Home » News » Amerikaanse aandelen kopen of verkopen na slechte sessie van gisteren?

Amerikaanse aandelen kopen of verkopen na slechte sessie van gisteren?

De Amerikaanse aandelenmarkt had gisteren een slechte dag, zoals blijkt uit de daling van de Nasdaq 100-index met 5,1% en de snelle daling van de S&P 500. Moet je nu Amerikaanse aandelen kopen of verkopen?

Amerikaanse aandelen herstelden zich van hun dieptepunten afgelopen donderdag en herstelden zich vervolgens voor de komende twee sessies. Beleggers waren opgelucht dat de S&P 500-index een bearmarket vermeed (dwz een daling van meer dan 20% ten opzichte van de hoogtepunten), hoewel de Nasdaq 100-index al handelde in het bearmarket gebied.

De slechte sessie van gisteren zag de Nasdaq 100 zijn verliezen uitbreiden. Het daalde met nog eens 5,1% voor de slechtste dag sinds 5 mei.

De index is nu 28% gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt ooit, wat druk uitoefent op langetermijnbeleggers en ook degenen met geld opzij verleidt om de dip te kopen.

De prestaties van de S&P 500 zijn niet zo slecht, maar naderen snel het bearmarktgebied. De index is in de eerste 95 handelsdagen van 2022 met 17,7% gedaald – de op één na slechtste start van een jaar in de geschiedenis.

Dus is het tijd om aandelen te kopen na deze dip? Of om te wachten op een verdere daling? Nog belangrijker: waarom dalen de aandelen?

Fed blijft rente verhogen ondanks dalende aandelen

De belangrijkste reden waarom Amerikaanse aandelen in of nabij een bearmarkt worden verhandeld, is het monetaire beleid van de Federal Reserve. De Fed begon aan een wanhopige missie om de inflatie terug te dringen en gebruikt daarvoor al haar instrumenten.

Fed-voorzitter Jerome Powell gaf onlangs in een interview met de Wall Street Journal toe dat de Fed achteraf gezien de rente veel eerder had moeten verhogen. Als zodanig suggereert hij dat de Fed achter de curve zit en dat meer verkrapping nodig is.

Momenteel ziet de markt nog twee renteverhogingen in de komende twee bijeenkomsten, elk met 50 bp of zelfs meer. De grote vraag is of de daling van de aandelenmarkten voldoende is om de Fed te laten ontsporen van een verkrapping.

Het heeft gewerkt in het verleden, dus waarom zou het nu niet werken? Het antwoord is dat de inflatie in meer dan 40 jaar niet zo hoog was, dus de Fed zal niet het risico lopen zijn geloofwaardigheid te verliezen en zal er alles aan doen om deze terug te dringen.

S&P 500 is bearish met een koers onder 4.200

Het technische plaatje ondersteunt ook de bearish case. Na onder de cruciale 4.200 te zijn gekomen, blijft de bias bearish voor de S&P 500-index.

Al met al is er nog een lange weg te gaan tot de vergadering van de Feds in juni. Tenzij de S&P 500-index terugkaatst boven het cruciale gebied, leidt de weg van de minste weerstand naar het bearmarktgebied.