Home » News » Is de daling van de S&P 500 voorbij? Dit vertellen de grafieken

Is de daling van de S&P 500 voorbij? Dit vertellen de grafieken

Beleggers kochten in de dip van de S&P 500, veroorzaakt door de geopolitieke schok van Rusland dat Oekraïne binnenviel. Na een opening van meer dan 2% in de min, steeg de index tot meer dan 1% in de plus. Is de daling voorbij?

24 februari zal in de geschiedenis blijven als een donkere dag voor Europa en de wereld. Rusland viel zijn buurland Oekraïne binnen en een militair conflict begon aan de rand van Europa.

Het conflict broeide en dreigde al meerdere keren uit de hand te lopen. Bovendien heeft de Amerikaanse inlichtingendienst Europa meerdere keren gewaarschuwd voor een op handen zijnde invasie van Oekraïne door Rusland. Bovendien adviseerden veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hun burgers om Oekraïne ruim voor de invasie te verlaten.

Met andere woorden, de internationale gemeenschap was niet helemaal verrast. Wel een verrassing was de omvang van invasie, toen Rusland het hele land tegelijk aanviel.

De schok leidde ertoe dat beleggers veiligheid zochten in andere activa dan de aandelenmarkt. Als zodanig opende de S&P 500, die wordt gezien als de benchmark voor de totale aandelenmarkt, de dag met meer dan 2% lager.

Maar naarmate de dag vorderde en de EU en de Verenigde Staten een ronde van sancties tegen Rusland aankondigden, begonnen investeerders in de dip te kopen. De reactie van de markt was zo heftig dat de S&P 500-index alle verliezen goedmaakte en de dag eindigde met meer dan 1% in het groen.

Slechts drie keer in de geschiedenis van de index is het voorgekomen dat de index met meer dan 2% daalde tot een dieptepunt in zes maanden en vervolgens stuiterde om de dag positief af te sluiten: op 24 juli 2002, op 16 september 2008 en gisteren.

Dus is de daling van 2022 voorbij? Of is dit gewoon een bearmarket rally?

Het technische plaatje pleit voor meer nadeel

Hoewel de S&P 500 zich officieel niet in een bearmarket gebied bevindt (dwz hij is niet meer dan 20% gedaald ten opzichte van zijn recente hoogtepunten), zijn de vooruitzichten bearish. Ten eerste toont de technische foto een mogelijk hoofd-en-schouderpatroon.

De halslijn van het patroon was al gebroken voordat de oorlog in Europa begon, en dus bracht de rally van gisteren alleen maar een hertest ervan. Zo'n hertest is heel gebruikelijk bij het verhandelen van kop- en schouderpatronen.

Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat de oorlog in Europa de Fed van gedachten zal doen veranderen over het verhogen van de Federal Reserve Rate. De Fed moet reageren op de inflatiekloof als ze het totale aanbod op korte termijn weer in evenwicht wil brengen.

Samen wijzen het technische en fundamentele beeld op meer neerwaartse effecten op de korte termijn. Zullen beleggers opnieuw kopen in de dip?