HomeNewsAmerikaanse aandelen kopen of verkopen bij een inflatie van 7,9% YoY?

Amerikaanse aandelen kopen of verkopen bij een inflatie van 7,9% YoY?

Mircea Vasiu

De Amerikaanse CPI-inflatie heeft 7,9% op jaarbasis bereikt, terwijl de kern-CPI-inflatie op 6,4% op jaarbasis uitkwam. Is dit goed of slecht voor aandelen?

Het belangrijkste rapport met economische gegevens uit de Verenigde Staten is vandaag vrijgegeven: het inflatierapport voor februari. De prijzen van goederen en diensten stegen opnieuw op maandbasis, met 0,4% voor de totale CPI-inflatie en met 0,4% voor de kern-CPI-gegevens.

Hoewel dit in lijn ligt met wat de markt verwachtte, is dit het hoogste inflatiepeil sinds 1982. De aandelenmarkt reageerde snel en alle belangrijke indices staan diep in het rood. Op het moment van schrijven daalde de Dow Jones-index meer dan 1,3%, de S&P500 meer dan 1,5% en de Nasdaq 100 met meer dan 2,3%.

Details van het inflatierapport van februari

De energieprijzen leidden de stijging van de inflatiegegevens, een stijging van 3,5% in februari. De benzineprijzen stegen het meest, een stijging van 6,6% op maandbasis, wat bijdroeg tot een derde van de deadline voor CPI-voorschot.

Naast energie stegen de voedselprijzen met 1%, in sommige gevallen de sterkste maandelijkse stijging in het afgelopen decennium. Vooral de prijzen van vleeswaren en zuivelproducten stegen.

Dus wat komt er nu? Opgemerkt moet worden dat dit rapport voor februari is. Verdere verstoringen van de energie- en voedselprijzen werden veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die in maart begon.

Omdat Rusland een belangrijke energieleverancier is en Oekraïne een belangrijke voedselleverancier (bijvoorbeeld tarwe en maïs), zullen zowel de energie,- als de voedselprijzen in maart verder stijgen.

Met andere woorden, hoewel de inflatie niveaus bereikte die sinds 1982 niet meer werden gezien, piekte ze hoogstwaarschijnlijk niet in februari. Als Amerikaanse aandelen dus negatief reageerden met een inflatie van 7,9% YoY voor februari, hoe zullen ze dan presteren als het maart-rapport in april verschijnt?

Volgende week zou de Fed ook de Federal Funds-rente verhogen. Aandelen houden doorgaans niet van verkrappingscycli, dus de verwachting is dat ze het moeilijk zullen hebben om van hun dieptepunten terug te veren.