Home » News » ExxonMobil staakt operatie in het Verre Oosten van Rusland

ExxonMobil staakt operatie in het Verre Oosten van Rusland

Talloze westerse bedrijven hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet na de invasie van Oekraïne.

ExxonMobil had zijn project voor vloeibaar aardgas in het Verre Oosten van Rusland stopgezet. Een Russische gouverneur kondigde deze laatste ontwikkeling eerder op de dag aan.

Deze laatste ontwikkeling kwam een maand nadat ExxonMobil aankondigde dat het zijn activiteiten in Rusland zou staken.

Rusland heeft te maken gehad met terugslag van westerse bedrijven na de invasie van Oekraïne in februari. Ondanks de talrijke vredesbesprekingen blijven Russische troepen enkele steden in Oekraïne bezetten.

In maart zei ExxonMobil dat het zijn olie- en gasactiviteiten in Rusland, ter waarde van meer dan $4 miljard, zou staken. Het bedrijf voegde eraan toe dat het ook zou stoppen met verdere investeringen in het land.

Volgens de laatste beslissing van Exxon zou het bedrijf zich terugtrekken uit de controle over grote olie- en gasproductiefaciliteiten op het eiland Sakhalin in het Verre Oosten van Rusland. het bedrijf heeft ook de LNG-faciliteit van meerdere miljarden dollars beëindigd die het in het land wilde bouwen. Het is echter onduidelijk of ExxonMobil dit project op een later tijdstip zal hervatten.

Exxon was eerder van plan om het Far East Liquefied Natural Gas (LNG)-project te bouwen. De faciliteit zal een jaarlijkse capaciteit hebben van meer dan 6 miljoen ton als onderdeel van het Sakhalin-1-consortium onder leiding van de Russische energiegigant Rosneft. De gouverneur van de regio Khabarovsk, Michail Degtyaryov, zei:

"Het project, dat de Amerikanen – Exxon – in de haven van De Kastri hadden aangekondigd met de pijp uit Sakhalin, is tot nader order bevroren. Waarom is dat gedaan? Ik ben verbijsterd, dit is een schot in de voet."

Een andere oliegigant BP heeft zijn belang in de Russische oliegigant Rosneft opgegeven na een samenwerking die bijna drie decennia had geduurd.

Naast oliemaatschappijen hebben verschillende westerse bedrijven, waaronder MasterCard, Nestle, Shell, Unilever, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Western Union, Visa, American Express, Citigroup, Starbucks, McDonald's, PepsiCo en nog veel meer, hun activiteiten in Rusland gestaakt .