Home » News » Amazon-aandelen stijgen terwijl de omzet in het tweede kwartaal het nettoverlies van $ 2 miljard compenseert

Amazon-aandelen stijgen terwijl de omzet in het tweede kwartaal het nettoverlies van $ 2 miljard compenseert


“Ondanks aanhoudende inflatiedruk in brandstof-, energie- en transportkosten boeken we vooruitgang op het gebied van kosten”, aldus CEO Andy Jazzy.

Amazon Inc (AMZN) boekte donderdag een tweede achtereenvolgende kwartaalverlies, maar overtrof de verkoopprognoses voor Street en boekte solide winsten van zijn marktleidende clouddivisie, waardoor de aandelen aanzienlijk hoger werden in de handel na sluitingstijd.

Amazon zei dat het verlies in het tweede kwartaal was vastgesteld op $ 2 miljard, of 20 cent per aandeel, een daling van een winst van 76 cent per aandeel over dezelfde periode vorig jaar en aanzienlijk minder dan de Street-consensusvoorspelling van 13 cent per aandeel winst. Amazon’s belang in Rivian Automotive (RIVN) kostte de groep ongeveer $ 3,9 miljard, die het opnam in niet-operationele inkomsten.

De inkomsten stegen met 7,2% ten opzichte van vorig jaar tot $ 121,2 miljard, fors hoger dan de schattingen van analisten van $ 119,08 miljard. Amazon Web Services droeg $ 19,74 miljard bij, een stijging van 33% ten opzichte van vorig jaar. De advertentieverkopen waren ook hoger en stegen met 18% tot $ 8,76 miljard. De omzet van online winkels daalde echter met 4,3% tot $ 50,885 miljard.

De winstwaarschuwing van Walmart (WMT) van eerder deze week, gedeeltelijk gekoppeld aan hoger dan verwachte voorraadniveaus en aanhoudende inflatiedruk die de winstmarges heeft verlaagd, had de weg geëffend voor een zwakkere lezing van Amazon.

Omdat het grootste deel van zijn omzet – 57% – werd doorgesluisd door externe verkopers, had Amazon echter geen last van dezelfde voorraadophoping, en de geldgenererende webservices-divisie hielp de daling van de online verkoop te compenseren.

“Ondanks de aanhoudende inflatiedruk in brandstof-, energie- en transportkosten boeken we vooruitgang met betrekking tot de meer beheersbare kosten waarnaar we vorig kwartaal verwezen, met name het verbeteren van de productiviteit van ons fulfilmentnetwerk”, aldus CEO Andy Jassy.

“We zien ook dat de omzet toeneemt naarmate we Prime nog beter maken voor leden, zowel door te investeren in hogere verzendsnelheden als door unieke voordelen toe te voegen, zoals gratis levering van Grubhub voor een jaar, exclusieve toegang tot NFL Thursday Night Football-games vanaf september 15, en het uitbrengen van de langverwachte serie The Lord of the Rings: The Rings of Power op 2 september,” voegde hij eraan toe.

Amazon-aandelen waren 12% hoger in de handel na sluitingstijd onmiddellijk na de publicatie van de winst, wat een indicatie is voor een vrijdag-openingsbelprijs van $ 136,98 per stuk.

Amazon voltooide begin juni zijn geplande 20-voor-1 aandelensplitsing, waardoor de prijs per aandeel dichter in lijn kwam met mega-cap tech-peers zoals Apple (AAPL), Google-moeder Alphabet (GOOGL) en Meta Platforms (META).

Kijkend naar het huidige kwartaal, zei Amazon dat het een bedrijfsresultaat ziet tussen nul en $ 3,5 miljard, op een omzet van $ 125 miljard tot $ 130 miljard, vergeleken met de Refinitiv-prognose van ongeveer $ 126,5 miljard.

“Ondanks een extra renteverhoging door de Fed, inflatoire druk en toegenomen marktvolatiliteit, zag Amazon een sterk tweede kwartaal”, aldus Krista Morgan van Stage, een door vrouwen geleide private equity-groep in Denver.

“Het bedrijf slaagde erin de verwachtingen te overtreffen en de concurrerende retailgiganten te overtreffen, zoals Walmart, die gedwongen werden de winstmarges opnieuw te evalueren”, voegde ze eraan toe. “Dit is waarschijnlijk grotendeels te danken aan de cloudactiviteiten van het bedrijf, Amazon Web Services. Omdat consumenten zijn terugschrikken voor retail en elektronische goederen om kosten te besparen, zijn cloudservices stabiel gebleven en is er veel vraag naar.”