Home » News » Apple en Elon Musk bespraken een partnerschap

Apple en Elon Musk bespraken een partnerschap

Een van de meest innovatieve bedrijven van de afgelopen decennia zou zaken kunnen doen met ‘s werelds meest invloedrijke CEO.

Het is een grote verrassing.

Het is nieuws dat Apple Inc (NASDAQ: AAPL) fans noch bewonderaars van de charismatische en grillige Elon Musk zich zelfs in hun stoutste dromen hadden kunnen voorstellen.

En toch lijkt het erop dat een van de meest innovatieve bedrijven van de afgelopen decennia en de meest invloedrijke en visionaire baas van dezelfde periode een mogelijk zakelijk partnerschap bespraken tussen de iPhone-maker en SpaceX, het raketlanceringsbedrijf opgericht door Musk.

Het nieuws werd bekendgemaakt door niemand minder dan de miljardair zelf. In een bericht op Twitter maakte de rijkste man ter wereld bekend dat SpaceX en Apple een iPhone-satellietdienst hebben besproken. De besprekingen tussen de twee partijen gingen in feite over het aanbieden van satellietconnectiviteit aan iPhones met behulp van Starlink, de satellietinternetdienst die wordt aangeboden door SpaceX.

iPhone-team is ‘superslim’

“We hebben veelbelovende gesprekken gehad met Apple over Starlink-connectiviteit”, plaatste de techmagnaat op 8 september op Twitter.

Musk, die de recente innovaties van Apple vaak heeft afgewezen, complimenteerde de techgigant: “iPhone-team is obv superslim.”

Hij voegde eraan toe: “Het sluiten van de link van de ruimte naar de telefoon zal zeker het beste werken als de telefoonsoftware en -hardware zich aanpassen aan ruimtegebaseerde signalen versus Starlink die puur een zendmast emuleert.”

Hij zei niet of de discussie gaande was.

Apple reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De aankondiging van Musk komt een dag nadat Apple zijn satellietcommunicatiedienst onthulde in samenwerking met Globalstar, Inc. (GSAT). Met de dienst kunnen gebruikers uiteindelijk noodoproepen maken via een satellietverbinding, zelfs als ze geen mobiele service hebben. Het is in eerste instantie beperkt tot berichten.

Antennes die compatibel zijn met de iPhone zouden verbinding maken met een satelliet en communiceren op plaatsen waar geen mobiele verbinding is. De dienst zou moeten werken met een directe satellietverbinding (en zou daarom niet compatibel zijn met de huidige iPhone-modellen), met de noodzaak om buitenshuis en onderweg te zijn.

Satellietfunctionaliteit is twee jaar gratis bij nieuwe iPhones.

“Momenteel wordt verwacht dat [Apple] de services in het vierde kwartaal van 2022 beschikbaar zal stellen aan klanten (…) Er is geen garantie dat de service zal worden gelanceerd”, zei Globalstar in een reglementaire aanvraag.

lange vete

De samenwerking tussen Apple en Globalstar lijkt op een aankondiging van eind augustus door SpaceX en T-Mobile. Volgens de overeenkomst zal SpaceX een satellietverbindingsdienst leveren in afgelegen gebieden waar het traditionele mobiele netwerk onvoldoende is.

De samenwerking is gebaseerd op de technologie die wordt aangeboden door Starlink, zoals Tom Bemis van TheStreet schreef. Starlink, het satellietnetwerk met een lage baan om de aarde dat wordt beheerd door SpaceX, begint volgend jaar met de lancering van een nieuwe generatie satellieten.

“De Starlink-satellieten van de tweede generatie kunnen rechtstreeks naar je mobiele telefoon verzenden”, beloofde Musk. “Geen dode zones meer, in een notendop.”

De dienst zou het 12 Ghz-spectrum gebruiken om een rudimentaire verbinding via een 5G-modem aan te bieden en zou volgend jaar in bèta moeten worden gelanceerd, eerst alleen met teksten.

Het is verrassend om Musk in discussies met Apple te zien, omdat de miljardair en leidinggevenden van Tesla Inc (NASDAQ: TSLA), Musk’s fabrikant van elektrische voertuigen, Apple voortdurend bekritiseren. In februari zei Franz von Holzhausen, hoofdontwerper van Tesla, dat Apple al heel lang niets meer had uitgevonden.

“Oh mijn god, ik heb gehoord over Apple-producten. Nu is het alsof er niets is om naar uit te kijken. Juist!” Franz von Holzhausen vertelde Spike’s Car radio in februari. “Ik heb het gevoel dat het gewoon een voortzetting is. Het is gewoon een kleine verfijning van hetzelfde,” zei hij. “Inspirerend was het moeilijk om, je weet wel, super gemotiveerd te raken door wat ze doen.”

In mei aarzelde Musk niet om Apple aan te vallen door een standpunt in te nemen over de controversiële vergoeding die de maker van de iPad en de Apple Watch toepast op zowel in-app-verkopen als in-app-aankopen.

“Apple’s winkel is alsof je 30% belasting op internet hebt. Absoluut niet ok”, plaatste de tech tycoon op Twitter op 3 mei.