Home » News » Microsoft-aandelen worden hoger nadat robuuste vooruitzichten voor 2023 de winst van het vierde kwartaal compenseerden

Microsoft-aandelen worden hoger nadat robuuste vooruitzichten voor 2023 de winst van het vierde kwartaal compenseerden

“Aan het begin van een nieuw fiscaal jaar blijven we ons inzetten om operationele discipline in evenwicht te brengen met voortdurende investeringen in belangrijke strategische gebieden om toekomstige groei te stimuleren”, aldus CFO Amy Hood.

Microsoft (MSFT) boekte dinsdag zwakker dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal, omdat een stijgende Amerikaanse dollar de impact van de buitenlandse vraag naar zijn vlaggenschip cloud computing-divisie afzwakte.

Microsoft zei dat de inkomsten voor Azure, de vlaggenschipdivisie van de cloud, met 40% stegen ten opzichte van vorig jaar, met name een vertraging van de winst in het voorgaande kwartaal in het midden tot hoge bereik van 40 procent, omdat bedrijven zich terugtrokken op hun uitgaven voor digitale infrastructuur en de dollar bleef stijgen in 2022.

De totale groepsomzet stegen met 12,4% tot $ 51,87 miljard voor de drie maanden eindigend in juni, het fiscale vierde kwartaal van Microsoft, ontbrekende schattingen van analisten van een totaal van $ 52,45 miljard en verlaagde verwachtingen van het bedrijf van $ 51,94 miljard tot $ 54,74 miljard.

De bottom line van Microsoft steeg met 2% tot $ 16,7 miljard, terwijl de gecorrigeerde winst met 2,7% steeg ten opzichte van vorig jaar tot $ 2,23 per aandeel, iets minder dan de Street-consensusvoorspelling van $ 2,29 per aandeel. Microsoft had begin juni een bandbreedte van tussen de $ 2,24 en $ 2,32 per aandeel voorspeld.

Kijkend naar het komende fiscale jaar, zei Microsoft dat het de inkomsten ziet groeien met een percentage van dubbele cijfers vanaf het niveau van 2022, met een impact van vier punten van tegenwind in vreemde valuta, evenals een groei van het bedrijfsresultaat met dubbele cijfers. De FX-hit voor het eerste kwartaal zal rond de 5 punten liggen, zei Microsoft.

De omzet van Intelligent Cloud werd voor het eerste kwartaal voorspeld tussen $ 20,3 miljard en $ 20,6 miljard, met aanhoudende margeverbeteringen voor Azure, dat een groeivertraging van ongeveer drie procentpunten zal zien.

“We zien echte kansen om elke klant in elke branche te helpen digitale technologie te gebruiken om de uitdagingen van vandaag te overwinnen en er sterker uit te komen”, aldus CEO Satya Nadella. “Geen enkel bedrijf is beter gepositioneerd dan Microsoft om organisaties te helpen hun digitale verplichting na te komen, zodat ze meer kunnen doen met minder.”

Microsoft-aandelen waren 6,3% hoger in de handel in verlengde uren onmiddellijk na de publicatie van de inkomsten, wat een indicatie is van een openingsbelprijs op woensdag van $ 267,72 per stuk.

Volgens het laatste jaarverslag van de groep verdiende Microsoft iets meer dan de helft van zijn omzet van $ 168,1 miljard in 2021 uit overzeese markten, waarbij de internationale groei de binnenlandse groei met ongeveer 300 basispunten overtrof.

De US-dollarindex, die de greenback volgt ten opzichte van een mandje van zes vergelijkbare valuta in de wereld, bereikte eerder deze maand een hoogste punt in 20 jaar van 108,54 en is meer dan 17,2% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In termen van rapportagesegmenten stegen de inkomsten van de divisie Productiviteit en bedrijfsprocessen met 13% tot $ 16,6 miljard, zei Microsoft, terwijl de inkomsten van Intelligent Cloud met 20% toenamen tot $ 20,9 miljard.

Meer inkomsten uit Personal Computing stegen met slechts 2% tot 14,4 miljard dollar, te midden van wat de groep beschreef als “langere productiestops in China die aanhielden tot mei en een verslechterende pc-markt in juni”, die beide “bijdroegen aan een negatief effect op de Windows OEM-inkomsten van meer dan $ 300 miljoen.”