Home » News » Amerikaanse aandelen kopen of verkopen na de agressieve FOMC notulen?

Amerikaanse aandelen kopen of verkopen na de agressieve FOMC notulen?

Gisteren vrijgegeven FOMC-notulen onthullen een extreem agressieve Fed. Moet u dus Amerikaanse aandelen kopen of verkopen in het licht van een snellere monetaire verkrapping door de Fed?

Het belangrijkste evenement van deze week voor de financiële markten waren de FOMC Minutes, die gisteren werden vrijgegeven. De notulen laten zien wat de discussies waren drie weken geleden toen de Fed de eerste renteverhoging aankondigde in wat het begin lijkt te zijn van een nieuwe verkrappingscyclus.

Als zodanig concentreerden handelaren zich op het vinden van wat de FOMC-leden bespraken in een zoektocht naar de volgende acties van de Fed. Het bleek dat de notulen extreem hawkish waren, veel meer dan de markt had verwacht, waardoor de vrees ontstond dat de aandelenmarkt zou kunnen tuimelen.

Fed ziet robuuste economische groei

Het eerste dat de aandacht trok bij de publicatie van gisteren was de mening van de FOMC-leden dat de economie robuust is en de arbeidsmarkt sterk. Dit rechtvaardigt natuurlijk verdere renteverhogingen, maar een sterke economie ondersteunt ook de aandelenmarkt, dus aandelenbeleggers kunnen dit hoe dan ook interpreteren.

Veel Fed-leden zijn voorstander van renteverhogingen van 50 bp

Veel Fed-leden spraken in de drie weken die volgden op de FOMC-verklaring. De meesten van hen waren hawkish, daarbij verwijzend naar opwaartse inflatierisico's van de oorlog in Oekraïne en COVID-lockdowns in China.

Om de stijgende inflatie tegen te gaan, moet de Fed meer doen dan alleen de rente met 25 basispunten verhogen. De inflatie bereikte in maart immers 7,9% en als we de renteverhoging van 0,25% aftrekken, blijft de reële inflatie hoog.

Daarom zijn veel Fed-leden voorstander van een renteverhoging van 50 bp op lopende vergaderingen. De markt zal tijdens de volgende vergadering in mei een glimp opvangen van de bedoelingen van de Fed.

Hoe dan ook, meer renteverhogingen en een steeds agressievere Fed zijn negatief voor de aandelenmarkt.

Kwantitatieve aanscherping komt in mei

Ten slotte wordt in mei een kwantitatieve verkrapping aangekondigd. De afbouw van de balans van $95 miljard/maand zal verder wegen op aandelen, tenminste als we interpreteren wat het effect van de kwantitatieve versoepeling op de markt was.

Tijdens kwantitatieve versoepeling stegen de voorraden. Logischerwijs zou het tegenovergestelde moeten gebeuren tijdens kwantitatieve verkrapping, anders zullen de aandelen het moeilijk krijgen om vooruit te komen.

De waarheid is echter dat we niet weten wat het effect van kwantitatieve verkrapping zal zijn. De verklaring is dat we geen precedent hebben om mee te vergelijken en te interpreteren, aangezien de laatste keer dat de Fed een soortgelijk programma startte, het gedwongen was het stop te zetten vanwege de COVID-19-pandemie.

Al met al zouden beleggers op de aandelenmarkt voorzichtig moeten zijn, omdat de Fed meer dan hawkish is. Historisch gezien hadden aandelen het moeilijk om vooruit te gaan wanneer dat het geval was.