Home » News » Dow sluit bijna 200 punten hoger, aandelen volgen tweedaagse verliezende reeks om Big Fed-week te beginnen

Dow sluit bijna 200 punten hoger, aandelen volgen tweedaagse verliezende reeks om Big Fed-week te beginnen

De aandelen sloten maandag hoger in een volatiele handelssessie voorafgaand aan de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve die dinsdag van start gaat.

De Dow Jones Industrial Average steeg 197,26 punten, of 0,64%, en sloot af op 31.019,68. De S&P 500 won 0,69% tot 3.899,89, en de Nasdaq Composite won 0,76% om te eindigen op 11.535,02.

Het aandeel schommelde tijdens de sessie tussen winsten en verliezen, waarbij de 30-aandelenindex eerder op de dag maar liefst 263 punten daalde. Op sessiedieptes verloren de S&P 500 en Nasdaq elk meer dan 0,9%.

De rendementen stegen hoger, vooruitlopend op het waarschijnlijke besluit van de Fed om de benchmarkrente later deze week met nog eens 75 basispunten te verhogen om de inflatie weg te werken. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties bereikte 3,51% en bereikte het hoogste niveau in 11 jaar.

Na een korte hoop in de zomer dat de Fed misschien klaar is met haar agressieve verkrappingscampagne, hebben beleggers opnieuw aandelen gedumpt uit angst dat de centrale bank te ver zal gaan en de economie in een recessie zal doen belanden.

Beleggers zijn gefocust op de beleidsvergadering van de Fed die dinsdag begint, waar de centrale bank naar verwachting de rente met nog eens 75 basispunten zal verhogen. Beleggers kijken ook uit naar richtlijnen over bedrijfswinsten voordat het volgende rapportageseizoen in oktober begint.

“We hebben een afwachtende houding en markten wachten op een of andere bullish of bearish katalysator om ons uit dit handelsbereik te sturen”, zegt Adam Sarhan, CEO van 50 Park Investments. “De markten worstelen om richting en dat is het fundamentele nieuws.”

Negen van de 11 S&P 500-sectoren sloten de dag positief af, wat leidde tot een stijging door materialen, duurzame consumptiegoederen en industrie en dienstverlening. Financials stegen ook omdat sommige beleggers wedden dat hogere rentes hun winst zouden kunnen ten goede komen. De gezondheidszorg was de achterstand, die daalde nadat opmerkingen van president Joe Biden aangaven dat de pandemie voorbij is.

De aandelen daalden vorige week toen beleggers reageerden op een hoger dan verwacht inflatierapport en een sombere waarschuwing van FedEx over een “aanzienlijk verslechterde” wereldeconomie. De grote gemiddelden boekten hun vierde wekelijkse verlies in vijf weken.

Deze week komen er een paar economische gegevens naar buiten, na de belangrijkste Fed-vergadering, waaronder de start van de huisvesting in augustus op dinsdag en de eerste aanvragen voor werkloosheid op donderdag.