Home » News » Amazon verwijst naar Justitie in onderzoek naar concurrentie op digitale markten

Amazon verwijst naar Justitie in onderzoek naar concurrentie op digitale markten

Techgigant Amazon ondergaat momenteel een onderzoek naar mogelijke inbreuk op de concurrentie op de digitale markten.

Leden van de United States House Judiciary Committee hebben techgigant Amazon doorverwezen naar het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ). Volgens de commissie van de House hebben Amazon en enkele van zijn topmanagers bepaalde gedragingen in de markt geschonden.

In een brief aan de procureur-generaal van de Verenigde Staten zei de commissie dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan de praktijk en het patroon van misleidend gedrag.

Dit gedrag suggereerde dat Amazon en zijn leidinggevenden ongepast handelden om het onderzoek van de commissie naar concurrentie op digitale markten te beïnvloeden of te blokkeren. In de brief van 9 maart staat;

"We hebben geen andere keuze dan deze zaak voor te leggen aan het ministerie van Justitie om te onderzoeken of Amazon en zijn leidinggevenden het Congres hebben belemmerd in strijd met de toepasselijke federale wetgeving."

Amazon moet nog reageren op deze laatste ontwikkeling.

De verwijzing naar de DOJ komt nadat de House Committee Amazon in oktober 2021 waarschuwde. Destijds beschuldigde het panel het bedrijf en zijn topmanagers, waaronder oprichter Jeff Bezos, van misleiding van het Congres of liegen tegen de leden over zijn zakelijke praktijken.

De brief komt ook een paar dagen nadat een rapport naar voren kwam dat onthulde dat Amazon een campagne voerde van het kopiëren van producten en het manipuleren van zoekresultaten in India om de verkoop van zijn eigen merken te vergroten. Amazon ontkende de beschuldigingen echter.

Volgens de leden van het Huis zijn de nieuwsberichten in tegenspraak met de beëdigde getuigenissen en verklaringen van de topmanagers van Amazon, waaronder voormalig CEO Jeff Bezos.

Amazon verklaarde destijds dat het bedrijf en zijn leidinggevenden de commissie niet hebben misleid, en voegde eraan toe dat de verhalen die in de grote media waren gepubliceerd onjuist waren.

In de brief die vandaag naar de procureur-generaal van de Verenigde Staten is gestuurd, citeerden de wetgevers verhalen van enkele van de toonaangevende media, waaronder The Wall Street Journal, Reuters en Politico, over de zakelijke praktijken van het bedrijf op het gebied van e-commerce.