Home » News » Dax-index: Duitse CPI is naar hoogste niveau sinds 1981 gestegen

Dax-index: Duitse CPI is naar hoogste niveau sinds 1981 gestegen

De Duitse inflatie steeg tot het hoogste niveau sinds 1981 door de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen. Toch houdt de ECB de rente op negatief terrein. Wat betekent dit voor de Dax-index?

Ook in Europa kruipt de inflatie omhoog. Nadat het in de Verenigde Staten het hoogste punt in vier decennia had bereikt, toonden de Duitse gegevens van vandaag aan dat de CPI naar het hoogste niveau sinds 1981 is geklommen.

Toch is er een scherp verschil tussen het monetaire beleid van de Federal Reserve en wat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan is. Uit angst voor de hoge inflatie heeft de Fed al een keer de Federal Reserve Funds-rente verhoogd. Maar de ECB deed dat niet.

Bovendien is de Fed van plan om dit jaar bij elke vergadering te verhogen. De ECB is conservatiever.

Bovendien negeert de Fed renteverhogingen van 50 bp niet. Toch houdt de ECB de rente op een negatief terrein, en zelfs één renteverhoging zou de rente op de depositofaciliteit niet boven nul brengen.

Als gevolg daarvan bereikte de reële beleidsrente extreme niveaus in vergelijking met alles wat we in de moderne geschiedenis hebben gezien. Wat betekent dit voor de Duitse aandelenmarkt?

Alle ogen zijn gericht op het 14.800 niveau

Over het algemeen profiteert de aandelenmarkt ervan als de centrale bank accommoderend blijft. Als we echter naar de Duitse aandelenmarkt kijken, zoals weergegeven in de dagelijkse grafiek van de Dax-index, had deze de afgelopen twaalf maanden moeite om vooruit te komen.

Al die tijd was de ECB dovish en hield het monetaire beleid ruim, ondanks dat de inflatie haar tanden liet zien. Bovendien hebben fiscale maatregelen die bedoeld zijn om de economie tijdens de COVID-19-pandemie te helpen, de financiële voorwaarden verder versoepeld.

De Dax-index vond sterke weerstand bij 16.000 maar daalde toen scherp. Het daalde meer dan 3.000 punten voordat het terugkeerde, en nu zijn alle ogen gericht op het gebied rond de 14.800.

Dit is een cruciaal gebied. Het fungeerde bijna een jaar als ondersteuning en nu, bij de eerste poging van de markt, werkte het als weerstand.

Als de Dax-index boven de weerstand uitsteekt, is er ruimte voor verdere winsten naar een nieuwe hogere high. Aan de andere kant blijft de index bearish terwijl hij onder het cruciale niveau blijft.