HomeNewsDe realiteit begint voor GameStop stock

De realiteit begint voor GameStop stock

News Team

Miljardair Ryan Cohen maakte grote winst toen hij kort investeerde in de worstelende retailer Bed Bath & Beyond Inc (NASDAQ: BBBY) en hielp het weer een meme-aandeel te worden. Nu staat hij voor een aantoonbaar moeilijkere uitdaging met een ander van de originele meme-fenomenen: GameStop Corp. (NYSE: GME).

Cohen is de voorzitter van GameStop Corp. (GME), die eind woensdag de resultaten over het tweede kwartaal zal rapporteren. Analisten verwachten een omzetstijging van 7% op jaarbasis, maar ze voorspellen ook een aanzienlijk verlies.

Wall Street voorspelt dat GameStop een nettoverlies van $ 115,5 miljoen zal boeken, meer dan het dubbele van het verlies dat vorig jaar dit kwartaal werd geleden. Het bedrijf besteedt agressief aan de lancering van zijn nieuwe marktplaats voor non-fungible tokens (NFT’s), digitale activa die de wereld van verzamelobjecten stormenderhand hebben veroverd.

Cohen en GameStop CEO Matt Furlong, een voormalig Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN) executive die in 2021 bij GameStop kwam, zullen een plotseling sceptische groep investeerders ervan moeten overtuigen dat deze investeringen uiteindelijk zullen worden omgezet in winst.

Er staat veel op het spel: de aandelen van GameStop zijn dit jaar tot nu toe met 35% gedaald. Het aandeel handelt bijna 65% van het hoogste punt in 52 weken en ligt meer dan 80% onder de piekprijs voor meme-mania vanaf januari 2021.

Boom tot buste

GameStop zette de trend van de “meme-aandelen” in gang en kende de afgelopen twee jaar een spectaculaire stijging dankzij de liefde van de meme-investerende menigte op Reddit – waarin een leger van individuele investeerders stroomde naar bedrijven, zoals GameStop en AMC Entertainment Holdings Inc (NYSE: AMC), waar veel grote hedgefondsen tegen wedden. Deze Reddit-apen, zoals velen zichzelf trots noemden, probeerden te bewijzen dat de grote Wall Street-firma’s ongelijk hadden.

Een tijdje waren de meme-investeerders aan het winnen: GameStop steeg met meer dan 220% in 2020 en bijna nog eens 700% in 2021.

Maar GameStop had het moeilijk in 2022, ook al splitste het zijn aandelen eerder dit jaar om de aandelenkoers te verlagen – wat in theorie zou moeten leiden tot meer vraag naar GameStop-aandelen omdat ze betaalbaarder zouden zijn voor individuele beleggers.

GameStop heeft echter enkele opmerkelijke voordelen in zijn voordeel.

De verkoop rond de feestdagen zou normaal gesproken sterk moeten zijn, aangezien kopers op zoek zijn naar gameconsoles Microsoft, Sony en Nintendo plus de nieuwste titels voor die apparaten, samen met pc-games. Het bedrijf had eind april meer dan $ 1 miljard in contanten, een forse stijging ten opzichte van $ 695 miljoen een jaar eerder. En het heeft slechts $ 35,7 miljoen aan langlopende schulden – dus GameStop heeft geld om te besteden aan zijn NFT-plannen.

Toch staat het bedrijf voor tal van andere uitdagingen.

GameStop nam in juli afscheid van Chief Financial Officer Mike Recupero, een andere Amazon-veteraan zoals Furlong, die de functie slechts ongeveer een jaar bekleedde. Het bedrijf gaf geen reden voor het ontslag van Recupero, maar in dezelfde aankondiging maakte GameStop ook ontslagen bekend.

Jenna Owens trad in oktober af als Chief Operating Officer, slechts zeven maanden nadat ze de baan had aangenomen. Nir Patel, voormalig CEO van retailer Belk, trad in mei toe tot GameStop als COO – maar hij en GameStop worden nu geconfronteerd met een rechtszaak van zijn voormalige werkgever. Belk klaagt aan wegens vermeende schending van een relatiebeding, waarbij Patel en GameStop worden beschuldigd van het inhuren van werknemers van Belk voor rollen bij GameStop. Analisten kunnen hierover vragen hebben tijdens de conference call na de winst.

Dus de huidige vooruitzichten van GameStop zijn misschien niet zo slecht als die van Bed Bath & Beyond Inc (BBBY), dat in rep en roer is na winkelsluitingen, ontslagen en de zelfmoord van zijn financieel directeur, die naar verluidt ook wordt genoemd in een rechtszaak waarin wordt beweerd dat fraude en handel met voorkennis.

Maar GameStop heeft nog tal van andere hindernissen voor Cohen en Furlong om mee te kampen terwijl het bedrijf een terugkeer zoekt naar de gloriedagen van de meme-voorraad.