Home » News » BP verkoopt zijn belang van 20% in het Russische Rosneft

BP verkoopt zijn belang van 20% in het Russische Rosneft

Sommige westerse bedrijven zijn begonnen de banden met Rusland te verbreken na de aanval op buurland Oekraïne.

Een paar uur geleden maakte de Britse energiegigant BP bekend dat het zijn belang van 19,75% in Rosneft, een in Rusland gevestigd energiebedrijf, heeft verkocht.

De exit komt na de Russische aanval op Oekraïne, die een paar dagen geleden begon. BP is sinds 2013 grootaandeelhouder van Rosneft, maar verlaat nu zijn positie in het Russische bedrijf. BP verklaarde:

“Het bestuur van bp heeft vandaag aangekondigd dat het zijn belang in Rosneft zal beëindigen. BP heeft sinds 2013 een belang van 19,75% in Rosneft. Daarnaast neemt bp chief executive officer Bernard Looney met onmiddellijke ingang ontslag uit de raad van bestuur van Rosneft. De andere Rosneft-directeur die is voorgedragen door bp, voormalig bp group chief executive Bob Dudley, neemt op dezelfde manier ontslag uit de raad van bestuur.”

BP en zijn leidinggevenden hebben de aanval op Oekraïne veroordeeld en verklaard dat het een schending van de mensenrechten is. BP voorzitter Helge Lund verklaarde:

“De aanval van Rusland op Oekraïne is een daad van agressie die tragische gevolgen heeft in de hele regio. BP is al meer dan 30 jaar actief in Rusland en werkt samen met briljante Russische collega's. Deze militaire actie betekent echter een fundamentele verandering. Het heeft het bestuur van BP ertoe gebracht na een grondig proces tot de conclusie te komen dat onze betrokkenheid bij Rosneft, een staatsbedrijf, gewoon niet kan doorgaan.”

Het vertrek van BP uit Rosneft kwam nadat het onder zware druk stond van de Britse regering om de banden met het door de Russische staat gecontroleerde energiebedrijf te verbreken. Volgens The Wall Street Journal beschuldigden Britse functionarissen Rosneft ervan de opmars van het Kremlin naar Oekraïne te stimuleren.

De Britse zakensecretaris Kwasi Kwarteng was tevreden nadat BP zijn vertrek uit Rosneft aankondigde. Kwarteng:

"Ruslands niet-uitgelokte invasie van Oekraïne moet een wake-up call zijn voor Britse bedrijven met commerciële belangen in het Rusland van Poetin."

De activiteiten van BP zouden een klap kunnen krijgen na het vertrek uit Rosneft, aangezien het Russische bedrijf ongeveer een derde van de olie- en gasproductie van BP bijdroeg.