HomeNewsCanada gaat net als VS en VK Huawei/ZTE 5G-apparatuur verbieden

Canada gaat net als VS en VK Huawei/ZTE 5G-apparatuur verbieden

Hassan Maishera

De Chinese technologiegigant Huawei wordt geconfronteerd met verdere sancties nadat Canada had aangekondigd dat het Huawei/ZTE 5G-apparatuur zou verbieden.

Canada heeft zich aangesloten bij de andere leden van de Five Eyes-bondgenoten om Huawei/ZTE 5G-apparatuur te verbieden.

Volgens een aankondiging op donderdag zei Canada dat het van plan is het gebruik van de Chinese Huawei Technologies Co Ltd en ZTE Corp 5G-apparatuur te verbieden. Dit in een poging om de nationale veiligheid te beschermen.

Als gevolg van deze laatste ontwikkeling voegt Canada zich bij de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland bij het verbieden van Huawei/ZTE 5G-apparatuur. De vijf landen vormen het zogenaamde Five Eyes intelligence-sharing netwerk.

Minister van Industrie François-Philippe Champagne vertelde verslaggevers in Ottawa dat;

“We zijn van plan Huawei en ZTE uit te sluiten van onze 5G-netwerken. Providers die deze apparatuur al hebben geïnstalleerd, zullen het gebruik ervan moeten staken en verwijderen volgens de plannen die we vandaag aankondigen.”

Hij voegde eraan toe dat bedrijven hun 5G-apparatuur tegen juni 2024 moeten verplaatsen. Bovendien moeten bedrijven die Huawei-apparatuur gebruiken deze tegen het einde van 2027 verwijderen.

Het besluit kwam niet als een verrassing, maar was vertraagd door de diplomatieke spanningen met China.

De Canadese autoriteiten kondigden in september 2018 voor het eerst aan dat ze de mogelijke bedreigingen voor de nationale veiligheid zouden herzien bij het adopteren van apparatuur van Huawei.

In december 2018 werd Huawei Chief Financial Officer Meng Wanzhou gearresteerd in Canada op een Amerikaans bevelschrift. Het incident zorgde voor een langlopend geschil met China dat uiteindelijk eindigde in september 2021 met de vrijlating van Meng.

De laatste beslissing van Canada kwam nadat telecombedrijven in het land besloten om de 5G-hardware van andere bedrijven te gebruiken.

De Chinese regering heeft op dit besluit gereageerd:

“We zullen alle nodige maatregelen nemen om de legitieme belangen van Chinese bedrijven te beschermen.”

Alykhan Velshi, vice-president Corporate Affairs voor Huawei in Canada, verklaarde in een recent interview met de Canadian Broadcasting Corp dat de techgigant nog steeds wacht op “wat voor soort nationale veiligheidsbedreigingen zij denken dat Huawei vormt”.

Hij voegde eraan toe dat Huawei nog steeds 1.500 werknemers heeft in Canada, waarvan de meeste in onderzoek en ontwikkeling. Velshi zei dat Huawei producten zoals mobiele telefoons in Canada verkocht en dat zou blijven doen.