Home » News » Is de consolidatie van de Dax-index voorbij? Beleggers wachten op een doorbraak.

Is de consolidatie van de Dax-index voorbij? Beleggers wachten op een doorbraak.

De consolidatie van de Duitse index gaat door, aangezien deze sterke weerstand ondervond in het gebied van 16.000. Al bijna een jaar is de belangrijkste Europese aandelenmarkt niet in staat om de krappe bandbreedte te doorbreken. Dus wat komt er daarna voor de Dax-index?

De Duitse aandelenmarkt, een van de belangrijkste binnen Europa, wordt al bijna twaalf maanden lang binnen een krappe bandbreedte verhandeld. De Dax-index is representatief voor de sterkste economie in de Europese Unie en wordt vaak geassocieerd met hoe de Europese economie presteert.

Om precies te zijn, de zwakte of sterkte van de Dax gaat hand in hand met de Europese economische krimp of expansie. Wat beleggers verbijstert, is dat de Europese Centrale Bank al die tijd de financiële voorwaarden heeft versoepeld door kwantitatieve versoepeling toe te passen en de rente op de depositofaciliteit op -0,5% te houden.

Wat zou er gebeuren met de Dax-index nu de centrale bank de verkrapping van de financiële voorwaarden signaleert? Als het zich niet kan herstellen tijdens accommoderende monetaire omstandigheden, zal het dat dan doen zodra de verkrapping begint?

De uitbreiding van Dax van 30 naar 40 kiezers bleef onopgemerkt

In september vorig jaar is de Duitse index uitgebreid van 30 naar 40 bestanddelen. Een van de ideeën achter de verandering was om de index te moderniseren door nieuwe componenten uit moderne industrieën toe te voegen.

Maar de nieuwkomers, zoals Airbus of Zalando, leidden niet tot de langverwachte rally, omdat de index sterke weerstand ondervond bij het gebied van 16.000.

Mogelijk dubbeltoppatroon is een waarschuwing voor Dax index bulls

De markt probeerde twee keer om boven de 16.000 punten te stijgen en faalde elke keer. Een mogelijk dubbel toppatroon is zichtbaar op de daggrafiek, met de halslijn precies op het belangrijkste ondersteuningsgebied.

Een dagelijkse afsluiting van minder dan 14.800 punten zou leiden tot meer zwakte, aangezien beleggers zullen proberen te verkopen voor de afgemeten beweging. Een dubbele top is een bearish omkeerpatroon waarbij de gemeten beweging gelijk is aan de afstand van de top tot de halslijn, geprojecteerd vanaf de halslijn.

In oranje weergegeven op de bovenstaande grafiek, suggereert dit een daling naar het gebied van 13.600, mocht de markt onder de neklijn sluiten.

Al met al is het moeilijk voor te stellen dat de Duitse aandelenmarkt zal stijgen terwijl de centrale bank het monetaire beleid verstrakt. Als zodanig moeten bulls aandacht besteden aan de halslijn van de dubbele top.