Home » News » Is het veilig om de S&P 500-index te kopen na verlies van ruim 400 punten?

Is het veilig om de S&P 500-index te kopen na verlies van ruim 400 punten?

De S&P 500-index daalde meer dan 400 punten van zijn hoogste punt ooit. Geopolitieke gebeurtenissen wegen op de aandelenmarkt, en dus hebben de ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne een negatieve impact gehad. Is het veilig om de index te kopen nu deze horizontale steun heeft gevonden?

De aandelenmarkt reageert op geopolitieke gebeurtenissen, maar herstelde zich in het verleden elke keer sterk. Nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleert, lijkt de S&P 500-index klaar voor meer dalingen.

Twee factoren voorspellen echter veel goeds voor de belangrijkste Amerikaanse aandelenmarktindex. Een daarvan is het technische plaatje – ondanks de daling vond de index horizontale steun.

Een andere is historische gegevens. Gemiddeld was de totale daling als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen sinds de jaren 1940 slechts -4,6%.

S&P 500 vindt steun bij de halslijn van een hoofd,- schouderpatroon

Het technische plaatje laat een mogelijk hoofd,-schouderpatroon zien, wat de bulls in de problemen brengt. De markt wordt momenteel horizontaal ondersteund door de halslijn van het patroon, maar een onderbreking daaronder zou de poorten openen voor een daling van de gemeten beweging.

Echter, totdat de steun aanhoudt, moeten de bears voorzichtig zijn. Alleen een dagelijkse sluiting onder de halslijn zou het omkeringspatroon valideren.

Hoe reageerde de markt op geopolitieke gebeurtenissen in het verleden?

Het vooruitzicht van een escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne kan voor beleggers op de aandelenmarkt zorgwekkend lijken. Een snelle historische controle leert ons echter dat aandelen doorgaans rekening houden met geopolitieke gebeurtenissen.

Om precies te zijn, de gemiddelde totale daling als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen sinds de jaren 1940 is 4,6%. Bovendien werd de bodem na gemiddeld 19,7 dagen bereikt en duurde het herstel gemiddeld 43,2 dagen.

De aanval op Pearl Harbor had de grootste impact op de aandelenmarkt. In december 1941 daalde de voorraad bijna 20% als gevolg van de Japanse aanval. Maar zelfs dat soort daling werd in minder dan een jaar hersteld. Iraks invasie van Koeweit is een ander voorbeeld. De daling van 16,9% werd in iets meer dan een half jaar hersteld.

Samenvattend: het vooruitzicht van oorlog in Europa is zorgwekkend voor de hele wereld, maar beleggers op de aandelenmarkten hebben de geschiedenis aan hun kant, aangezien alle dalingen die door geopolitieke gebeurtenissen werden veroorzaakt, uiteindelijk werden hersteld.