Home » News » HSBC tilt de FTSE100 op terwijl augustus voorzichtig begint, Amerikaanse dollar daalt

HSBC tilt de FTSE100 op terwijl augustus voorzichtig begint, Amerikaanse dollar daalt

Het was een nerveuze start van de nieuwe maand voor de markten in Europa, met behoorlijke winsten voor de financiële sector nadat HSBC het doek liet vallen op een positieve H1 voor de Britse banksector als geheel, tegen een achtergrond van zorgen in de belangrijkste Aziatische markten.

Europa

Afgezien van deze positieve punten, zijn de Europese markten teruggevallen van hun intraday-highs na berichten dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, morgenavond in Taiwan zou landen, in weerwil van de Chinese waarschuwingen om dit niet te doen.

Deze oplopende spanningen vormen een beetje een probleem voor de VS, vooral gezien het agressieve gedrag van Rusland in Oekraïne. Het zal enorm moeilijk zijn voor de VS om, ondanks het Chinese ongenoegen, niet door te gaan met dit bezoek, omdat het niet de verkeerde boodschap zou zijn en China zou aanmoedigen om zijn geluk verder te vergroten als het gaat om zijn militaire activiteiten in de Aziatische regio.

De H1-cijfers van vandaag, van de grootste bank van het VK, lijken een bedrijf te tonen dat goed presteert, de zorgen over de gezondheid van de Chinese economie van zich afschudt, de aandelen helpt om hun hoogste niveau sinds eind juni te bereiken, en meer dan 20% jaar tot datum.

Ondanks de bezorgdheid aan het einde van het eerste kwartaal dat de zwakkere economische vooruitzichten zouden wegen op de prestaties in het tweede kwartaal, hebben de resultaten van vandaag de bank een veel sterkere reeks cijfers opgeleverd. De gerapporteerde winst voor belastingen in het tweede kwartaal steeg tot $ 5,8 miljard, geholpen door een uitgestelde belastingwinst van $ 1,8 miljard en een stijging van $ 500 miljoen aan bijzondere waardeverminderingen tot $ 1,1 miljard voor het eerste halfjaar.

Als gevolg hiervan is de gerapporteerde winst van H1 na belastingen gestegen tot $ 9,2 miljard, terwijl de gerapporteerde inkomsten voor dezelfde periode licht zijn gedaald tot $ 25,2 miljard.

De Aziatische activiteiten leverden, zoals verwacht, het grootste deel van de winst van de bank op in H1, met $ 6,3 miljard, ondanks de verstoring veroorzaakt door Covid-beperkingen in de grotere regio van China. De Britse operatie presteerde ook goed met een winststijging van 15% tot $ 2,5 miljard. De bank noemde de impact van hogere rentetarieven, aangezien de nettorentemarge verbeterde tot 1,35%, vergeleken met 1,2% een jaar geleden.

Wat de bredere cijfers betreft, was het interessant om op te merken dat de nettoleningen en voorschotten aan klanten daalden van dezelfde periode een jaar geleden tot £ 1,03 miljard, misschien niet helemaal verrassend dat de grootste markt het grootste deel van dit jaar werd getroffen door covid-beperkingen.

Wat de vooruitzichten betreft, verhoogde de bank haar verwachting voor de nettorente-inkomsten voor dit jaar en dat ze verwachtte in 2023 weer driemaandelijkse dividenden uit te keren met de bedoeling de uitbetalingsratio van 50% in 2023 en 2024 te verbeteren. als reactie op kritiek van aandeelhouders zoals Ping An die niet blij waren met het besluit van de bank om het dividend in 2020 op te schorten vanwege de pandemie. Het management is doorgegaan met het terugdringen van de oproepen van Ping An om het bedrijf op te breken.

Pearson -aandelen zijn naar de top van de FTSE100 gesprongen nadat ze een groter dan verwachte stijging van de omzet en winst in H1 hadden gemeld. De omzet in H1 steeg met 12% tot £ 1,79 miljard, waardoor de aangepaste bedrijfswinst met 26% steeg tot £ 160 miljoen. Veel van de verbetering lijkt te zijn voortgekomen uit een sprong in inkomsten in de beoordelingen en kwalificaties, evenals het leren van de Engelse taal, die beide in de eerste helft met meer dan 20% toenamen. De verbetering van het leren van de Engelse taal hielp de verliezen terug te dringen tot £ 4 miljoen, van £ 13 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden.

U.S.

Amerikaanse markten openden lager na berichten dat Huisspreker Nancy Pelosi naar verwachting morgenavond in Taiwan zal landen, in weerwil van waarschuwingen van China om zich niet te mengen in wat zij zien als interne binnenlandse politiek.

In M&A-nieuws kondigde Pepsico aan dat het een belang van $ 8,5% neemt in de fabrikant van fitness-energiedranken Celsius Holdings in een deal ter waarde van $ 550 miljoen tegen een prijs van $ 75 per aandeel.

