‘anti-inflatie’ maatregelen liet vallen. Belangrijker nog, aandelen herstelden het volledige 36-maands bearmarktverlies in 4 maanden,” legde hij uit.

Powell zou ook op het punt kunnen staan om binnenkort een aantal anti-inflatiemaatregelen te schrappen, aangezien hij op de vergadering van woensdag liet doorschemeren dat de Fed meer afhankelijk zou zijn van gegevens bij haar beslissingen over renteverhogingen en weigerde richtlijnen te geven voor de vergadering van de Fed in september. Als de desinflatoire krachten vat krijgen, zoals Lee verwacht, zou dit Powell ertoe kunnen brengen om af te wijken van het huidige verkrappingsbeleid van de Fed en renteverhogingen te pauzeren.

“In 2022 betekent dit dat aandelen vóór YE nieuwe hoogtepunten zouden kunnen bereiken. Daarom denken we dat [de] S&P 500 voor het einde van het jaar boven de 4.800 zou kunnen staan”, zei Lee, die een potentieel stijgingspercentage van 16% vertegenwoordigt vanaf de afsluiting van vrijdag.