Home » News » Ford-aandelen hebben grootste dagelijkse daling sinds 2011 na inflatiewaarschuwing

Ford-aandelen hebben grootste dagelijkse daling sinds 2011 na inflatiewaarschuwing

De aandelen van Ford Motor Company (NYSE: F) daalden dinsdag met meer dan 12% in de diepste eendaagse daling in meer dan tien jaar nadat de autofabrikant zei dat de inflatiegerelateerde kosten in het huidige kwartaal $ 1 miljard meer zouden bedragen dan verwacht en dat er een tekort aan onderdelen was vertraagde leveringen.

Het aandeel eindigde op $ 13,09, waarmee de procentuele daling voor de sessie de grootste was sinds januari 2011.

De voorlopige derdekwartaalresultaten van Ford, die maandag laat werden vrijgegeven, zorgden ervoor dat de aandelen van rivaliserende General Motors Company (NYSE: GM) 5,6% daalden, aangezien analisten zeiden dat het meer tijd zou kunnen vergen voor autofabrikanten om te herstellen van chiptekorten.

“Het lijkt erop dat de tekorten aan chips en componenten in de hele sector in een langzamer tempo verbeteren dan verwacht”, zegt Emmanuel Rosner, analist bij Deutsche Bank.

In juli zei Ford dat het verwachtte dat de grondstofkosten dit jaar met $4 miljard zouden stijgen.

De waarschuwing van de grotere fabrikant uit Detroit komt minder dan een week nadat het bezorgbedrijf FedEx Corporation (NYSE: FDX) zijn financiële prognose introk vanwege de afnemende wereldwijde vraag.

De inflatieproblemen van Ford en de zwakke vraag van FedEx benadrukken de binding waarmee de Federal Reserve zich bevindt in de aanloop naar de beleidsvormingsvergadering van de Amerikaanse centrale bank op woensdag.

Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente met 75 basispunten zal verhogen in haar strijd tegen de decennialange inflatie. Haar agressieve monetaire-beleidscampagne heeft de Amerikaanse aandelenmarkt de afgelopen weken gehavend, waarbij beleggers zich zorgen maakten dat de maatregelen van de Fed de economie zouden kunnen hinderen.

Ford schatte ook dat het 40.000 tot 45.000 voertuigen in voorraad zou hebben zonder onderdelen.

Ford, dat op 26 oktober de resultaten over het derde kwartaal zal publiceren, bevestigde een gecorrigeerde winst vóór rente en belastingen voor 2022 van $ 11,5 miljard tot $ 12,5 miljard.

Het was onduidelijk of de levering van chips en onderdelen tegen het einde van het jaar zal normaliseren, zei Rosner van Deutsche Bank.

De aandelen van Ford zijn in 2022 met 37% gedaald, ruim boven de daling van 19% van de S&P 500 (.SPX).