Op het gebied van inkomsten hebben we Microsoft -acquisitie Activision Blizzard die hun laatste Q2-cijfers rapporteert. Sinds Microsoft de beslissing nam om $ 68,7 miljard voor het bedrijf te betalen, is het opmerkelijk dat de inkomsten in deze sector zijn vertraagd door hun pandemische pieken. Dit is niet helemaal verrassend, aangezien mensen nu naar buiten kunnen gaan, maar er zijn tot nu toe weinig tekenen geweest dat deze vertraging aan het afnemen is. In het eerste kwartaal lagen de inkomsten ver onder de cijfers van vorig jaar van $ 2,28 miljard op $ 1,77 miljard, terwijl de winst ook achterbleef bij de verwachtingen met een aandeel van $ 0,64 ca. Het aantal uren dat gebruikers Call of Duty spelen, nam af en dit zou wel eens een ander gebied kunnen zijn waar de kosten van levensonderhoud de komende maanden onder druk zouden kunnen komen te staan. De winst in het tweede kwartaal zal naar verwachting uitkomen op $ 0,48 ca. aandeel.

We hebben ook Q2-cijfers van Pinterest tegen een achtergrond van een afnemende vraag naar advertenties, met een verwachte omzet van $ 663,2 miljoen en een winst van $ 0,18 ca. aandeel.

Boeing -aandelen zijn ook gestegen na het afwenden van een staking in de fabriek in St. Louis en het verkrijgen van goedkeuring van de Amerikaanse regelgevers in zijn pogingen om de leveringen van zijn 787 Dreamliner’s te hervatten.

FX

Het was weer een dag van zwakte van de Amerikaanse dollar, wat helpt om een breder bod uit te brengen op andere activaklassen. De zwakkere toon is voornamelijk veroorzaakt door de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve wellicht dichter bij het einde van haar renteverhogingscyclus is dan bij het begin. De laatste ISM-productiecijfers zorgden ook voor een verdere verzwakking, aangezien de betaalde prijzen scherp daalden tot 60, de grootste daling in één maand sinds 2010, wat de markt de indruk gaf dat de inflatiedruk aan het afnemen is.

Enigszins pervers, ondanks bewijs dat lijkt aan te tonen dat de Chinese economie worstelt om te herstellen, beleeft de australische dollar een sterke dag, maar dat kan meer te maken hebben met het feit dat de RBA naar verwachting morgen de rente met 50 basispunten of meer zal verhogen, aangezien het probeert een inhaalslag te maken na te zijn overvallen door de sterke inflatie van dit jaar.

De Japanse yen blijft stijgen naarmate de divergentie tussen de Amerikaanse en Japanse rentes steeds kleiner wordt, en krijgt ook een beetje een toevluchtsoord tegen de stijgende geopolitieke spanningen tussen de VS en China.

Grondstoffen

Na een forse prijsstijging vorige week, voorafgaand aan de OPEC+ bijeenkomst van deze week, zijn de olieprijzen fors gedaald. De dalingen van vandaag lijken het gevolg te zijn van zorgen over de afnemende vraag. De aanvankelijke katalysator was een daling van de Chinese productie-PMI’s in het krimpgebied in juli, terwijl grotere dan verwachte dalingen in de laatste Europese cijfers die zorgen hebben verergerd, evenals dalende prijzen.

De koperprijzen zijn ook onder druk komen te staan door soortgelijke zorgen.

Wisselvalligheid

De USD/JPY-handel bleek iets van een uitschieter te zijn voorafgaand aan het weekend, waarbij het neerwaartse momentum versnelde in het kielzog van die meer gematigde dan verwachte opmerkingen van de Fed. Wat hier echt opvalt, is het feit dat we de prijsactie opnieuw zien stijgen op wat historisch gezien als een van de meest liquide paren zou worden beschouwd, aangezien de onderliggende waarde terugkeert naar niveaus die in bijna twee maanden niet zijn gezien. Daily vol kwam uit op 16,15% tegen 9,66% op de maand.

De cacaoprijzen zien er schokkerig uit nu het Amerikaanse contante contract een beweging naar het laagste punt in 12 maanden ziet. Er is hier geen beperking op het aanbod en angst voor een recessie heeft het potentieel om de vraag te beheersen. Een verzwakkende US-dollar kan misschien enige steun bieden, maar deze neerwaartse druk was voldoende om het volume van de Amerikaanse cacao op vrijdag naar 45,71% te stuwen, een stijging ten opzichte van de maandelijkse lezing van 36%.

Een aantal Amerikaanse groene-energieaandelen stegen in de aanloop naar het weekend na het nieuws dat de plannen voor federale steun in de sector vorderen. De inflatoire impact van stijgende brandstofkosten wordt gezien als de sleutel om te helpen dergelijke wetgeving door wetgevers te laten goedkeuren. CMC’s mandje van duurzame energiebedrijven eindigde vorige week op hoogtepunten die sinds november niet meer gezien zijn, met een dagvolume van 73% tegen een maandafdruk van 68%.