HomeNewsBeste Europese banken nu ECB renteverhogingen signaleert

Beste Europese banken nu ECB renteverhogingen signaleert

Mircea Vasiu

Europese banken hebben de afgelopen twaalf maanden beter gepresteerd toen de wereldwijde rendementen van hun dieptepunten herstelden. Nu de Europese Centrale Bank (ECB) hawkish is geworden, wat zijn de beste Europese banken om te kopen te midden van aanstaande renteverhogingen?

Commerciële banken hebben de neiging om beter te presteren in een omgeving waar de rente stijgt. Begin 2022 verraste de ECB de markten toen ze zinspeelde op een aanstaande verkrapping van de financiële voorwaarden.

Slechts zes weken voor de laatste vergadering van de ECB was de centrale bank fel tegen renteverhogingen. Toch hebben de stijgende inflatie en de hoge werkgelegenheidscijfers een heroverweging van het monetair beleid afgedwongen, en de ECB wordt nu geacht dit jaar ten minste één renteverhoging door te voeren.

Hierbij moet worden vermeld dat de ECB de rente op de depositofaciliteit op -0,5% houdt, dus een eerste renteverhoging zal niet veel betekenen. De krappere financiële voorwaarden leiden echter tot stijgende rendementen, en beleggers wijzen doorgaans een deel van hun portefeuilles toe aan commerciële banken in het gebied.

Hier zijn drie Europese banken om te kopen te midden van toekomstige aanscherping van de financiële voorwaarden:

  • BNP Paribas
  • Credit Agricole
  • UniCredit

BNP Paribas

BNP Paribas is een Franse handelsbank die bankproducten en -diensten aanbiedt, zowel lokaal als internationaal. Er werken bijna 200.000 mensen en het werd opgericht in 1848.

De koers van het aandeel is de afgelopen twaalf jaar ruim 35% gestegen. Een behoorlijke ontwikkeling als we bedenken dat de bank halfjaarlijks dividend uitkeert. Het dividendrendement op termijn is 4,09% en de bank heeft dit de afgelopen vijf jaar met 4,20% verhoogd.

Credit Agricole

Credit Agricole is een andere Franse gediversifieerde bank, een directe concurrent van BNP Paribas. Het is gevestigd in Montrouge en heeft ongeveer 75.000 mensen in dienst, en de aandelenkoers is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 20% gestegen.

Het dividendrendement is zelfs nog aantrekkelijker in vergelijking met BNP Paribas, gezien op 7,21% in 2022. Bovendien ziet de K/W-ratio er aantrekkelijk uit met slechts 8,61 in 2022, die naar verwachting zal dalen tot 7,39 in 2024.

UniCredit

UniCredit is een Italiaanse bank opgericht in 1870 en heeft meer dan 80.000 mensen in dienst. De koers van het aandeel is de afgelopen twaalf maanden flink gestegen en heeft beleggers meer dan 62% opgeleverd.

Bovendien keert het een fors dividend uit, getuige het dividendrendement van 4,15%.