Home » News » Chevron versterkt aanwezigheid in de VS met $ 7,6 miljard PDC Energy buy

Chevron versterkt aanwezigheid in de VS met $ 7,6 miljard PDC Energy buy

News Team

Chevron Corp zei maandag dat het zijn Amerikaanse olie- en gasvoetafdruk vergroot door schalieproducent PDC Energy Inc. over te nemen in een aandelen- en schuldentransactie ter waarde van $ 7,6 miljard.

Voor Chevron, het op een na grootste Amerikaanse oliebedrijf, zal de deal zijn productie, kapitaaluitgaven en cashflow in de Verenigde Staten verhogen, te midden van wereldwijde geopolitieke spanningen over de energievoorziening na de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar.

“Het is een sterke investering in ons bedrijf in de VS”, zei Chief Executive Michael Wirth in een interview met Reuters.

Amerikaanse oliemaatschappijen zijn door president Joe Biden bekritiseerd omdat ze de productie in de Verenigde Staten niet hebben verhoogd, aangezien de brandstofprijzen voor consumenten vorig jaar stegen. De deal is in overeenstemming met die oproepen, zei Wirth, terwijl het waarde toevoegt aan de aandeelhouders.

Analisten hebben de afgelopen maanden vraagtekens gezet bij het vermogen van Chevron om de zorgen weg te nemen dat de belangrijkste Amerikaanse schalie-eigendommen van het bedrijf in verval zijn na slechte prestaties in het Permian-bekken van West-Texas en New Mexico vorig jaar.

“We verwachten dat deze zorgen over het Perm kunnen blijven hangen”, zegt Biraj Borkhataria, onderzoeksanalist bij RBC Europe.

De deal waardeert de in Denver gevestigde PDC op $ 72 per aandeel, ongeveer een premie van 14% ten opzichte van het 10-daagse gemiddelde eindigend op vrijdag. Het zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden afgesloten, aldus de bedrijven.

De overname zal 10% toevoegen aan de reserves van Chevron en de kapitaaluitgaven en vrije kasstroom verhogen met ongeveer $ 1 miljard binnen een jaar na het sluiten van de deal.

In de ochtendhandel verloor Chevron minder dan 1%, terwijl PDC Energy 9% steeg.

De overname zal 260.000 vaten olie- en gasproductie per dag (boed) toevoegen aan de productie van Chevron in het DJ-bassin, waardoor de activiteiten in Colorado een van de vijf belangrijkste bedrijfsmiddelen van het bedrijf worden op het gebied van productie, zei Wirth.

PDC Energy produceert ongeveer 25.000 vaten per dag in het Perm-bekken, waar Chevron 700.000 vaten levert.

De eigendommen die het verwerft, zijn “inventaris van hoge kwaliteit”, zegt Andrew Dittmar, die gespecialiseerd is in fusies en overnames bij onderzoeker Enverus. De prijs waardeert PDC op ongeveer zijn huidige productiesnelheid, zei Dittmar, en beschreef de onaangeboorde reserves die ermee gepaard gaan als “in wezen gratis”.

Leidinggevenden bij het in San Ramon, Californië gevestigde Chevron hebben sinds vorig jaar gezegd dat het bedrijf op zoek was naar overnames in de VS. Het bedrijf heeft onlangs ook aangegeven dat het zijn kasvoorraad wilde verkleinen op een manier die de winstgevendheid van de aandeelhouders zou vergroten. De inkooprichtlijnen zijn ongewijzigd gebleven.

“We kopen aandelen terug tegen een tarief van $ 17,5 miljard per jaar”, zei Wirth, eraan toevoegend dat de aandelen die worden ingewisseld voor de eigendommen minder dan tweekwart van de teruggekochte aandelen vertegenwoordigen. “Dus we zouden die aandelen heel snel terugkopen.”

Het bedrijf staat onder druk op Wall Street om te laten zien dat het de productie na 2027 kan blijven uitbreiden op zijn belangrijkste schalie-holdings in het Permian Basin van West-Texas en New Mexico.

De deal zal de kapitaaluitgaven van Chevron met ongeveer $ 1 miljard per jaar verhogen, waardoor het jaarlijkse bereik tot 2027 wordt verhoogd tot $ 14 miljard tot $ 16 miljard, aldus het bedrijf.

Chevron is een van de topproducenten in het Denver-Julesburg Basin na de overname van Noble Energy voor $ 13 miljard in 2020.

Met de overname van PDC voegt Chevron 10% toe aan zijn bewezen reserves tegen een geraamde kostprijs van minder dan $7 per vat, aldus het bedrijf in een verklaring.

Wirth zei dat de deal het bedrijf er niet van weerhoudt om andere potentiële acquisities te evalueren.

“We zijn nooit gestopt met zoeken,” zei With. “We zoeken naar dingen die strategisch passen bij onze portefeuille en die waarde creëren voor aandeelhouders.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/chevron-to-boost-u-s-presence-with-7-6-billion-pdc-energy-buy/