Home » News » Dax-index veert terug van dieptepunt: is het slechts een bearmarkt rally?

Dax-index veert terug van dieptepunt: is het slechts een bearmarkt rally?

De Duitse beursindex herstelde van de dieptepunten voor de vergadering van de ECB. Is dit alleen een bearmarkt rally?

De Duitse Dax-index was een van de Europese indexen die sterk daalde nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Dit komt doordat veel Duitse bedrijven zaken deden in Rusland, bovendien is het land sterk afhankelijk van Russisch gas.

Beleggers dachten er dan ook aan om de blootstelling aan de Duitse aandelenmarkt te verminderen, in ieder geval totdat duidelijk wordt waar ook dit conflict naartoe leidt. Ook staat de centrale bank onder druk om te reageren op de stijgende inflatie, waardoor de vooruitzichten op een verkrapping van het monetair beleid, in combinatie met de onzekerheid als gevolg van een militair conflict, recentelijk tot een scherpe daling hebben geleid.

Technisch gezien vond de index steun op een eerder weerstandsgebied. De koers is terug naar het niveau van 2020, maar het veerde sterk terug vanaf de dieptepunten. De grote vraag hier is of dit slechts een bearmarkt rally is?

Rally's zijn veel agressiever tijdens een bearmarkt dan tijdens bullish markten. Ze hebben meestal een sterke impact op beleggers en zijn vaak valse rally's.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne deed de winst na de aankondiging van het COVID-19-vaccin bijna teniet

Aandelenmarkten worden beïnvloed door fundamentele en technische factoren. De Dax lijkt zwaar te reageren op macro-evenementen, zoals de bovenstaande grafiek laat zien.

In de eerste helft van 2020 daalde de index fors op de COVID-19-pandemie. De daaropvolgende rally die daarop volgde, werd vooral veroorzaakt door de reactie van centrale banken en regeringen en het versoepelen van zowel het monetaire als het fiscale beleid.

In de toekomst veroorzaakte de aankondiging van COVID-19-vaccins opnieuw een rally op de aandelenmarkten van de wereld. Maar Dax vond het onmogelijk om boven de 16.000 punten te houden, waar het op sterke weerstand stuitte.

Zelfs het feit dat het zijn aantal kiezers uitbreidde van 30 naar 40 was niet genoeg om de rally voort te zetten. Het idee was dat het aantrekkelijker zou worden voor beleggers door nieuwe, moderne bedrijven in de index te introduceren.

En toen begon het conflict in Oekraïne. En inderdaad, de Dax maakte een dubbel toppatroon boven de 16.000. Als zodanig werden beleggers ruim voor het begin van de oorlog "gewaarschuwd" voor een mogelijke ommekeer.

Nu het terugveert vanaf de steun, is het dilemma of dit een bearmarkt rally is. Zo ja, dan zou de ondersteuning de tweede keer niet standhouden.