Home » News » AMD-aandelen kelderen omdat het toegeeft dat de vraag naar pc’s gewoon niet zo hoog is als het ooit was

AMD-aandelen kelderen omdat het toegeeft dat de vraag naar pc’s gewoon niet zo hoog is als het ooit was

Gaming blijft echter een geweldige geldmaker voor het bedrijf.

Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) heeft een voorlopig winstrapport over het derde kwartaal uitgebracht en Wall Street is niet blij. Het bedrijf rapporteerde een kwartaalomzet van $ 5,6 miljard, wat ruim onder de eerdere schatting van $ 6,7 miljard is. Bij het sluiten van de handel op 7 oktober waren de aandelen van het bedrijf met bijna 14% gedaald. Brutaal.

AMD schrijft de daling toe aan de zwakke pc-markt en groter dan verwachte voorraden. AMD’s klantenactiviteiten zagen een enorme omzetdaling van 53% alleen al in het laatste kwartaal! Dat moet pijn doen.

Dezelfde factoren leidden ertoe dat Intel en NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) de afgelopen weken en maanden slechter dan verwachte winsten uitbrachten. De neergang op de pc-markt is vooral schokkend, hoewel misschien niet helemaal zo erg als het lijkt, als gevolg van het pandemiegerelateerde werk van de hausse aan thuisverkopen.

Ook de economische zorgen blijven zwaar wegen. De discretionaire uitgaven nemen af naarmate de economische omstandigheden verslechteren. In het gaming-segment zou de verkoop zeker zijn vertraagd, aangezien consumenten wachtten op de lancering van AMD’s Ryzen 7000-serie CPU’s, met nieuwe Radeon grafische kaarten die later dit jaar zullen verschijnen.

Sterker nog, AMD’s gaming-activiteiten blijven een sterk punt. Het is nog steeds 14% jaar-op-jaar gestegen. Je zou aannemen dat 14% in het begin van het jaar een flinke boost kreeg, omdat cryptocurrency-mijnwerkers elke GPU opkochten die ze konden bemachtigen.

Volgens onderzoek van IDC en Gartner was er in het tweede kwartaal een van de grootste dalingen in pc-verkopen in vele jaren. Toch ligt volgens IDC de wereldwijde verkoop van 71,3 miljoen pc-zendingen niet ver onder het pre-pandemische niveau van 74,3 miljoen. Het wordt interessant om de resultaten van het derde kwartaal te zien. Een nieuwe daling zal zorgwekkend zijn en de verwachtingen zijn laag na een reeks slechte halfgeleiderresultaten.

AMD’s resultaten over het vierde kwartaal omvatten de verkoop van Ryzen 7000 CPU’s en een straaltje RDNA 3-videokaarten. Zullen ze genoeg zijn om AMD een boost te geven? Een relatief laag volume suggereert van niet, maar als de wereldeconomie begint te herstellen, zullen gamers terugkomen met geld in de hand. AMD, Intel en Nvidia hopen dat dit het geval is.