Home » News » De markt is lelijk, maar maakt Amazon zich los van de massa?

De markt is lelijk, maar maakt Amazon zich los van de massa?

Je wint wat, je verliest wat, toch?

Nou, deze heb ik verloren. Ik kocht in september 2020 aandelen van Amazon aandelen, toen deze handelde voor $ 155 per aandeel. Zoals zoveel dingen in de investeringswereld, ging het allemaal goed tot 2022. Om precies te zijn op 5 april handelde het aandeel op $ 168, goed voor een stijging van 8% sinds mijn aankoop. Terwijl ik dit schrijf, wordt het echter verhandeld tegen $ 122, na het nemen van een duik in de afgelopen twee maanden.

 

De redenen zijn gemakkelijk te plaatsen en je hebt er waarschijnlijk wel genoeg van om dit horen. De Russische oorlog, de vuile combinatie van ongebreidelde inflatie en vertragende groei en dit alles vermengd met een agressieve Fed. Alles wat fout kan gaan, gaat fout, met als resultaat het meest risicovolle gebied in de recente omgeving.

Maar met een aandelensplitsing die gisteren plaatsvond, voor het eerst sinds de dotcom boom, had ik zin om de aandelen opnieuw te beoordelen. Vertegenwoordigt Amazon nu een koop, gezien een daling van 25% tot nu toe dit jaar en 35% op de all-time highs?

Ik denk van wel.

Marktdominantie

Amazon heeft de markt in het nauw gedreven. Meer dan de helft van de e-commerce stroomt via Amazon, een absoluut verbluffend aantal. De meeste mensen kennen dat wel, maar de dominantie van Amazon Web Services (AWS) is minder bekend. AWS heeft 33% van de cloud computing markt in handen. Een van de grote punten van kritiek op de zogenaamde decentralisatie van Web3 is, dat een overgrote meerderheid van de platforms nog steeds op AWS is gebouwd, dat sterk gecentraliseerd is.

Cloud computing is een snelgroeiend gebied dat niet vertraagt. AWS maakte vorig jaar $ 18,5 miljard aan bedrijfswinst, en sinds 2014 is meer dan de helft van de winst van het hele bedrijf elk jaar afkomstig van AWS. De geweldige groei is een van de redenen waarom Andy Jassy, al 15 jaar hoofd van AWS, werd geselecteerd om Jeff Bezos als CEO te overstijgen.

Bovendien, met een toenemende kans op een dreigende recessie, zou dit nog meer voordeel kunnen opleveren voor de AWS, aangezien bedrijven zullen worden gedwongen om over te stappen op openbare cloudservices in plaats van het bouwen van hun eigen datacenters, wat doorgaans enorm dure ondernemingen zijn.

Investering

Ik heb het volste vertrouwen in de AWS kant van het bedrijf, want er hoeft eigenlijk niets te veranderen. Het is met 35% gegroeid, dus zelfs een daling tot 15% of 20% zou het nog steeds een enorm winstgevende kant van het bedrijf maken. De crux komt aan de kant van de e-commerce, waar analisten steeds bearish over zijn.

Maar ook hier zijn de zaken niet zo nijpend als de markt u zou doen geloven. Amazon is hier zelfs eerder geweest. Het rapporteerde onlangs zijn eerste kwartaalverlies van $ 3,8 miljard sinds 2015 en waarschuwde dat verdere verliezen in het verschiet liggen. Het aandeel verloor prompt 10%.

Maar dit was grotendeels te danken aan de distributie-infrastructuur die het bedrijf in twee jaar tijd verdubbelde, na meer dan twee decennia om de oorspronkelijke infrastructuur op te bouwen. Dit is nu precies wat er gebeurde tijdens de dotcom boom, toen Amazon ook miljarden operationele verliezen rapporteerde terwijl het zwaar in zichzelf investeerde.

Net zoals toen, offert Amazon de huidige winst op voor toekomstige winsten. Het is een verhaal zo oud als de tijd. Als Amazon een privébedrijf was, zouden investeerders blij zijn. Maar lelijke kwartaalresultaten en de honger naar onmiddellijke bevrediging, trekken de aandelenkoers naar beneden.

Waardering

Je hoeft natuurlijk niet naar mij te luisteren, als ik blijf doorgaan over AWS en e-commerce. De sterke kanten van Amazon zijn wel bekend. Maar wat de afgelopen maand is veranderd, is de waardering. Het wordt nu verhandeld tegen een ondernemingswaarde-EBITDA ratio van 18,9, vergeleken met een gemiddelde van meer dan 52 sinds 2008.

De prijs-verkoopverhouding ziet er ook goedkoop uit met 2,31, tot de laagste waarde sinds 2015, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Het bestuur kreeg in maart ook toestemming om voor 10 miljard dollar aan aandelen terug te kopen, een beweging die leek te profiteren van dalende waarderingen. Het normale voorbehoud bij het terugkopen van eigen aandelen, wat suggereert dat de groei hapert, is hier niet van toepassing – Amazon is in het verleden zeer terughoudend geweest om terug te kopen en heeft de afgelopen tijd al enorm veel uitgegeven, zoals hierboven besproken. Er is hier geen gebrek aan groei- en innovatieplannen; e-commerce, cloud computing, digitale reclame, Prime video (sportuitbreiding) hebben allemaal grote plannen, om er maar een paar te noemen.

Conclusie

Kortom, er is niet echt iets veranderd voor Amazon. De markt is op dit moment duidelijk weerzinwekkend, met prijzen die in elke activaklasse zijn verlaagd. Ik weet echter niet zeker, of de verlaging van Amazon gerechtvaardigd is.

De cloud computing activiteiten (AWS) blijven een moloch, en de groei zal waarschijnlijk niet snel stoppen. De kant van de e-commerce heeft de analisten naar adem doen snakken, maar ik ben meer dan bereid om mijn vertrouwen te behouden in het management en het geloof dat de hogere uitgaven van de afgelopen twee jaar in de toekomst vruchten zullen afwerpen – vooral gezien het feit dat we dit van Amazon in het verleden al hebben gezien. 

Met het AWS kussen om op terug te vallen, komt het goed met Amazon. Voeg de korting evaluatie statistieken hier nog aan toe en het terugkopen van aandelen (wat ik beschouw als een veelbelovende zet), en Amazon ziet eruit als goede waarde – de beste waarde die we in een tijdje hebben gezien.

Ik zie op dit moment niet echt iets ergs in het vooruitzicht voor dit bedrijf, vergeleken met mijn proefschrift over het kopen ervan in 2020. Natuurlijk, ik sta onder water bij de aankoop na een ineenstorting van de markt en misschien is dit slechts een expressieve vorm om hiermee om te gaan, maar het verkopen van mijn Amazon aandelen op dit moment is niet eens bij me opgekomen.