Home » News » Dax-index stijgt 2000 punten vanaf de recente dieptepunten

Dax-index stijgt 2000 punten vanaf de recente dieptepunten

De Dax-index steeg meer dan 2000 punten vanaf de recente dieptepunten. Is er ruimte voor meer opwaartse kracht, of moeten beleggers de recente rally afzwakken?

De Duitse beursindex daalde tot dusver op de dag, maar de beweging komt aan het einde van een sterke rally. De index is meer dan 2.000 punten gestegen ten opzichte van zijn recente dieptepunten, en het lijkt erop dat het alleen maar consolideert voordat een nieuwe poging hoger wordt.

Europa is op dit moment een gecompliceerde plaats. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne veroorzaakte een golf van sancties van de westerse landen tegen Rusland, en ze zouden een boemerangeffect kunnen hebben op de Europese economieën.

Vooral Duitsland bevindt zich op een gevoelige positie, aangezien het voor de energie afhankelijk is van Rusland. Als zodanig daalde de Dax-index abrupt aan het begin van het conflict in Oost-Europa, maar de recente opleving lijkt constructief.

Omgekeerd hoofd,- en schouderspatroon wijst naar meer opwaartse kracht

Een omgekeerd hoofd- en schouderspatroon dat zichtbaar is op het tijdsbestek van 4 uur, wijst op meer opwaartse kracht, op de voorwaarde dat de Dax-index boven de halslijn sluit. Dit is een omkeringspatroon en een dagelijkse afsluiting boven 14.800 punten opent de mogelijkheid voor een run naar een nieuwe all-time high, zoals gesuggereerd door de gemeten beweging.

ECB houdt monetaire koers accommoderend

Een reden die de opleving op de Europese aandelenmarkten zou kunnen verklaren, komt van de ECB. Ondanks het leveren van een agressieve retoriek, hield de centrale bank het monetaire beleid ongewijzigd.

Toen de marktdeelnemers de boodschap verteerden, veerden de aandelen op, want uiteindelijk blijft het monetaire beleid accommoderend, althans voorlopig.

Het is niet wat men kan zeggen over de markten in het VK of de VS, waar de centrale banken de tarieven al hebben verhoogd. Als zodanig blijven aandelen aantrekkelijk en de recente opleving ziet er constructief uit.

Oorlog in Oekraïne groot risico voor Europese aandelenmarkten

Aan de andere kant vormen de oorlog in Oekraïne en de gevolgen op lange termijn een groot risico voor investeringen in Europa. Met miljoenen vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten, is een oplossing niet in zicht en kan het conflict veel langer duren dan velen verwachten.