Home » News » Nvidia sluit zich aan bij een club van biljoenen dollars vanwege de groeiende vraag naar AI

Nvidia sluit zich aan bij een club van biljoenen dollars vanwege de groeiende vraag naar AI

News Team

Nvidia Corp. werd dinsdag de eerste chipmaker die een marktwaarde van een biljoen dollar bereikte, aangezien het bedrijf gokt op een sterke stijging van de vraag naar zijn AI-chips die de chatbotsensatie ChatGPT en vele andere toepassingen aandrijven.

De aandelen van de maker van gaming- en AI-chips stegen maar liefst 7,7% tot een recordhoogte van $ 419,38 in de vroege handel, wat bijdroeg aan scherpe winsten van vorige week en stijgende aandelen van chipmakers en andere AI-bedrijven.

De laatste stijging van de Nvidia-aandelen die het bedrijf de grens van een biljoen dollar opdreef, volgde op de omzetprognose van vorige week die de schattingen met meer dan 50% overtrof, een prestatie die analisten van Wall Street “ondoorgrondelijk” en “kosmologisch” noemden.

Ter vergelijking: de op een na grootste chipmaker ter wereld – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd. – wordt geschat op ongeveer $ 535 miljard.

De snelle stijging van de aandelen van Nvidia in de afgelopen week heeft de waardering ervan boven die van zijn collega’s geduwd en analisten ertoe aangezet hun koersdoelen voor de aandelen te verhogen.

Het hoogste koersdoel waardeert het bedrijf op ongeveer $ 1,6 biljoen, vergelijkbaar met het Google-moederbedrijf Alphabet.

Nvidia’s forward price-to-earnings multiple (P/E), een gebruikelijke maatstaf voor het waarderen van aandelen, is 47,49 – aanzienlijk hoger dan die van concurrenten Qualcomm en Intel en ook boven de sectormediaan van 18,09, volgens gegevens van Refinitiv.

Ondanks de torenhoge waardering zijn analisten van mening dat Nvidia’s AI-chips-activiteiten ruimte hebben voor groei, aangezien generatieve AI-technologie nog in de kinderschoenen staat en de komende jaren brede acceptatie wordt verwacht.

“Hoewel de waardering van het bedrijf op dit moment hoog lijkt, denken we dat Nvidia de winstkracht heeft, aangezien de acceptatie van zijn AI GPU in de zeer vroege innings blijft”, zei Kinngai Chan, senior onderzoeksanalist bij Summit Insights Group.

Onder leiding van Jensen Huang richtte Nvidia, een krachtpatser op het gebied van videogamechips, zich de afgelopen jaren op de datacentermarkt.

De activiteiten van het bedrijf breidden zich snel uit tijdens de pandemie toen gaming een vlucht nam, de acceptatie van de cloud enorm toenam en crypto-enthousiastelingen zich tot zijn chips wendden voor het minen van munten. De weddenschappen van Huang op AI zullen naar verwachting de komende maanden de groei stimuleren.

Het snelle succes van ChatGPT, eigendom van OpenAI, heeft technische reuzen zoals Alphabet en Microsoft ertoe aangezet om het meeste te halen uit generatieve AI, die menselijke gesprekken kan aangaan en alles kan maken, van grappen tot poëzie.

Nvidia sluit zich aan bij een elitegroep bestaande uit Apple Inc., Alphabet Inc., Microsoft Corp. en Amazon.com Inc.

De aandelen van Nvidia stegen vorige week met ongeveer 25%, wat leidde tot een rally in AI-gerelateerde aandelen en andere chipfabrikanten een boost gaf, waardoor de Philadelphia SE Semiconductor-index vrijdag op het hoogste niveau in meer dan een jaar sloot.

“Technische handelaren en AI-manie hebben Nvidia naar de limiet van $ 1 biljoen geduwd en het is niet goedkoop”, zegt Jim Kelleher, analist bij Argus Research.

Source: https://buystocks.co.uk/news/nvidia-joins-trillion-dollar-club-on-booming-ai-demand/