HomeNewsBloedbad op aandelenmarkt: top 10 aandelen VS daalden gemiddeld 35%

Bloedbad op aandelenmarkt: top 10 aandelen VS daalden gemiddeld 35%

  • Top 10 verhandelde Amerikaanse aandelen van vorig jaar staan tot nu toe allemaal in het rood in 2022
  • De top 10 in het VK heeft het iets beter gedaan, met tot nu toe vier positieve aandelen
  • Aandelen om te kopen waren olie en grondstoffen als gevolg van de gevolgen van de Russische oorlog

Het is tot nu toe een lelijk jaar geweest voor aandelen, met de slechtste start van een jaar sinds 1939 voor de S&P 500. De afgelopen maand was bijzonder meedogenloos, met een verlies van 13,3% voor de Nasdaq in april – de slechtste maand sinds oktober 2008.

BuyStocks.co.uk was van plan om te beoordelen hoe erg de schade was voor de meest populaire aandelen vanaf 2021, een jaar waarin de markt schijnbaar niets anders deed dan stijgen, en elke beslissing om aandelen te kopen was een goede. We vergeleken ook de schade aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Voor onze populaire aandelen hebben we de aandelen gekozen met het hoogste handelsvolume van vorig jaar in het VK en de VS.

Een toename van historische en impliciete volatiliteit

De oorlog in Oekraïne, de ongebreidelde inflatie en een agressieve wending van de Fed hebben allemaal bijgedragen tot angst en volatiliteit op de markt. Het geopolitieke klimaat verslechtert met de dag en men vreest dat een recessie onvermijdelijk is. Dit alles heeft zich gemanifesteerd om een risk-off environment te creëren, wat heeft geleid tot de rode rendementen die we hierboven hebben besproken.

Topaandelen in de VS allemaal in het rood in 2022

Als we eerst de Amerikaanse markten beoordelen, kijkend naar de meest populaire aandelen van een jaar geleden, zijn de resultaten… niet goed.

[inv-bloeien id=”9899897″]

Het is een schone lei, met alle aandelen rood en het gemiddelde verlies maar liefst 35%. Hoewel de S&P 500 17% lager is en de Nasdaq 28% lager, zou het geen verrassing moeten zijn.

Netflix en Shopify zijn de twee slechtste presteerders en verliezen dit kalenderjaar tot nu toe ongeveer 70% van hun waarde. De inkomsten van Netflix vorige maand waren catastrofaal, het verlies van abonnees en de waarschuwing voor minder toekomstige groei. De situatie van Shopify was vergelijkbaar. Het vooruitzicht van een vertraging van de detailhandelsverkopen werd tijdens de winst naar voren gebracht en de pandemische online-hausse is sterk afgenomen.

De gegevens laten zien dat hoewel Apple ook is gedaald, zijn prestaties ten opzichte van andere blue-chip-aandelen fors zijn geweest, aangezien de hele markt door de neergang is opgeschrikt. Elke belegger die in procenten alleen in de tienerjaren zit, hoewel niet bepaald prettig, zou opgelucht moeten zijn dat ze erin zijn geslaagd de markt beter te doorstaan dan de meesten.

Technologie was natuurlijk een van de slechtste sectoren. En gezien de neiging tot technologie in de meest populaire aandelen, leest de bovenstaande grafiek bijzonder slecht. Nvidia, AMD en Meta hebben ongeveer een derde van hun waarde zien verdampen. Zelfs het stoere Amazon is gekelderd.

De onderstaande grafiek laat zien hoe, voor Amerikaanse aandelen, dit jaar slecht begon en gewoon slechter werd. Het is tot nu toe een vrij gestage daling geweest in 2022.

[inv-bloeien id=”9898003″]

Britse topaandelen doen het beter, met 4 van de 10 omhoog YTD

De belangrijkste Britse aandelen deden het echter iets beter. In feite, enigszins verrassend, zijn vier van de tien van de meest populaire aandelen tot nu toe in 2022 gestegen, wat opmerkelijk is aangezien de FTSE 250 tot nu toe 19% is gedaald in 2022.

[inv-bloeien id=”9898357″]

Russische oorlogseffecten

We kunnen echter meteen zien waarom. BP en Shell zijn oliemaatschappijen die profiteren van de prijsstijgingen als gevolg van de Russische oorlog. Met een stijging van respectievelijk 23% en 38% maken beleggers comfortabel winst. Ook BP maakte vorige week de uitstroomresultaten bekend, waarbij het momentum voor het Britse bedrijf aanhield.

Glencore is een handels- en mijnbouwbedrijf in grondstoffen, dus dezelfde stelling is van toepassing. Door de turbulente grondstoffenmarkten en de groeiende bezorgdheid over de inflatie als gevolg van de Russische oorlog, en het bredere macroklimaat, zijn de aandelenkoersen gestegen.

Hoewel de oorlog rimpelingen door elke markt heeft veroorzaakt, waardoor investeerders op de vlucht zijn voor activa als veilige havens zoals contant geld en goud, zijn er in feite deze geïsoleerde sectoren waar investeerders hebben geprofiteerd van de gevolgen.

Resterende voorraden

Dat laat telecombedrijf Vodafone dit jaar tot nu toe met 9% stijgen. Activistische investeerder Cvian Capital onthulde in januari een belang in het bedrijf en een plan om slecht presterende bedrijven af te stoten en te consolideren in belangrijke markten. Hoewel de jaarlijkse prestaties onstuimig zijn, hebben Europese telecombedrijven het de afgelopen jaren moeilijk gehad, gezien de hevige concurrentie en strikte regelgeving. Vodafone had in de jaren voor 2022 een derde van zijn waarde verloren.

Deze trend is hetzelfde met de eerder genoemde Glencore. Het Anglo-Zwitserse bedrijf is een verschrikkelijke investering geweest sinds het in 2011 naar de beurs ging en het was pas vorige maand dat het die vroege investeerders eindelijk weer in het zwart zette.

Het goede nieuws houdt daar echter op. Bankaandelen Lloyds en Barclays daalden respectievelijk met 11% en 22%, terwijl sportretailer JD Sports verpletterd werd met 42%. Rolls-Royce is niet veel beter, een daling van 36% ten opzichte van het jaar.

[inv-bloeien id=”9834944″]

Conclusie

De markten waren dit jaar zeer volatiel en de bovenstaande gegevens voor de meest populaire aandelen ondersteunen dat. Terwijl ik dit schrijf, bevindt de markt zich midden in de slechtste dag sinds juni 2020 en neemt de volatiliteit toe.

Hoewel er geïsoleerde gevallen van prestatie zijn geweest – grondstoffen, mijnbouw, olie – zijn ze precies dat, geïsoleerd. De oorlog veroorzaakte veel slecht sentiment op de markten, misschien de laatste druppel in wat een oververhitte markt was geworden die was gebaseerd op het drukken van geld. Nu de inflatie hoogtij viert, is de Fed gedwongen een agressieve houding aan te nemen, en dit heeft geleid tot de angst dat de enige uitweg hieruit een pijnlijke recessie is.

Afgezien van de minderheid van aandelen die in deze grondstoffensectoren zijn geplaatst, is het een bloedbad geweest voor aandelenbeleggers. De gegevens presenteren echter het interessante resultaat dat Britse beleggers het beter hebben gedaan in termen van de meest populaire en grootste aandelen dan hun Amerikaanse tegenhangers, al was het maar om de nogal triviale reden dat een groter deel van die aandelen in de grondstoffenindustrie zit.