Home » News » FTSE 100-index stijgt 1%, stuitert op horizontale steun: zet de stijging door?

FTSE 100-index stijgt 1%, stuitert op horizontale steun: zet de stijging door?

FTSE 100 stijgt bij de opening van de markt en reageert vanuit sterke horizontale steun. Zal het blijven stijgen, of zit er nog een lagere koers in de kaarten?

De volatiliteit op de financiële markten is aanzienlijk toegenomen sinds het conflict tussen Rusland en Oekraïne is begonnen. De reactie van de westerse landen op de invasie van Oekraïne door Rusland kwam in de vorm van een reeks sancties en beperkingen door zowel regeringen als de particuliere sector.

Alle landen in de westerse wereld kondigden verschillende maatregelen aan uit solidariteit met wat er met Oekraïne is gebeurd. Maar de maatregelen zouden ook gevolgen hebben voor de bedrijven die voorheen zaken deden in Rusland, en dus voor hun winstgevendheid.

Een voorbeeld is British Petroleum. Het verkocht zijn belang van 20% in een Russisch bedrijf en leed een groot financieel verlies.

Als zodanig kan de recente daling van de FTSE 100-index worden gezien als een reactie op de macrogebeurtenissen die Europa treffen. Aandelenbeleggers trekken wat chips van tafel nu de onzekerheid regeert.

Desalniettemin bracht de lagere koers de index terug naar 6.800 punten. Dit is een gebied waar een sterke horizontale steun ervoor zorgde dat de markt eerder stuiterde.

Dat deed het vandaag weer, maar kan het hierboven standhouden?

Bullish verwachting blijft behouden boven 6.800 punten

Ondanks de recente daling behoudt de FTSE 100-index een bullish vooroordeel terwijl hij boven de 6.800 punten handelt. Het is voor de vierde keer op rij dat de index reageert op horizontale steun, en daarom kan men zeggen dat dit een cruciaal niveau is in de toekomst.

Ook opvallend is de moeilijkheid van de markt om vooruitgang te boeken in de laatste maanden. In 2022 slaagde de markt er slechts in om marginale hoogtepunten te bereiken, en er vormde zich een stijgend wigpatroon op het dagelijkse tijdsbestek.

Een stijgende wig is een omkeringspatroon, dat meer neerwaarts wijst zodra de markt onder de lagere trendlijn breekt. Dat deed het met het conflict in Oekraïne, maar op zijn weg naar beneden slaagde de FTSE 100-index er niet in de horizontale steun te doorbreken.

Dus wat zou het niveau zijn waarop de bulls de markt willen zien voordat ze opnieuw kopen?

Dat zou 7.400 zijn. Een dagelijkse afsluiting boven dat niveau zou voor meer opwaartse kracht zorgen, omdat een dergelijke beweging het stijgende wigpatroon ongeldig zou maken.