Home » News » Dax-index verkopen of kopen nu deze snel het bearish marktgebied nadert?

Dax-index verkopen of kopen nu deze snel het bearish marktgebied nadert?

De Duitse Dax-index zakte voor het eerst in twaalf maanden onder de 14.000 punten. Is het nu tijd om te kopen of te verkopen, nu het een bearish marktgebied nadert?

De wereld was geschokt toen ze vorige week vernam dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. Als gevolg hiervan begon een volledige oorlog in Oost-Europa, met grote gevolgen voor het hele continent.

Naast de tragedie van de oorlog zelf, mag ook de economische impact op het oude continent niet worden verwaarloosd. Westerse landen reageerden met een reeks ongekende economische sancties om de agressor, Rusland, te straffen.

Deze maatregelen zullen echter ook een boemerangeffect hebben op de Europese economieën. Veel bedrijven, zoals Duitse, hadden banden met de Russische economie. Nu het conflict is begonnen en de sancties van kracht zijn, verkochten beleggers de Duitse Dax-index.

De Duitse Dax-index nadert het bearish marktgebied

Een bearish markt begint na een daling met meer dan 20% vanaf de hoogtepunten. Als we 16.300 als top gebruiken, begint de bearish markt ongeveer onder de 13.000 punten.

Daarom bevindt de Dax-index zich nog niet in het bearish marktgebied. De vooruitzichten zien er echter niet goed uit.

Europese aandelen met blootstelling aan Rusland worden verkocht, en veel daarvan zijn Duits. Bovendien worden Europese aandelen verkocht door investeerders die Europa ontvluchten en op zoek zijn naar de veiligheid van hun fondsen in andere delen van de wereld.

Ook is Europa verzwakt door de COVID19-pandemie en hebben veel van zijn economieën nog steeds moeite om te herstellen. De realiteit van oorlog in Europa bedreigt het herstel en heeft ernstige economische gevolgen voor het oude continent.

Ten slotte ziet het technische plaatje er niet goed uit. De markt heeft de gemeten beweging van een dubbel toppatroon al bereikt, maar dat is slechts de minimale afstand die de markt moet afleggen om het omkeerpatroon te bevestigen.

Samenvattend, hoewel nog niet in een bearish marktgebied, wijzen zowel technische als fundamentele factoren op meer neerwaartse effecten voor de Dax-index.