Home » News » Intel staakt net als andere westerse bedrijven activiteiten in Rusland

Intel staakt net als andere westerse bedrijven activiteiten in Rusland

Een toenemend aantal westerse bedrijven staakt hun activiteiten in Rusland.

Halfgeleidergigant Intel heeft aangekondigd dat het zijn activiteiten in Rusland gaat staken. Deze nieuwste ontwikkeling komt naarmate meer westerse technologiebedrijven de Russische markt verlaten.

Westerse regeringen hebben Rusland talloze sancties opgelegd sinds het land zijn buurland Oekraïne is binnengevallen. Door de sancties hebben verschillende bedrijven de afgelopen twee maanden ook de Russische markten verlaten.

Na de invasie hebben westerse technologiebedrijven, oliereuzen, fastfoodketens en enkele financiële instellingen zich allemaal teruggetrokken uit Rusland.

Intel is het nieuwste technologiebedrijf dat zich bij deze beweging aansluit. Deze nieuwste ontwikkeling komt een maand nadat Intel de leveringen aan klanten in Rusland en Wit-Rusland heeft opgeschort. Het bedrijf voegde er nu aan toe dat het maatregelen voor bedrijfscontinuïteit had geïmplementeerd om de verstoring van zijn wereldwijde activiteiten tot een minimum te beperken. Intel zei:

"Intel sluit zich aan bij de wereldwijde gemeenschap door de Russische oorlog tegen Oekraïne te veroordelen en op te roepen tot een snelle terugkeer naar vrede."

Intel blijft een van de toonaangevende fabrikanten van halfgeleiders wereldwijd en zijn chips worden gebruikt in computers, elektrische voertuigen, smartphones en andere smart gadgets.

International Business Machines Corp (IBM) nam een soortgelijke stap na het opschorten van zijn verzendingen naar Rusland. De Oekraïense regering heeft er bij de in de Verenigde Staten gevestigde cloudcomputing- en softwarebedrijven op aangedrongen hun activiteiten in Rusland te beëindigen.

De Russische regering heeft de afgelopen decennia vertrouwd op servers van IBM, Dell Technologies Inc. en Hewlett Packard Enterprise Co (HPE) om sommige van hun activiteiten van stroom te voorzien.

De sancties die door westerse regeringen zijn opgelegd en het vertrek van deze techreuzen zullen naar verwachting de beschikbare middelen voor Rusland beperken en hopelijk een einde maken aan de oorlog in Oekraïne.

Ook oliemaatschappijen als Shell, ExxonMobile en BP hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet. Sommige van deze bedrijven hebben activiteiten in Rusland ter waarde van tientallen miljarden dollars.