Home » News » De VS en China zijn een stap dichter bij het voorkomen dat aandelen zoals Alibaba van de notering worden verwijderd.

De VS en China zijn een stap dichter bij het voorkomen dat aandelen zoals Alibaba van de notering worden verwijderd.

PEKING – De VS en China hebben onlangs een belangrijke eerste stap gezet om te voorkomen dat in de VS genoteerde Chinese aandelen zoals Alibaba Group Holding Ltd – ADR (NYSE: BABA) van de Amerikaanse beurzen worden gedwongen.

Wat daarna moet gebeuren, is een soepele inspectie ter plaatse in China door de VS met voldoende steun van de Chinese autoriteiten, aldus analisten.

“Veel implementatiedetails kunnen waarschijnlijk alleen worden vastgesteld door de accountantskantoren en het [Ministerie van Financiën] – samen met [de China Securities Regulatory Commission] – door middel van real-case auditproeven onder deze ongekende overeenkomst”, zegt Winston Ma, adjunct-professor rechten aan de New York University.

De Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board zei dat haar inspecteurs medio september in Hong Kong zullen aankomen, kort daarna “alle door de PCAOB gevraagde controlewerkdocumenten moeten aan hen beschikbaar worden gesteld”.

Auditwerkdocumenten verschillen van de feitelijke informatie over bedrijven die door accountantskantoren is verzameld.

De werkdocumenten leggen de auditprocedure, tests, verzamelde informatie en conclusies over de beoordeling vast, volgens de PCAOB-website. Het is niet duidelijk welk niveau van zeer gevoelige informatie eventueel in de werkdocumenten zou worden opgenomen.

Het vermogen van de VS om die werkpapieren te inspecteren voor Chinese bedrijven die in de VS zijn genoteerd, is een jarenlang geschil geweest. De politieke en juridische ontwikkelingen in de VS van de afgelopen twee jaar hebben de dreiging vergroot dat de Chinese bedrijven zich mogelijk van de Amerikaanse beurzen moeten schrappen.

Eind augustus kwam er een keerpunt toen de PCAOB en de China Securities Regulatory Commission een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden die de wettelijke basis legde voor het toestaan van inspecties door de VS van auditkantoren binnen de grenzen van China.

Dat is volgens verklaringen van beide overheidsinstanties, die ook zeiden dat het Chinese ministerie van Financiën de deal heeft ondertekend.

“Ik zie dit als een grote ‘vooruitgang’, wat betekent dat beide partijen bereid waren stappen te ondernemen om dit vooruit te helpen”, zegt Stephanie Tang, hoofd private equity voor Groot-China en partner bij Hogan Lovells.

“Het onderwerp of het publiek van dit PCAOB-onderzoek zou de accountantskantoren zijn”, zei ze en benadrukte dat ze geen accountant is.

Behoefte aan meer duidelijkheid over de implementatie

China’s geregistreerde accountantskantoren staan onder toezicht van het ministerie van Financiën, waardoor het de leider is aan de Chinese kant van de volgende stappen, zei Ming Liao, oprichter van het in Peking gevestigde Prospect Avenue Capital.

Er is echter onzekerheid over de uitvoering van de overeenkomst, omdat deze slechts een kader heeft gecreëerd, aldus analisten.

“Onze accountantskantoren weten nog steeds niet hoe ze verder moeten”, zegt Peter Tsui, voorzitter van de in Hong Kong gevestigde Association of Chinese Internal Auditors. Dat blijkt uit een CNBC-vertaling van zijn opmerkingen in het Mandarijn van donderdag.

Hij zei dat er nog vragen blijven over welke informatie de bedrijven moeten delen om te blijven voldoen aan de Chinese regelgeving.

“Geef [ons] enkele richtlijnen,” zei Tsui.

Tsui zei dat de inspecties soepel zouden moeten verlopen als het alleen een kwestie is van accountants aan beide kanten, en er is geen politieke inmenging aan de kant van de VS. Hij zei dat de vier grote accountantskantoren – KPMG, PwC, Deloitte en EY – lid zijn van de vereniging.

Het Chinese ministerie van Financiën heeft nog geen openbare verklaring vrijgegeven over de samenwerkingsovereenkomst voor audits. Het ministerie heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van CNBC om commentaar.

Een ontwikkeling die Liao van Prospect Avenue Capital in de gaten houdt, is of de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping elkaar dit najaar voor het eerst persoonlijk ontmoeten onder de regering van Biden. Dat zou een definitief akkoord over het auditgeschil kunnen bespoedigen, zei hij.

“Uiteindelijk is het oplossen van het probleem met het werkpapier van de audit afhankelijk van politieke interactie tussen China en de VS”, zei Liao in het Chinees, volgens een CNBC-vertaling. “Met vertrouwen kan dit probleem heel gemakkelijk worden opgelost.”

Een beslissing tegen het einde van het jaar

De PCAOB zei dat het in december zal beslissen of China nog steeds de toegang tot controle-informatie blokkeert.

Amerikaanse regelgevers zullen waarschijnlijk “in oktober of november beginnen te weten” welke beslissing de PCAOB zal nemen over de vraag of in de VS genoteerde Chinese bedrijven op weg zijn om van de notering te worden verwijderd, vertelde Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, aan David Faber van CNBC. Augustus.

Alibaba en vele andere in de VS genoteerde Chinese bedrijven zijn de afgelopen jaren begonnen met het uitgeven van aandelen in Hong Kong – deels gezien als een manier om zich in te dekken tegen een mogelijke schrapping van de Amerikaanse beurzen. Sinds de beursgang van het Chinese ride-hailingbedrijf Didi in de VS in de zomer van 2021, heeft Peking ook meer toezicht uitgeoefend op Chinese bedrijven die een beursnotering in het buitenland willen.

De gecombineerde politieke onzekerheid heeft de stroom van Chinese beursintroducties in de VS afgeremd, vooral van grotere bedrijven.

Volgens Renaissance Capital hebben sinds 1 juli 2021 16 Chinese bedrijven een beursnotering in de VS, exclusief gespecialiseerde overnamebedrijven. In 2020 hadden 30 in China gevestigde bedrijven een beursnotering in de VS, zei het bedrijf toen.

In waarde zijn de vijf grootste Amerikaanse institutionele posities van in de VS genoteerde Chinese aandelen: Alibaba, JD.com, Pinduoduo, Netease en Baidu. Dat is volgens onderzoek van Morgan Stanley van 26 augustus.