Home » News » Chinese aandelen kelderen verder

Chinese aandelen kelderen verder

De SEC identificeerde vorige week vijf Amerikaanse certificaten (ADR's) van Chinese bedrijven die de Holding Foreign Companies Accountable Act niet naleven. ADR's zijn aandelen van niet-Amerikaanse bedrijven die in de VS worden verhandeld.

Implicaties

Dit heeft geleid tot de vrees dat de bedrijven van de lijst zullen worden geschrapt, aangezien de wet de SEC toestaat om handel te verbieden, of bedrijven van de lijst te schrappen, als drie opeenvolgende jaren van audits niet bevredigend zijn voor regelgevers. De bedrijven in kwestie zijn Yum China, BeiGene, ZaiLab, ACM Research en HUTCHMED. Hoewel dat de totale lijst is, werd een uitverkoop veroorzaakt in de meeste Chinese aandelen, omdat beleggers vreesden voor verdere actie. De vijf bedrijven in kwestie stonden op de lijst omdat ze onlangs hun jaarverslagen hadden ingediend bij de SEC en er is geen reden om aan te nemen dat de lijst niet zal groeien als andere Chinese bedrijven moeite hebben om aan de auditvereisten te voldoen.

Andere risicofactoren

Dat is echter lang niet de enige zorg die beleggers rond China hebben. Nu Rusland contact zoekt met China voor militaire hulp, is er bezorgdheid over de acties die Peking in de toekomst zal ondernemen. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan vertelde CNN zelfs dat de VS geloofden dat China van tevoren wist dat Poetin “iets van plan was”, hoewel hij toegaf dat Peking “misschien niet de volledige omvang ervan heeft begrepen”.

Nu beleggers zich bewust zijn van de chaos op de Russische markten door de invasie en de daaropvolgende sancties, is de angst door Chinese aandelen gegolfd. Dit wordt versterkt door de VS die stellen dat er "absoluut consequenties zullen zijn voor grootschalige pogingen tot het ontduiken van sancties of steun aan Rusland om ze aan te vullen". Nog een andere factor die in de mix wordt gegooid, zijn de stijgende COVID-besmettingen, met een nieuwe lockdown die is aangekondigd in Shenzhen – een stad met 23 miljoen mensen. Als gevolg hiervan worden productievertragingen verwacht, waarbij de stad de thuisbasis is van tal van hoofdkantoren van technologiebedrijven. In de VS zijn de Apple-aandelen met 2,5% gedaald, omdat de lockdown naar verwachting gevolgen zal hebben voor leveranciers.

Bears in bestuurdersstoel

Nu het macroklimaat wereldwijd al concurreert met een stijgende inflatie terwijl het zich klaarmaakt voor renteverhogingen deze week, zelfs afgezien van de Russische invasie, aarzelen investeerders. Op dit moment verdampen kopers voor Chinese aandelen gezien de extra risico's die beleggen in het land met zich meebrengt, en geven er de voorkeur aan de blootstelling te verminderen en niet de dupe te worden van eventuele verdere dalingen.

Op het moment van schrijven handelt e-commercegigant Alibaba op $80,50, een daling van bijna 20% ten opzichte van donderdag, een waardeverlies van $435 miljard dat de omvang van de bewegingen benadrukt. Nu de Fed deze week naar verwachting zal verhogen en het rendement op tienjarige staatsobligaties nu weer boven de 2% ligt, zijn de bears klaar om de week te beginnen.