Home » News » Moet je Britse aandelen kopen nu de Bank of England doorzet met verkrapping?

Moet je Britse aandelen kopen nu de Bank of England doorzet met verkrapping?

De Bank of England zal morgen de rente opnieuw verhogen. Moet je Britse aandelen kopen ondanks de agressieve verkrappingscyclus?

Een dag nadat de Federal Reserve haar monetair beleid heeft aangekondigd, zal de Bank of England naar verwachting een nieuwe renteverhoging doorvoeren. Dit zou de derde renteverhoging zijn vanaf het dieptepunt van de pandemie, aangezien de inflatie in het VK blijft stijgen.

De officiële bankrente in het VK staat momenteel op 0,5% en er is een verdere stijging van 0,25 bp in het verschiet. Men moet echter niet vergeten dat een paar leden van het Monetary Policy Committee de rente tijdens hun laatste vergadering met 50 bp wilden verhogen, dus de vooringenomenheid is absoluut hawkish.

Markten weten dat al. De Sonia-swaps prijzen al een agressieve wandelcyclus. Net als de Fed in de Verenigde Staten was de Bank of England voorzichtig genoeg om haar bedoelingen ruim voor het verhogen van de rente kenbaar te maken, zodat de impact op de aandelenmarkt minimaal was.

FTSE 100 niet gefaseerd door de vooruitzichten van verdere renteverhogingen

Op het moment van schrijven van dit artikel is de FTSE 100-index, de meest representatieve van de Britse aandelen, met meer dan 1% gestegen. Bovendien kaatste het meer dan 450 punten terug van zijn recente dieptepunten, ondanks het feit dat beleggers goed op de hoogte waren van de bedoelingen van de Bank of England.

De waarheid is dat beleggers de laatste tijd genoeg aan hun hoofd hebben gehad. De pandemie en de oorlog in Oekraïne leidden tot scherpe uitverkoop, maar op de een of andere manier blijft de aandelenmarkt bieden.

Met de renteverhoging van 25 bp van morgen bereikt de officiële bankrente 0,75%; veel hoger dan in de Verenigde Staten of op het Europese vasteland. Toch worden aandelen geboden en volgen ze meestal wat de Amerikaanse aandelen doen.

Al met al weerhouden geopolitieke spanningen de Bank of England er niet van om te verkrappen. Zodra de rente echter 1% bereikt, kan de Bank of England haar voornemens heroverwegen en afwachten wat het effect is van de renteverhogingen op de reële economie.

Als zodanig kan elke hint dat er een pauze komt, de Amerikaanse aandelen verder stimuleren. Even belangrijk is ook wat de Fed vandaag op de persconferentie zegt. Als de aandelen in de VS stijgen na de renteverhogingen van de Fed, waarom zouden de Britse aandelen dat dan niet doen?