Home » News » Legendarische belegger Jeremy Grantham waarschuwt dat de S&P 500 nog eens 26% zou kunnen kelderen – en onthult dat hij short gaat op de Nasdaq en Junk Bonds

Legendarische belegger Jeremy Grantham waarschuwt dat de S&P 500 nog eens 26% zou kunnen kelderen – en onthult dat hij short gaat op de Nasdaq en Junk Bonds

Jeremy Grantham waarschuwde dat de S&P 500 het komende jaar met nog eens 26% zou kunnen dalen, aangezien de financiële markten voor een ongekende samenloop van uitdagingen staan. Hij onthulde ook dat hij gokt tegen de Nasdaq-index en junk bonds.

Donkere dagen voor de boeg

“Dit is een gevaarlijker moment in de wereldeconomie dan zelfs de waanzin van de huizenbubbel van 2007”, vertelde Grantham woensdag aan het Reuters Global Markets Forum.

De ervaren investeerder en medeoprichter van GMO zei dat de Amerikaanse benchmark-index voor de komende 12 maanden zou kunnen dalen van ruwweg 4.000 punten vandaag tot 3.000 punten, wat neerkomt op een daling van 38% vanaf de piek in december. De S&P 500 is dit jaar met ongeveer 15% gedaald.

“De verslechtering van de fundamentals op wereldwijde basis ziet er absoluut schokkend uit”, zei hij volgens Reuters.

Grantham luidde de noodklok over een “superbubbel” in activaprijzen in januari en verklaarde dat het zijn verwoestende laatste daad inging in een onderzoeksnota die op 31 augustus werd gepubliceerd.

In het briefje onderstreepte hij de gevaarlijke combinatie van enorm overgewaardeerde aandelen, obligaties en huizen; stijgende inflatie en renteschokken; en stijgingen van de grondstoffen- en energieprijzen. Hij markeerde ook de Russische invasie van Oekraïne, aanhoudende COVID-19-lockdowns in China en tekorten aan voedsel en hulpbronnen als extra zorgen.

GMO’s langetermijninvesteringsstrateeg vertelde het Reuters-forum dat ze zich schrap moesten zetten voor een ineenstorting van groeiaandelen, chaos op de wereldwijde huizenmarkten en stijgende hypotheekrentes die huiseigenaren onder druk zetten.

Grantham voorspelde ook hardnekkige inflatie en aanhoudende druk op aandelen. Hij wees op klimaatverandering die economieën ontwricht, nationale arbeidskrachten die krimpen als gevolg van lage geboortecijfers en het opdrogen van het wereldwijde aanbod van grondstoffen.

Bovendien benadrukte hij dat inflatie het reële rendement van beleggers het afgelopen jaar heeft aangetast, waardoor “een marginale bearmarkt een redelijk serieuze bearmarkt is geworden”.

Kapitaliseren op de crash

Grantham probeert te profiteren van de enorme gevolgen die hij verwacht. Via zijn liefdadigheidsstichting van $ 1,5 miljard heeft hij weddenschappen geplaatst tegen de technologiezware Nasdaq en high-yieldobligaties, vertelde hij The Times in een interview dat vrijdag werd gepubliceerd.

De Nasdaq is 25% gedaald ten opzichte van de piek in november. De index wordt over het algemeen als risicovoller en volatieler beschouwd dan de S&P 500, aangezien hij een groter aandeel snelgroeiende, agressief gewaardeerde, onrendabele bedrijven in zijn bestanddeel heeft.

Hoogrentende of junk-obligaties worden door kredietbureaus lager beoordeeld dan obligaties van beleggingskwaliteit. Ze bieden beleggers hogere rendementen, maar zijn doorgaans volatieler en brengen een groter wanbetalingsrisico met zich mee dan obligaties met een hogere rating.

Granthams weddenschap suggereert dat hij verwacht dat technologieaandelen zullen dalen en dat het faillissement van bedrijven zal stijgen wanneer de superbubbel barst, waardoor technologieaandelen en junk-obligaties naar beneden zullen gaan.